ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eldorado
Πηγή: Eldorado Gold

«Ξεκολλάει» η επένδυση για τον χρυσό, σήμερα η υπογραφή νέας σύμβασης

Μεγάλη αύξηση των μεταλλευτικών τελών προβλέπει η αναθεωρημένη συμφωνία με την Eldorado Gold, ενώ για το θέμα της μονάδας μεταλλουργίας η εταιρεία παίρνει παράταση δύο ετών για να καταθέσει νέα μελέτη.

Οριστικοποιήθηκε η νέα σύμβαση για την παράταση της εκμετάλλευσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, με την οποία «ξεκολλάει» το επενδυτικό πρόγραμμα της καναδικής Eldorado Gold ύστερα από σοβαρές καθυστερήσεις και εμπλοκές. Κύριο στοιχείο της νέας σύμβασης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αύξηση των μεταλλευτικών τελών για τα επόμενα 25 χρόνια της εκμετάλλευσης.

Στην τελετή υπογραφής της αναθεωρημένης σύμβασης, το μεσημέρι, θα παρευρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Άδωνις Γεωργιάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ομίλου, Χρήστος Μπαλάσκας και οι πρέσβεις του Καναδά και των ΗΠΑ.

Οι όροι της αναθεωρημένης σύμβασης αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την υπογραφή της, αλλά τα βασικά στοιχεία της, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είναι τρία:

  1. Για τη νέα περίοδο εκμετάλλευσης των μεταλλείων, η Eldorado θα καταβάλλει σημαντικά αυξημένα ετήσια μεταλλευτικά τέλη. Το ποσό της αύξησης αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
  2. Η Eldorado θα αναλάβει τη δέσμευση για νέες επενδύσεις σημαντικού ύψους στις μεταλλευτικές της δραστηριότητες, κυρίως μέσω της δημιουργίας νέας μονάδας εμπλουτισμού του μεταλλεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας έως τις 3.000.
  3. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και σημαντικές επενδύσεις στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Πέραν αυτών των βασικών παραμέτρων, η συμφωνία δίνει μια μεταβατική λύση για το ακανθώδες πρόβλημα της δημιουργίας μονάδας μεταλλουργίας για την παραγωγή χρυσού, για την οποία παρέμενε ως τώρα σε εκκρεμότητα η αντιπαράθεση του Δημοσίου με τον καναδικό όμιλο.

Τεχνική μελέτη για τη μονάδα, που έχει σχεδιασθεί να λειτουργήσει με την πυρομεταλλουργική τεχνική της ακαριαίας τήξης (flash smelting) είχε επιστραφεί στην εταιρεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η εταιρεία προσέφυγε ακολούθως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο την δικαίωσε μερικώς, αλλά θα πρέπει να καταρτισθεί νέα τεχνική μελέτη, η οποία θα δίνει επαρκείς τεχνικές λύσεις για δύο θέματα, στα οποία η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αρνητική για την Eldorado.

Με την αναθεωρημένη συμφωνία, το θέμα της μονάδας παραγωγής χρυσού και της νέας μελέτης αποσυνδέεται από τη μεταλλευτική εκμετάλλευση. Η Eldorado Gold αναλαμβάνει την υποχρέωση εντός διετίας να παρουσιάσει νέα μελέτη, αλλά στο μεταξύ θα προχωρά κανονικά η μεταλλευτική εκμετάλλευση με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το υπουργείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Eldorado Gold το 5% της Ελληνικός Χρυσός που κατείχε η θυγατρική της Ελλάκτωρ

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης σε περίπτωση που στο μέλλον η Eldorado Gold πραγματοποιήσει συναλλαγή που θα προσδώσει στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αξία που θα υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο ποσό τότε θα λάβει επιπλέον χρήματα η AKTOR Constructions.