ΓΔ: 902.45 0.04% Τζίρος: 13.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:51:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αίτημα της Ελλάδας στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θέλει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους, ξεχρεώνοντας τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022 προς το ΔΝΤ υπέβαλε η Ελλάδα, θέλοντας να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Με την κίνηση αυτή ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, ενώ μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Υπενθυμίζουμε πως η χώρα μας είχε προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ και τον Νοέμβριο του 2019, ενώ προγραμματίζει να εξοφλήσει χρέη ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ φέτος, από συνολικά 5 δισ. ευρώ δανειακών υποχρεώσεων έως το 2024.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα διάσωσης, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ επάγεται την κατ’ αναλογία πληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων στον ESM, ο οποίος είναι πιθανό να παραιτηθεί από την άσκηση αυτού του δικαιώματος, όπως αναφέρουν οι πηγές στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Ελλάδα μετά το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 έχει ανακάμψει και καλύπτει από τότε τις δανειακές της ανάγκες από την αγορά χρέους, ενώ διαθέτει και «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι επαρκές για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που ωριμάζει στην επόμενη διετία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Θετικό ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM όπως είχε γίνει και η προηγούμενη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζει πως τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα από δανειολήπτης περνάει στην πλευρά του πιστωτή

Μέχρι σήμερα 38 κράτη και οργανισμοί συμφώνησαν να παράσχουν πόρους στο Ταμείο, ενώ το ποσό της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 2 δισ., επεσήμανε ο υπουργός σχετικά με την κύρωση της απόφασης για τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού του ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή σε πλεόνασμα το 2023 αναμένει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Ταμείο το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 10,2% του ΑΕΠ και το χρέος στο 206,7% του ΑΕΠ με σταδιακή υποχώρηση τα επόμενα χρόνια. Στροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 που θα αγγίξει το 0,2% του ΑΕΠ.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τραπέζας ο Χρ. Σταϊκούρας

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει και διακριτές διαδικτυακές συναντήσεις με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους, μεταξύ άλλων, η Nomura, η Société Générale, η HSBC και η Commerzbank.