ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βασιλιάς» των μισθώσεων στην Αθήνα το Airbnb

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σχεδόν διπλάσια τα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας για τα οποία αναζητείται βραχυχρόνια μίσθωση από τα ακίνητα που προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση.

Σχεδόν διπλάσιος είναι ο αριθμός των αγγελιών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, που βρίσκονται αναρτημένες στις δύο δημοφιλέστερες πλατφόρμες, Airbnb και Homeaway, σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό διαμερισμάτων που προσφέρονται στην αγορά μέσω συμβατικών μισθώσεων.

Ειδικότερα, σήμερα, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων προσφέρονται 11.076 ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, τη στιγμή που οι αντίστοιχες αγγελίες συμβατικών μισθώσεων δεν ξεπερνούν τις 5.880, περίπου οι μισές.

Πρόκειται για την σαφέστερη ένδειξη ότι μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, εξακολουθούν να επιλέγουν τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων για την εκμετάλλευση του ακινήτου τους, κρίνοντας ότι τα μελλοντικά έσοδα θα είναι υψηλότερα, σε σχέση με την διάθεσή του μέσω συμβατικής ενοικίασης.

Στην πράξη, τα σχετικά στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή, μόνο όμως για τα ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και ακόμα περισσότερο εκείνα που γειτνιάζουν με τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα, κυρίως δηλαδή τις γειτονιές του εμπορικού τριγώνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdna, που αναλύει σε καθημερινή βάση τις αγγελίες τόσο του Airbnb, όσο και του Homeaway, κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ενός ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώθηκε σε 827 ευρώ, με την μέση πληρότητα να μην ξεπερνά το 68%.

Στο ποσό αυτό, θα πρέπει να υπολογιστούν και οι κοινόχρηστες δαπάνες για το ακίνητο, όπως επίσης και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, που στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, μόλις πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, τα αντίστοιχα μεγέθη ανέρχονταν σε 1.000 ευρώ μηνιαίως, με την μέση πληρότητα να αυξάνεται σε 81%.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και καθ' όλη την διάρκεια των τριών μηνών του καλοκαιριού και μάλιστα για τα ακίνητα εντός του εμπορικού τριγώνου, τα μεγέθη εκτοξεύονται σε έως 1.550 ευρώ μηνιαίως. Επομένως, για μια περίοδο τουλάχιστον 4-5 μηνών, η αξιοποίηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων για τα ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο, μοιάζει να έχει λογική.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το υπόλοιπο του έτους, το μέσο μηνιαίο εισόδημα υποχωρεί σε περίπου 600 - 700 ευρώ, ή και ακόμα χαμηλότερα, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υπολογίσει με προσοχή το αν είναι τελικά περισσότερο συμφέρουσα αυτή η λύση, ή ενδεχομένως η εύρεση ενός ενοικιαστή με περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αύξηση ενοικίων έως 30%

Στην περίπτωση των συμβατικών μισθώσεων, οι ζητούμενες τιμές στο κέντρο της Αθήνας, λόγω και της έλλειψης που παρατηρείται σε σχέση με την ζήτηση, έχουν εκτοξευτεί κατά περίπου 25-30% την τελευταία διετία, προτού σταθεροποιηθούν τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών που επιμελείται το δίκτυο αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr), κατά την διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμερίσματος στο κέντρο ανήλθε σε 9,2 ευρώ/τ.μ., από περίπου 9 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Εν ολίγοις, για ένα διαμέρισμα 70 τ.μ., το προσδοκώμενο μηνιαίο εισόδημα διαμορφώνεται σε 650 ευρώ, χωρίς βέβαια στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι συνοδευτικές δαπάνες (κοινόχρηστα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κτλ.), που επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη που εκμεταλλεύεται το ακίνητό του μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πάντως, σύμφωνα με μεσίτες, εφόσον οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο συνεχίσουν να αυξάνονται, ή έστω σταθεροποιηθούν στο σημερινό υψηλό τους επίπεδο και τα αντίστοιχα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις συνεχίσουν να υποχωρούν (τάση που καταγράφηκε ήδη το 2018), ή έστω να σταθεροποιούνται, είναι προφανές ότι, τουλάχιστον ένα μέρος της προσφοράς, θα μεταφερθεί από την μία αγορά στην άλλη, δηλαδή από το Airbnb στις συμβατικές μισθώσεις.

Ήδη άλλωστε, στις περισσότερες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, η πλειονότητα των ιδιοκτητών συνειδητοποιεί ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ενδείκνυνται περισσότερο για περιοχές του κέντρου της πόλης κι επιστρέφουν προς τις συμβατικές μισθώσεις, όπου πλέον η ζήτηση έχει ανακάμψει σημαντικά. Ως εκ τούτου, οι αγγελίες ενοικιάσεων στα νότια προάστια ανέρχονται σε 10.352, ενώ οι αντίστοιχες στα βόρεια και ανατολικά προάστια σε 7.481. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Airbnb-Enoikiaseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Airbnb: «Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Τα σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες ή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλάζει για πάντα τα ταξίδια η πανδημία, περιορίζεται ο τουρισμός σε μακρινούς προορισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζωντάνεψαν» οι κρατήσεις για μισθώσεις τύπου Airbnb

Η άρση των περιορισμών εκτόξευσε τις κρατήσεις πάνω από 20.000 την εβδομάδα 18 - 24 Μαΐου, ενώ θετικά επιδρά η νέα πολιτική για ευελιξία στις ακυρώσεις. Στην Ευρώπη οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν εσωτερικό τουρισμό.