ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δάνεια σε επιχειρήσεις: Τι συζήτησαν οι τράπεζες με τους Θεσμούς

Έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συζητήθηκε η ενεργοποίηση νέων ειδικών προγραμμάτων. Ικανοποίηση των τραπεζών για την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής».

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες οι Θεσμοί με επιτελείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν δεχθεί κριτική για υπερβολική αυστηρότητα στα κριτήρια δανειοδότησης, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, και ειδικά όσες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της κρίσης, να μην βρίσκουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Παράλληλα στη χθεσινή συνάντηση τραπεζών – θεσμών συζητήθηκαν το θέμα των αναστολών στις αποπληρωμές δανείων και ο οδικός χάρτης για την ομαλή επαναφορά των δανείων αυτών στην κανονικότητα, καθώς και η επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλής ΙΙ». Τέλος, συζητήθηκε και η εμπλοκή που έχει σημειωθεί στο θέμα των πλειστηριασμών εξαιτίας της υπολειτουργίας των δικαστηρίων.

Από πλευράς τραπεζών στη χθεσινή συνάντηση μετείχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χαρούλα Απαλαγάκη, καθώς και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν με έμφαση των ζήτημα των χρηματοδοτήσεων και την ανάγκη αποτελεσματικότερης στήριξης των επιχειρήσεων, ζήτημα για το οποίο οι τράπεζες έχουν δεχθεί έντονη κριτική. Οι τράπεζες υπογράμμισαν ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και μπορεί να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, αρκεί να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια.

Υπενθυμίζεται ότι, σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2020, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε σημειώσει ότι η πρωτοφανής ρευστότητα που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες δεν φτάνει στον ιδιωτικό τομέα. «Παρά το γεγονός ότι η ρευστότητά τους είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα -υπολογίζω ότι η αύξηση της ρευστότητας είναι κοντά στα 40 δισ. ευρώ-, ωστόσο από τη ρευστότητα αυτή ένα πολύ, πολύ, μικρό μέρος έχει διοχετευθεί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Στις μεγάλες επιχειρήσεις έχουμε μια αρκετά μεγάλη πιστωτική επέκταση της τάξης του 9% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως η πιστωτική επέκταση περιορίζεται σε μόλις 1,9% ενώ στα νοικοκυριά είναι αρνητική. Συνολικά στον ιδιωτικό τομέα είμαστε περίπου λίγο πάνω από το μηδέν», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ. 

Από την πλευρά τους οι τράπεζες επισημαίνουν ότι τα δάνεια δίνονται με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια, αναγνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, ειδικά των επιχειρήσεων μικρού μεγέθους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Ωστόσο, τονίζουν, αυτό δεν οφείλεται στην αυστηρότητα των κριτηρίων, αλλά στο γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων έχουν αδύναμους ισολογισμούς και δεν ανταποκρίνονται σε βασικά πιστοδοτικά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε παράλληλα η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέα προγράμματα χρηματοδότησης. 

Για τις αναστολές δανείων, οι τράπεζες παρουσίασαν τα σχετικά μέτρα που έχει λάβει το τραπεζικό σύστημα για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ σημειώθηκε η ανάγκη της σταδιακής επαναφοράς των δανείων αυτών στην κανονικότητα.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων, το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», εξέλιξη που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε ζητήσει την επέκταση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «θα καλωσόριζε την παράταση, την επέκταση και τη βελτίωση του προγράμματος "Ηρακλής" προκειμένου να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο περιορισμός του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό στη χώρα μας».

Τέλος, σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς οι τράπεζες επανέλαβαν την ανάγκη για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ως απολύτως αναγκαίο εργαλείο για να αποφευχθεί η διάβρωση της κουλτούρας πληρωμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεκόρ 10ετίας στα νέα δάνεια και ποιοι κλάδοι πήραν τα περισσότερα

Ξεπέρασαν 20 δισ. ευρώ οι νέες χορηγήσεις στις επιχειρήσεις και το εμπόριο ήταν... βασιλιάς, αντλώντας το 25%, ενώ η εστίαση έμεινε τελευταία, με ποσό που αντιστοιχεί μόλις σε 0,5% των συνολικών δανείων.
cyber attack-cyber security
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Επικίνδυνη αύξηση των απειλών από χάκερ στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Υπερδιπλασιάστηκαν μετά την πανδημία οι επιθέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα με κόστη δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες. Κίνδυνοι για φυγή καταθέσεων και απότομη πτώση μετοχών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΤ: Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών λόγω του Πάσχα των Καθολικών

Ανοιχτές θα είναι οι τράπεζες στις 29 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, όμως λόγω της γιορτής του Πάσχα των Καθολικών δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι διατραπεζικές συναλλαγές.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιάνουν οροφή τα spread των τραπεζών μετά τις μεγάλες αυξήσεις

Σταθεροποιούνται τα περιθώρια επιτοκίων που έφεραν μεγάλα κέρδη στις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά τη Λιθουανία. Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικό αποτύπωμα των ελληνικών τραπεζών σε κοινωνία και οικονομία το 2023

Οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και η στήριξη των δανειοληπτών και η προστασία των καταναλωτών δύο από τους άξονες της Ένωσης.