ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Επ. Ανταγωνισμού: Στο στόχαστρο η αγορά απόβλητων λιπαντικών ελαίων

Στις 8 Μαρτίου 2021 θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει, μετά από καταγγελίες, τη λειτουργία της αγοράς διαχείρισης απόβλητων λιπαντικών ελαίων.

Στις 8 Μαρτίου 2021 θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει, μετά από καταγγελίες, τη λειτουργία της αγοράς διαχείρισης απόβλητων λιπαντικών ελαίων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, αναλυτικά, ανακοίνωση της επιτροπής: η ολομέλεια θα εξετάσει, κατόπιν εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 και 101 και 102 ΣΛΕΕ από τις εταιρίες ΕΛΤΕΠΕ ΑΕ (νυν ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ), Cyclon ΕΛΛΑΣ (νυν LPC ΑΕ), ΕΛΤΕΠΕ Κοινοπραξία και από τον Γ.Δ., στην αγορά διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) (συμπεριλαμβανομένων ανά περίπτωση όλων των σταδίων διαχείρισης, από τη συλλογή έως την αξιοποίηση των ελαίων αυτών), μετά από συνεξέταση καταγγελιών των εταιριών Green OIL ΑΕΒΕ και Ε.Σ.Κ. ΟΙΛ Βιολογικό Πετρέλαιο ΑΒΕΕ, καθώς και του Σωματείου Συλλογής Χρησιμοποιημένων Ορυκτελαίων (ΣΩΣΥΧΟ).

Στην εισήγηση προτείνεται να διαπιστωθεί από την επιτροπή παράβαση του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 καθώς και 102 ΣΛΕΕ από την εταιρία ΕΛΤΕΠΕ ΑΕ (νυν ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ), καθώς η εταιρία, κατά την περίοδο 1.1.2004 έως την 15.1.2013, περιέλαβε ρήτρες αποκλειστικότητας στις συμβάσεις της τόσο με εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στη συλλογή ΑΛΕ, όσο και με εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στην αξιοποίηση/ αναγέννηση ΑΛΕ, κατά κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην οικεία αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται να επιβληθεί πρόστιμο στην εν λόγω εταιρία αναφορικά με την συγκεκριμένη παράβαση. Περαιτέρω, προτείνεται να διαπιστωθεί παράβαση του άρθρου 2α του ν. 703/1977 (το οποίο απαγόρευε την κατάχρηση σχέσης οικονομικής εξάρτησης) από την εταιρία ΕΛΤΕΠΕ, για τη χρονική  περίοδο από την 2.8.2004 έως την 1.8.2008, χωρίς την επιβολή προστίμου. Κατά τα λοιπά, προτείνεται να απορριφθούν οι καταγγελίες των Green Oil, ΕΣΚ ΟΙΛ και ΣΩΣΥΧΟ ως προς τους λοιπούς ισχυρισμούς τους.

Τέλος, προτείνεται να υποχρεωθεί η εταιρεία ΕΛΤΕΠΕ ΑΕ να παραλείπει στο μέλλον τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, και να απειληθεί με πρόστιμο εάν με απόφαση της ΕΑ βεβαιώνεται η επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα από Επ. Ανταγωνισμού για νόθευση διαγωνισμών χημικών τουαλετών

Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση που προσέρχεται για διευθέτηση το σύνολο των εμπλεκομένων επιχειρήσεων και σε στάδιο χωρίς προηγουμένως να τους έχει επιδοθεί σχετική εισήγηση, γεγονός το οποίο αυξάνει τη διαδικαστική αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 20 Αυγούστου 2021, νομοσχέδιο περί ανταγωνισμού

Καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου μέχρι την Παρασκευή 20 Αυγούστου και ώρα 22.00μμ.
supermarket, trofima, proionta
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός της Επ. Ανταγωνισμού για τις τιμές των τροφίμων

Ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού σημειώνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων προβληματίζουν την ΕΑ που διενεργεί έρευνες που είχαν ξεκινήσει εξ αιτίας των ανατιμήσεων που παρατηρήθηκαν την άνοιξη του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανός: Έχουμε από τις υψηλότερες τιμές παγκοσμίως στα δεδομένα κινητής

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει πως μόνο στην Ελλάδα και στο Μεξικό η Αρχή Ανταγωνισμού δεν έχει δυνατότητα εφαρμογή του δίκαιου ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών.