ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Λογότυπο ΣΕΒ
Το λογότυπο του ΣΕΒ σε σύγχρονο μπλε φόντο, σημαντικός φορέας της ελληνικής βιομηχανίας.

ΣΕΒ: Σημαντική υστέρηση του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις για έρευνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της Διανέοσις, οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για έρευνα και ανάπτυξη διαμορφώνονται στο 0,59 % του ΑΕΠ έναντι 1,42 % που είναι ο μέσος όρος στην E.E.

Σημαντική υστέρηση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία από τον ιδιωτικό τομέα προκύπτει από έρευνα της Διανέοσις που παρουσιάστηκε σήμερα στο ψηφιακό συνέδριο "Innovative Greeks" που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της Διανέοσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για έρευνα και ανάπτυξη διαμορφώνονται στο 0,59 % του ΑΕΠ έναντι 1,42 % που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα στο διάστημα 2011 με 2013 μόλις μία στις εφτά ελληνικές επιχειρήσεις δήλωναν ότι έχουν κάποιας μορφής συνεργασία με πανεπιστήμιο η ερευνητικό κέντρο και μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Αντίθετα οι δημόσιες δαπάνες για έρευνα πλησιάζουν πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς διαμορφώνονται στο 0,68 % του ΑΕΠ έναντι 0,7 % στην ΕΕ.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι Έλληνες ερευνητές καταφέρνουν διαχρονικά μεγάλη συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ ωστόσο η έρευνα τους οδηγεί σε ελάχιστες πατέντες.

Σε μήνυμα του προς το συνέδριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών η καινοτομία βρίσκεται σε υψηλή βαθμίδα σε όσα σκεφτόμαστε και όσα κάνουμε». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα για την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί καθώς και στην θέσπιση της έννοιας του επιστημονικού διπλωμάτη με νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά την ακαδημαϊκή με την επαγγελματική κοινότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επενδύσεις στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα EY: Η Ελλάδα ελκύει επενδύσεις λόγω σταθερότητας και πειθαρχίας

Δημοσιονομική πειθαρχία, πολιτική σταθερότητα και επενδύσεις στην παραγωγή είναι κλειδιά για την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και τη νέα έρευνα της EY, που τονίζουν τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας.
ΣΕΒ Γενική Συνέλευση 2026
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΣΕΒ από τη ρήξη στα χαμόγελα, η σύμπτωση με Ράδιο Αρβύλα και η «μη Ευρώπη»

Η επιδότηση άλλαξε το κλίμα στον ΣΕΒ, τέλος για Μαξίμου ο «πονοκέφαλος» των Ραδιο Αρβύλα, ο καθηγητής του Cambridge στο ΕΛΚΑΚ, η άβολη ερώτηση σε Ρούμπιο, έτοιμη η εθνική για... black Friday, η Revolut και τα ζόρια της λιανικής.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε ότι το πακέτο των 2,2 δισ. προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία, χωρίς να διαταράσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τόνισε θετικά στοιχεία οικονομίας και ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη 95 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία σε δύο φάσεις για το ενεργειακό κόστος

Τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας για το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ύψους 95 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέλευση του ΣΕΒ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση 95 εκατ. ευρώ για την ενεργοβόρο βιομηχανία, πώς θα γίνει η κατανομή

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με 95 εκατ. ευρώ σε τσιμέντο, τρόφιμα, χαρτικά και πλαστικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Γ.Σ. του ΣΕΒ. Πώς θα κατανεμηθεί η στήριξη και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος ΣΕΒ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Θεοδωρόπουλος: Θετικό το μέτρο ενέργειας – Προτάσεις για γρήγορες επενδύσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, χαιρέτισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ενεργειακό κόστος, τονίζοντας τη σημασία της στήριξης της βιομηχανίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.