ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στασινός: Ένα μεγαλύτερο «Εξοικονομώ» για την αναβάθμιση των κτιρίων

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόνισε την ανάγκη για ένα νέο ελληνικό κύμα ανακαίνισης κτιρίων που θα συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.

Την ανάγκη θέσπισης του «Αναβαθμίζω», δηλαδή ενός νέου προγράμματος επιδοτήσεων για τη δημιουργία ανθεκτικών κτιρίων, μέσω της συνολικής ανακαίνισής τους, στα πρότυπα ενός βελτιωμένου και μεγαλύτερου «Εξοικονομώ», επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, με αφορμή τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στασινός έκανε λόγο για ένα νέο Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα ιδιωτικά, τα δημόσια αλλά και όλα τα κτίρια συνάθροισης κοινού, και το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο στην προσαρμογή της χώρας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, όσο και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Και τα κτίρια μας και οι υποδομές μας είναι εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – και γενικότερα στις φυσικές καταστροφές. Διότι στην πλειοψηφία τους έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με άλλες παραδοχές, που δεν μπορούσαν να προβλέψουν την δραματική αλλαγή που έχει επέλθει στις κλιματικές συνθήκες. Και φέρνουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο ισχυρά, καιρικά φαινόμενα και καταστροφές».

Όπως επεσήμανε, «τα προγράμματα που τρέχουν για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων βοηθούν και στους δύο αυτούς στόχους, αλλά δεν είναι αρκετά και χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις, διεύρυνση, βελτιώσεις. Το δείχνει η 10ετής εμπειρία. Αλλά είναι και ανάγκη πλέον, διότι η αλλαγή του κλιματικού στόχου της ΕΕ για μείωση εκπομπών αερίων στο 55%, σημαίνει ότι θα αλλάξουν όλες οι σχετικές ενεργειακές και μη οδηγίες και το ΤΕΕ έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις ειδικά για το Εξοικονομώ».

Ο κ. Στασινός ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» δεν αρκεί για την προστασία των πολιτών απέναντι στις προκλήσεις. Όπως εξήγησε, «η θερμομόνωση, η αλλαγή κουφωμάτων και μέσου θέρμανσης, η εγκατάσταση ΑΠΕ και οι άλλες παρεμβάσεις που προβλέπονται εξοικονομούν ενέργεια και μειώνουν τις εκπομπές ρύπων γενικά, όπως βελτιώνουν και το μικροκλίμα σε κάθε επιδοτούμενη κατοικία, αλλά αυτό είναι μικρό μόνο κομμάτι της ζητούμενης θωράκισης, της επίτευξης της Ανθεκτικότητας».

Υπενθύμισε μάλιστα, την πρότασή του για τη δημιουργία του Ελληνικού Κύμα Ανακαίνισης, κατ΄ αναλογία της σχετικής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας. Διότι, όπως τόνισε, «πρέπει τώρα να δράσουμε ώστε να θωρακίσουμε τα κτίρια μας απέναντι σε κάθε απειλή, να τα κάνουμε πιο πράσινα, πιο ασφαλή, καλύτερα για την υγεία και την ευεξία μας», επισημαίνοντας ότι «οι απειλές θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια».

Αναλύοντας το Κύμα Ανακαίνισης και το βαθμό που η χώρα, με τους διαθέσιμους πόρους, δύναται να υποστηρίξει ένα τόσο φιλόδοξο πλάνο, ο κ. Στασινός είπε: «Προτείνω ως πρώτο βήμα να περάσουμε από το «Εξοικονομώ» (και «Αυτονομώ») στο «Αναβαθμίζω». Αναβαθμίζω συνολικά και απέναντι σε κάθε μελλοντική πρόκληση. Διότι τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία να θωρακίσουμε τα παλαιότερα κτίρια μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά και να προετοιμαστούμε για κρίσιμα συμβάντα. Τόσο από τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαγιές κλπ) όσο και από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί. Και αυτό να είναι το πρώτο βήμα ώστε να δημιουργήσουμε το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης για να θωρακίσουμε το μέλλον μας».

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω» που προτείνει «πρέπει να περιλαμβάνει, με ένα ή περισσότερα προγράμματα, μικρή σημασία έχει αυτό, το σύνολο των κτιρίων της χώρας: τις κατοικίες και τα δημόσια κτίρια αλλά όχι μόνο: πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κτίρια συνάθροισης κοινού, τα γραφεία, τα επαγγελματικά και βιομηχανικά κτίρια, τα κτίρια μικτής χρήσης. Και πρέπει ουσιαστικά να περιλαμβάνει δράσεις συνολικής αναβάθμισης και θωράκισης, όπως φυσικά η ενεργειακή αναβάθμιση αλλά ταυτόχρονα μαζί πρέπει να προχωρούν ο στατικός έλεγχος και η αντισεισμική ενίσχυση, η πυρασφάλεια, η αναβάθμιση του αερισμού. Και αυτό να αφορά όχι μόνο ανεξάρτητες ιδιοκτησίες αλλά τα κτίρια συνολικά, με τους κοινόχρηστους χώρους. Και μαζί να προωθήσουμε και τις επεμβάσεις για την προσβασιμότητα στα κτίρια από άτομα ηλικιωμένα ή με κινητικές δυσκολίες».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «πόρους έχουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τόσους πολλούς, με το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Και τα οφέλη από ένα Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης διαχέονται σε όλους τους κλάδους και τομείς. Και σε συνεργασία με ιδιωτικούς πόρους, με μόχλευση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ή χρήση καινοτόμων και υβριδικών μορφών χρηματοδότησης, ή ευέλικτων σχημάτων όπως οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών ή ΣΔΙΤ, μπορούμε να προσθέσουμε και πολλούς ιδιωτικούς πόρους. Είναι ανάγκη, θα έλεγα, να το κάνουμε αποτελεσματικά».

Για την αναβάθμιση του συνόλου του γερασμένου κτιριακού αποθέματος της χώρας ο κ. Στασινός, σημείωσε πως «αντικειμενικά δεν νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια». «Εάν», είπε, «εστιάσουμε στα παλαιότερα, γερασμένα κτίρια και ακολουθήσουμε φιλόδοξες πολιτικές και πάρουμε γενναία μέτρα, ναι, πιστεύω ότι είναι εφικτό. Αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε νέα και μεγαλύτερα προγράμματα, που, όπως σας είπα, δεν μπορούν να εστιάζουν μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά στη συνολική αναβάθμιση των παλιών κτιρίων. Και βέβαια δεν γίνεται αυτό με προγράμματα της λογικής ποιος πρόλαβε να κάνει πιο γρήγορα αίτηση, τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά και με αξιολόγηση».

Όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η φορολογική δήλωση για στοχευμένες παρεμβάσεις που βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής ανθεκτικότητας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Η πρόταση που κάνω είναι η δημιουργία ενός προγράμματος, με χρήση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και όσων εθνικών μπορούμε, για ένα σταθερό πλαίσιο ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ κατοικίας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Στα παλαιότερα κτίρια που θα επιλέξουμε, για παράδειγμα όσα έχουν χτιστεί πριν το 1985, αν ένας ιδιώτης, ο ιδιοκτήτης, προχωρήσει σε εργασίες στατικής, δομικής, αισθητικής αναβάθμισης για παράδειγμα ύψους 20.000 ευρώ, το κράτος θα του δίνει ακόμη 20.000 ευρώ για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης πόρων, όπως το νερό. Και το αντίστροφο. Αλλά θα πρέπει να πετύχει συγκεκριμένους στόχους. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει, με χρήση των κονδυλίων που προανέφερα, είτε με επιδότηση είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγής πχ μέσα σε μία τριετία».

Υπενθύμισε μάλιστα, τη δημόσια και αναλυτική πρόταση που είχε καταθέσει για την αναβάθμιση των προσόψεων των διατηρητέων κτιρίων, μέσω αγοράς συντελεστή δόμησης και Ηλεκτρονικής Τράπεζας Γης. Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει ένα πιο μικρό πρόγραμμα με επιδοτήσεις για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Είναι ένα βήμα, αλλά όχι αρκετό – και πρέπει να δούμε και τις λεπτομέρειες. Επίσης προωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και σύστημα για την ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση παλιών κτιρίων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, βασισμένη σε συγκεκριμένη πρόταση που είχαμε καταθέσει ως ΤΕΕ. Και αυτό είναι πολύ χρήσιμο και σημαντικό. Ελπίζω ότι το αρμόδιο υπουργείο, το ΥΠΕΝ, θα επανεξετάσει και το θέμα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και της Ηλεκτρονικής Τράπεζας Γης, ώστε να δημιουργήσουμε μια βεντάλια αξιώσεων στα προγράμματα για τα παλαιά κτίρια».

Τέλος, στο δρόμο προς την ενεργειακή ουδετερότητα και την ανθεκτικότητα, για τον κ. Στασινό μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη και η πραγματική οικονομία. «Η ενίσχυση της απασχόλησης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η παραγωγή προστιθέμενης αξίας – και μάλιστα εγχώριας, η δημιουργία νέου πλούτου, είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των προτάσεων που κάνει το ΤΕΕ για τον τετραπλό μετασχηματισμό που έχει ανάγκη η χώρα: ενεργειακό, ψηφιακό, βιομηχανικό, κυκλικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

YPEN-Exoikonomo katoikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ»: Τετραπλή παρέμβαση του ΥΠΕΝ για εξοικονόμηση ενέργειας

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων, που θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eως 95% η μείωση κατανάλωσης ενέργειας σε κατοικίες που του Εξοικονομώ

Ο Οδηγός του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η εικονική λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Ενεργειακή αναβάθμιση σε 21 Πανεπιστήμια και κέντρα έρευνας

Μέχρι σήμερα, 15 προτάσεις ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων της χώρας έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων σε ΑΕΙ, Φοιτητικές Εστίες, και εγκαταστάσεις Τεχνολογικών Φορέων».