ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zavvos, ypourgeio oikonomikon, vouli
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Γ. Ζαββός: Με το σχέδιο Ηρακλής γυρίζουν οι τράπεζες στην κανονικότητα

Η πρόταση της ΤτΕ για ίδρυση bad bank εξετάζεται με διάφορα κριτήρια, μεταξύ των οποίων και αν θα χτυπήσει τους φορολογούμενους, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή.

Το τραπεζικό σύστημα ανακτά την κανονικότητα μέσα από τα δύο προγράμματα του «ΗΡΑΚΛΗ» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στη Βουλή, ενώ σχολίασε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ίδρυση bad bank, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση την εξετάζει προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαπιστώσει «εάν χτυπάει τον φορολογούμενο».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι με τα δύο προγράμματα του «ΗΡΑΚΛΗ» δημιουργείται ένα πλαίσιο προστασίας που θα κατεβάσει το επίπεδο των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια νούμερο και πλέον θα προσεγγίζουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Έτσι, οι τράπεζες απελευθερώνονται ώστε να μπορέσουν και πάλι τον ουσιαστικό τους ρόλο που είναι η επαρκής και με σωστά κριτήρια χρηματοδότηση της οικονομίας προς όφελος των παραγωγικών τάξεων. «Αλλάζουμε κατηγορία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζαββός σημείωσε πως «δεν μπορούμε να πάμε στην ανάκυψη της οικονομίας χωρίς εύρωστες τράπεζες», για αυτό η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ 2» με στόχο αυτό να ξεκινήσει το συντομότερο καθώς «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ειδικά, για τις τράπεζες δεν υπάρχει ούτε ένας μήνας περιθώριο». Ο υφυπουργός, ανέφερε πως παράλληλα με το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ 2» δημιουργείται και η μεταρρύθμιση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, το οποίο θα είναι ένα σημαντικό πληροφοριακό σύστημα που θα διευρύνει την διαφάνεια.

Αναφορικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο υφυπουργός ανέφερε πως για την κυβέρνηση είναι σημαντικό να υπάρξει ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Με την έγκαιρη και συνετή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης, που έχει επείγουσα ανάγκη η οικονομία μας. Σε αυτό το καινούργιο μοντέλο υπάρχουν, είπε ο κ. Γ. Ζαββός δύο βασικές συνισταμένες. Η πρώτη είναι η περίπτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος επηρεάζει πολύ θετικά αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα και γίνονται τεράστιες πρόοδοι, ενώ το δεύτερο θέμα, που αξίζει και βλέπουμε πάντα, είναι σε ποιο βαθμό οποιαδήποτε πρόταση έχει μια δημοσιονομική επίπτωση.

Σχετικά με την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία της Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, ο υφυπουργός ανέφερε πως «είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις και ιδιαίτερα όταν έρχονται από ένα τέτοιο σημαντικό ίδρυμα, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε πάντα την κατάσταση. Μελετάμε οποιαδήποτε πρόταση κάτω από το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων, όπως σε ποιο βαθμό υπάρχει αυτό που λέγουν οι οικονομολόγοι market failure, το εάν χτυπάει τον φορολογούμενο, σε ποιο βαθμό υπάρχει κάποια εποπτική επίπτωση καθώς και εάν είναι συμβατή με τους υπάρχοντες κανόνες και ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Κομισιόν ανέφερε ο Γ. Ζαββός στην έκθεσή της παρέχει τρείς επιλογές. Η μια είναι οι συστημικές λύσεις όπως το καθεστώς της μηδενικής ενίσχυσης του σχεδίου «Ηρακλής». Η δεύτερη επιλογή ότι τα κράτη μέλη, μπορούν να κάνουν εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αλλά θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή χρηματοδοτική ισχύ, όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών. Και η τρίτη εναλλακτική λύση που παρέχει για πρώτη φορά η Κομισιόν είναι ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να δικαιολογήσει ότι υπάρχει απώλεια, μείωση τραπεζικών κεφαλαίων, η οποία μπορεί να αποδοθεί στον κορονοϊό και τότε το κράτος μέλος μπορεί άμεσα να χρηματοδοτήσει, να ενισχύσει μια τράπεζα παίρνοντας συμμετοχές και αυτό να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκοι αξιολόγησης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην προοπτική των τραπεζών

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτιμούν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει γυρίζει σελίδα και είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Τι σημαίνει για τις τράπεζες και την οικονομία το σχέδιο Ηρακλής

Την σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών. Τα επόμενα βήματα για την επέκταση του σχεδίου Ηρακλής.