ΓΔ: 889.68 -0.40% Τζίρος: 32.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Θ. Τζούρος: Να λειτουργήσει ομαλά ο μηχανισμός αναγκαστικής εκτέλεσης

Ο γενικός διευθυντής της Intrum Hellas σημείωσε πως τα επόμενα έτη, σημαντικός όγκος ακινήτων θα αποκτηθεί από τις real estate εταιρείες που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».

Μεγαλύτερη ευχέρεια για να διαχειριστούν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια έχουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (services), επισήμανε ο Θεόδωρος Τζούρος, γενικός διευθυντής, επικεφαλής Corporate & Shipping Recovery της Intrum Hellas, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΜΝ για την ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των κοινοπρακτικών δανείων, όπου η συμμετοχή περισσότερων τραπεζών καθιστά δυσχερή τη διευθέτησή τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση είναι σήμερα ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς μέρος των δανείων παραμένει στις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο έχει μεταφερθεί στους servicers μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

Όπως εκτίμησε ο κ. Τζούρος, με τη μεταφορά των κοινοπρακτικών δανείων σε εταιρείες ειδικού σκοπού στο πλαίσιο του «Ηρακλή II» και την ανάληψη της πλήρους διαχείρισης από τους servicers, θα διευκολυνθεί η διευθέτησή τους και η επαναφορά επιχειρήσεων σε βιώσιμη τροχιά. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε λειτουργία, το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση και η αναδιάρθρωσή τους.

Ο επικεφαλής Corporate & Shipping Recoveryτης της Intrum Hellas επισήμανε την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής» το οποίο έχει συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 20 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες. Τόνισε δε την ανάγκη ομαλής λειτουργίας του μηχανισμού αναγκαστικής εκτέλεσης προκειμένου να υλοποιηθούν κανονικά τα πλάνα των διαχειριστών απαιτήσεων προς όφελος του Δημοσίου που εγγυάται το πρόγραμμα Ηρακλής και των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, ο κ. Τζούρος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας όπου η μη επίτευξη των επιχειρηματικών σχεδίων των servicers οδήγησε σε βίαιες πωλήσεις χαρτοφυλακίων (distressed sales) με σκοπό την αποφυγή επιβαρύνσεων (penalties) στους επενδυτές. Όπως εκτιμά, τα επόμενα έτη αναμένεται η ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς δανείων όπου οι servicers θα μπορούν να διαθέτουν χαρτοφυλάκια με σκοπό την επίτευξη εμπροσθοβαρών εισπράξεων.

Ο γενικός διευθυντής της Intrum Hellas σημείωσε ότι, δεδομένου του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος σε ακίνητα που θα βγουν στους πλειστηριασμούς τα επόμενα έτη, σημαντικός όγκος ακινήτων θα αποκτηθεί από τις real estate εταιρείες που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Οι εταιρείες αυτές θα αποτελέσουν ένα νέο φορέα στην ελληνική αγορά και εκτιμάται ότι θα ελέγχουν ακίνητα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση, το marketing και την τελική πώληση των ακινήτων σε τρίτους επενδυτές.

Τέλος, ο κ. Τζούρος επεσήμανε την άμεση ανταπόκριση της Intrum Hellas, από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, στο σχεδιασμό και υλοποίηση ενός εξατομικευμένου σχεδίου για τη στήριξη των δανειοληπτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία. Για το 2021, πέραν των προηγούμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων, η Intrum Hellas - παρά τις δυσχέρειες για την πρόβλεψη σε κλάδους όπως ο τουρισμός - έχει δημιουργήσει και διαθέτει νέα step-up προγράμματα, στα οποία η δόση αυξάνεται σταδιακά, διευκολύνοντας τους πληττόμενους δανειολήπτες ώστε να επανέλθουν σε πλήρη εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργακόπουλος: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην αγορά NPEs

Ο Μanaging Director της Intrum Ελλάδος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από funds για την ελληνική αγορά και ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να υπάρξουν σε ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Κίνδυνοι από τον πόλεμο, τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

Χωρίς εφησυχασμό πρέπει να συνεχίσουν οι τράπεζες τη μείωση «κόκκινων» δανείων, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τονίζεται στη νέα Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορμάς: Κρίσιμη η διαχείριση ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια

Ο Executive General Manager και Ηead Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, περιορίζοντας και το ενδεχόμενο δημιουργίας «φούσκας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατέλης: Μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΤΧΣ

Ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία του σχεδίου που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Οι τράπεζες πρέπει να δώσουν δάνεια, να παράγουν κέρδη και να διανείμουν μερίσματα, τονίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωάννου (ΕΤΕ): Ποιοι 4 παραμέτροι θα καθορίσουν την πορεία των NPLs

Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν υποχωρήσει στα 15 δισ.