ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Αφορολόγητη η μη επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει «ξεδιπλώσει» το 95% των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί μόλις τελειώσει η πανδημία.

Αφορολόγητη θα είναι η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα χορηγηθεί, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε επιπλέον ότι εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολόγητου, έτσι ώστε να υπολογίζονται οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον κατατεθούν στην Εφορία.  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, παράλληλα, δεν έκρυψε την ανυπομονησία του για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,το οποίο, σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης προγραμματίζεται για την 1η Μαρτίου.

«Η δική μου η αγωνία είναι πόσο θα κρατήσει αυτό το τελευταίο lockdown ώστε ταυτόχρονα με την έξοδο από την πανδημία να έχουμε δημοσιονομικά που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα τεκμήρια, η ουσία αυτή που πρέπει να δει κανείς , όπως είπε, είναι πώς θα αντιμετωπιστούν τα έσοδα των πολιτών που ήρθαν από το κράτος, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία. Πρόσθεσε δε, ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αποτελεί φορολογικό εισόδημα, αφού όπως είπε, μέσα σε κάθε κρατική ενίσχυση υπάρχει η σημείωση ότι δεν φορολογείται.

Για το κομμάτι των τεκμηρίων τόνισε ότι είναι δύσκολο θέμα δημοσιονομικά και ότι το 2022 θα γίνουν κινήσεις με στόχο οι αυθαίρετες διατάξεις να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα που στηρίζονται σε ηλεκτρονικούς ελέγχους. Σημείωσε ακόμα ότι για τους Θεσμούς δεν είναι εφικτό το μέτρο της αποπληρωμής χρεών στην Εφορία σε 240 δόσεις, καθώς απαιτούν λιγότερο χρόνο. Έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για 60 έως 72 δόσεις στην Εφορία. Δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα κρατήσουν και μετά τη λήξη της πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει το 95% των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί μόλις τελειώσει η πανδημία. Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά που θα ανακοινωθούν θα είναι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα καθώς για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα πρέπει να γίνουν γνωστά: πόσο ήταν η ύφεση πέρσι, πόσο κράτησε το τελευταίο lockdown και το τι θα κάνουν στην Ευρώπη, αφού υπάρχει ασάφεια για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα εφαρμόσουν το 2022.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στήριξη των επιχειρήσεων με κριτήριο τη μείωση του τζίρου τους

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει μετά τις 16 Μαρτίου.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απέφυγε τα χειρότερα ο προϋπολογισμός: Υστέρηση μόνο 7,4% σημειώθηκε στα έσοδα

Ενώ το lockdown παρατάθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν, διατηρήθηκε ικανοποιητική κουλτούρα πληρωμών, τονίζει ο Θ. Σκυλακάκης. Στα 442 εκατ. ευρώ η απόκλιση του πρωτογενούς ελλείμματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Στήριξη με μέτρα 1,9 δισ., ποιες είναι οι δύο δυσκολίες

Ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, τονίζει ότι ο κλάδος έχει περίπλοκη διάρθρωση και πολλές επιχειρήσεις που δεν δηλώνουν όλα τα έσοδα στην εφορία. Δεν είναι απεριόριστη η δυνατότητα στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τα νέα μέτρα στήριξης

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού ο Θ. Σκυλακάκης, αλλά διαψεύδει ότι το κόστος των πρόσθετων μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Στο 10% η ύφεση του 2020.