ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Handelsblatt: Το 2070 θα έχει ξεχρεώσει η Ελλάδα τα δάνεια της κρίσης

Τα οφέλη της Ελλάδας από το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και τονίζει τον μακρύ δρόμο που έχει να διαβεί ακόμα η χώρα.

Τα σημαντικά οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την έγκριση του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και τονίζει πως είναι η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που θα υπάρξει οργανική μείωση του κρατικού χρέους.

Παράληλα όμως σημειώνει πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να ξεφύγει από τον βούρκο του χρέους καθώς μόλις το 2050 θα υποχωρήσει το χρέος επί του ΑΕΠ κάτω από το φράγμα του 100%, με την εξόφληση όλων των δανείων να αναμένεται το 2070.

«Την ημέρα του ‘όχι' οι Έλληνες περίμεναν φέτος ένα ‘ναι'», γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt αναφερόμενη στο «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα: «Με την πρόωρη αποπληρωμή η χώρα εξοικονομεί επιτοκιακά κόστη περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικότερο είναι όμως το μήνυμα προς τις χρηματαγορές: με την εξόφληση η Ελλάδα δρομολογεί μια στροφή στο ζήτημα του χρέους. Για πρώτη φορά από την απαρχή της κρίσης αναμένεται να υπάρξει φέτος οργανική μείωση (καθαρή και όχι τεχνικής φύσης μείωση) του ποσοστού του κρατικού χρέους».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα, «στο πλαίσιο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ ο μηχανισμός σταθερότητας ESM και ο προκάτοχός του EFSF έχουν -ως οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας- το δικαίωμα να ζητήσουν από την Αθήνα να επιστρέψει αναλογικό τμήμα και των δικών τους δανείων που κυμαίνονται στα 52,2 δις ευρώ. Με το λεγόμενο waiver […] ο μηχανισμός σταθερότητας παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις. Την πρόωρη εξόφληση έπρεπε να εγκρίνει και η γερμανική Βουλή, το οποίο έκανε ήδη στις 7 Οκτωβρίου». Σύμφωνα ωστόσο με την Handelsblatt, «ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από τον βούρκο του χρέους είναι μακρύς και επαχθής. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ θα υποχωρήσει μόλις το 2050 κάτω από το φράγμα του 100%. Οι Έλληνες θα επωμίζονται πολύ καιρό ακόμη την επιστροφή των δανείων συνολικού ύψους 289 δις ευρώ που έλαβε η Αθήνα μεταξύ 2010 και 2018. Η εξόφληση έχει ορίζοντα μισού αιώνα. Οι τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν το 2070».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Θετικό ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM όπως είχε γίνει και η προηγούμενη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζει πως τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 72,2 εκατ. ευρώ η κρατική επιδότηση δανείων μέσω του «ΓΕΦΥΡΑ»

Τον Φεβρουάριο δόθηκαν 24,3 εκατ. για την επιδότηση 113.514 δανείων που αφορούσαν 72.134 δικαιούχους. Μέχρι τις 31 Μαρτίου η καταληκτική ημερομηνία για ρυθμίσουν τα δάνεια τους οι «κόκκινοι» δανειολήπτες.