ΓΔ: 878.04 0.29% Τζίρος: 11.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:33:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στις επιδοτήσεις για την πανδημία

Στο 3% του ΑΕΠ έφθασαν οι επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη της οικονομίας, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Οι επιδοτήσεις κράτησαν πολύ χαμηλά το ποσοστό ανεργίας.

Το μεγαλύτερο «πακέτο» επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ευρώπη διέθεσε η Ελλάδα το 2020 για τη στήριξη της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων που εφαρμόσθηκαν στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ενεργοποίηση προγραμμάτων επιδότησης, ιδιαίτερα για τη στήριξη της εργασίας, συνέβαλε στη διατήρηση πολύ χαμηλού ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στη χώρα καταγράφηκε ύφεση πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), το οποίο ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόληψη και τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων και στο οποίο επικεφαλής είναι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρτογραφούνται τα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσαν εν μέσω κρίσης τα ευρωπαϊκά κράτη και εξάγεται ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα:

  • Ενώ η Ελλάδα είναι, κατά τεκμήριο, η δημοσιονομικά ασθενέστερη χώρα της Ευρώπης, έχοντας εφαρμόσει αλλεπάλληλα προγράμμα διάσωσης με διεθνή δανεισμό, παρ' όλα αυτά διέθεσε με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα (Αυστρία) τις περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις, που έφθασαν το 3% του ΑΕΠ.

Επιδοτήσεις που διατέθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ (κίτρινη γραμμή: μέσος όρος Ε.Ε.)

grants_ESRB

Συνολικά, το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας κινήθηκε στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών, αλλά ήταν πολύ μικρότερο από αυτά που εφάρμοσαν μεγάλες οικονομίες. Μια σημαντική διαφορά ήταν ότι τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη βασίσθηκαν σε χορήγηση κρατικών εγγυήσεων δανεισμού, ένα μέτρο που η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να χρησιμοποιήσει, καθώς η παροχή εγγυήσεων μπορεί να δημιουργήσει σημαντική και απρόβλεπτη αύξηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον και η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει μια οριακή προσπάθεια για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στο γράφημα της Alpha Bank, που βασίζεται σε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται ότι τα μέτρα στήριξης στην Ελλάδα έφθασαν το 15,3% του ΑΕΠ και κατατάσσουν τη χώρα σε σχετικά υψηλή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μακριά όμως από την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου τα προγράμματα κυμάνθηκαν γύρω στο 40% του ΑΕΠ.

alpha_metra_stirixis

Όπως σημειώνει το ΕΣΣΚ, οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όπως είναι η παροχή επιδοτήσεων που εφαρμόσθηκε κατά κόρον στην Ελλάδα, βοήθησαν να αποφευχθεί η απώλεια βιώσιμων επιχειρήσεων και περιόρισαν την επίπτωση της πανδημίας. Πάντως, τα μέτρα αυτής της κατηγορίας έχουν άμεση δημοσιονομική επίπτωση, ενώ δημιουργούν τον κίνδυνο της διατήρησης στη ζωή επιχειρήσεων που δεν είναι βιώσιμες.

Προστασία της απασχόλησης

Στην τελευταία της ανάλυση, η Alpha Bank εξηγεί πώς η Ελλάδα κατάφερε να κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους για τη στήριξη της οικονομίας, παρά τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ τονίζει ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε είναι πως, ενώ η ύφεση στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από την ευρωζώνη (10% έναντι 6,8%), η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν μεταξύ των ηπιότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει η Alpha, η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα «να ασκήσει μια ισχυρή, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αμέσως μετά την εκχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικού βαθμού ελαστικότητας στα μέλη της, ως προς την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Ο δημοσιονομικός αυτός χώρος δημιουργήθηκε αφενός, διότι η Ελλάδα ξεκίνησε τη δημοσιονομική χαλάρωση από μια ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση». Όπως εξηγείται, η Ελλάδα είχε ικανοποιητικό κυκλικά προσαρμοσμένο (ως προς τη φάση του οικονομικού κύκλου) πρωτογενές αποτέλεσμα το 2019 και αυτό έδωσε χώρο το 2020 για επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική.

Επιπλέον, η χώρα διέθετε υψηλό ταμειακό απόθεμα, το οποίο, «σε συνδυασμό με τη μεγάλη βελτίωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στην ελληνική οικονομία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης και σε βελτίωση των δυνατοτήτων, για άντληση από τις διεθνείς αγορές των αναγκαίων κεφαλαίων, για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης».

Η πολιτική που ασκήθηκε, όπως τονίζει η Alpha, «διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία. Η μεγαλύτερη έμφαση που δόθηκε στην εν λόγω κατηγορία μέτρων αποτελεί μια πιο στοχευμένη πολιτική στήριξης της απασχόλησης, καθώς τα μέτρα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, είχαν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ή συνοδεύονταν από ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, το αποτέλεσμα της πολιτικής ήταν «η Ελλάδα να σημειώσει σχετικά καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με άλλες χώρες παγκοσμίως, καταγράφοντας μόνο οριακή μείωση της απασχόλησης και ήπια αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, στο τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Νοέμβριος 2020), το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 16,2%, ενώ, σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 0,4 π.μ. Αυτή η σχετικά ικανοποιητική επίδοση οφείλεται στα προγράμματα στήριξης, μέσω των οποίων επιδοτείται η αναστολή συμβάσεων εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, αν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες, ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΚΤ: Διπλασιάζει τον πληθωρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ανεβάζουν από το 3% στο 6% την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό οι οικονομολόγοι του τραπεζικού τομέα που συμβουλεύεται η ΕΚΤ. «Κόβουν» κατά 1,3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024 στην ευρωζώνη.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Πώς θα στηρίξει η ΕΚΤ τις υπερχρεωμένες οικονομίες

Ποια είναι τα τέσσερα κριτήρια για να ενεργοποιείται το νέο εργαλείο αποτροπής αυξημένου κόστους δανεισμού. Χωρίς προκαθορισμένα όρια οι αγορές τίτλων. Οι αποφάσεις θα βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια του συμβουλίου.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δύο σενάρια για το δράμα του ευρώ και ο ρόλος - κλειδί του Πούτιν

Αγώνα για να κρατηθεί πάνω από το 1 δολ. θα δώσει το ευρώ, ενώ οι αναλυτές φοβούνται νέα «βουτιά» 10%, αν κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα του αερίου. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε χώρος 300 εκατ. για μέτρα στήριξης, παρεμβάσεις για βενζίνη - ντίζελ

Σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ η υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων όμως τα 800 εκατ. ήταν από τον ΕΝΦΙΑ. Νέο fuel pass και επιδότηση στο ντίζελ ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα. Αβεβαιότητα για τη συνέχεια.
bonds-omologa-ekt
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πολιορκία τα ομόλογα του Νότου, η αγορά αμφισβητεί την ΕΚΤ

Συνεχής άνοδος των spread στην περιφέρεια της ευρωζώνης με την Ιταλία στο επίκεντρο των ανησυχιών. Οι επενδυτές αμφισβητούν ότι η ΕΚΤ έχει σοβαρό σχέδιο και βούληση να παρέμβει για τη στήριξη των υπερχρεωμένων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνθήκες ασφυξίας στον δανεισμό του κράτους, ελπίδες νέας παρέμβασης από ΕΚΤ

Μια «ανάσα» από το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, μεγάλη αύξηση στο επιτόκιο των εντόκων 12μηνης διάρκειας. Κρίσιμες ανακοινώσεις Λαγκάρντ για πιθανή παρέμβαση στήριξης υπερχρεωμένων οικονομιών.