ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Επ. Ανταγωνισμού: Στο στόχαστρο η αγορά απόβλητων λιπαντικών ελαίων

Στις 8 Μαρτίου 2021 θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει, μετά από καταγγελίες, τη λειτουργία της αγοράς διαχείρισης απόβλητων λιπαντικών ελαίων.

Στις 8 Μαρτίου 2021 θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει, μετά από καταγγελίες, τη λειτουργία της αγοράς διαχείρισης απόβλητων λιπαντικών ελαίων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, αναλυτικά, ανακοίνωση της επιτροπής: η ολομέλεια θα εξετάσει, κατόπιν εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 και 101 και 102 ΣΛΕΕ από τις εταιρίες ΕΛΤΕΠΕ ΑΕ (νυν ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ), Cyclon ΕΛΛΑΣ (νυν LPC ΑΕ), ΕΛΤΕΠΕ Κοινοπραξία και από τον Γ.Δ., στην αγορά διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) (συμπεριλαμβανομένων ανά περίπτωση όλων των σταδίων διαχείρισης, από τη συλλογή έως την αξιοποίηση των ελαίων αυτών), μετά από συνεξέταση καταγγελιών των εταιριών Green OIL ΑΕΒΕ και Ε.Σ.Κ. ΟΙΛ Βιολογικό Πετρέλαιο ΑΒΕΕ, καθώς και του Σωματείου Συλλογής Χρησιμοποιημένων Ορυκτελαίων (ΣΩΣΥΧΟ).

Στην εισήγηση προτείνεται να διαπιστωθεί από την επιτροπή παράβαση του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 καθώς και 102 ΣΛΕΕ από την εταιρία ΕΛΤΕΠΕ ΑΕ (νυν ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ), καθώς η εταιρία, κατά την περίοδο 1.1.2004 έως την 15.1.2013, περιέλαβε ρήτρες αποκλειστικότητας στις συμβάσεις της τόσο με εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στη συλλογή ΑΛΕ, όσο και με εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στην αξιοποίηση/ αναγέννηση ΑΛΕ, κατά κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην οικεία αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται να επιβληθεί πρόστιμο στην εν λόγω εταιρία αναφορικά με την συγκεκριμένη παράβαση. Περαιτέρω, προτείνεται να διαπιστωθεί παράβαση του άρθρου 2α του ν. 703/1977 (το οποίο απαγόρευε την κατάχρηση σχέσης οικονομικής εξάρτησης) από την εταιρία ΕΛΤΕΠΕ, για τη χρονική  περίοδο από την 2.8.2004 έως την 1.8.2008, χωρίς την επιβολή προστίμου. Κατά τα λοιπά, προτείνεται να απορριφθούν οι καταγγελίες των Green Oil, ΕΣΚ ΟΙΛ και ΣΩΣΥΧΟ ως προς τους λοιπούς ισχυρισμούς τους.

Τέλος, προτείνεται να υποχρεωθεί η εταιρεία ΕΛΤΕΠΕ ΑΕ να παραλείπει στο μέλλον τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, και να απειληθεί με πρόστιμο εάν με απόφαση της ΕΑ βεβαιώνεται η επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Μάρτιο

Οι συνεδριάσεις ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 11 Φεβρουαρίου, ωστόσο, λόγω των έκτακτων μέτρων για λόγους δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 8 - 23 Μαρτίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Διαπιστώθηκε ότι η Άργος δεν συμμορφώθηκε σε απόφαση

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει μία σειρά υποδείξεων τις οποίες η εταιρεία έχει αγνοήσει και τονίζει ότι θα της επιβληθεί νέο πρόστιμο εάν διατηρήσει την ίδια τακτική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των κατασκευών

Εφόσον διαπιστωθεί η μη ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον υπό διερεύνηση κλάδο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις της, μέσω δημόσιας διαβούλευσης εντός διαστήματος 90 ημερών από την κίνηση της διαδικασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμα σε τεχνικές εταιρείες για εναρμονισμένη πρακτική

Οι συμπράττουσες επιχειρήσεις προέβησαν σε οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική καρτελικού τύπου με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών, τη νόθευση διαγωνισμών δια χειραγώγησης προσφορών, αναφέρει η Επιτροπή.