ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θ. Πελαγίδης: Απαραίτητη η αλλαγή στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας

Όπως ανέφερε σε ομιλία του ο υποδιοικητής της ΤτΕ η ψηφιοποίηση της οικονομίας θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.

Είναι αναγκαίες ευρωπαϊκές πολιτικές και δράσεις έτσι ώστε η αναδιοργάνωση της εργασίας που φέρνει η ραγδαία ψηφιοποίηση της οικονομίας να μην αφήσει πίσω κάποιες χώρες και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.  Αυτό τόνισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Θ. Πελαγίδης μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας σε διαδικτυακή εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή». 

Ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η πανδημία επιταχύνει την ψηφιοποίηση της οικονομίας στην οποία είχαν επενδυθεί πολλές ελπίδες για αύξηση της παραγωγικότητας, των αμοιβών και του ελεύθερου χρόνου, οι οποίες όμως διαψεύδονται από τις εξελίξεις. 

Όπως εξήγησε: «Υπάρχουν έρευνες διεθνώς που δείχνουν ότι η η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και των διεθνών πλατφορμών περιορίζουν το κόστος εργασίας χωρίς όμως να αναδιοργανώνουν δημιουργικά την παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα η αύξηση της παραγωγικότητας να είναι περιορισμένη. Για το λόγο αυτό δεν ανεβαίνουν και οι αμοιβές. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι παίζει η χαμηλή φορολογία που επιτυγχάνουν οι μεγάλες εταιρίες της ψηφιακής οικονομίας, γεγονός που ωθεί την τεχνολογική ανάπτυξη σε αυτού του είδους τις δομές. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες εκλαμβάνουν την απελευθέρωση και την παγκοσμιοποίηση ως απειλή στην εργασία και στα εισοδήματα τους, ιδιαίτερα σήμερα λόγω της πανδημίας». 

«Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι οι αυτοματισμοί υποκαθιστούν την εργασία και οι μόνες περιπτώσεις που δεν συμβαίνει αυτό είναι όταν η εργασία, κυρίως ανειδίκευτη, είναι ακόμα πιο φτηνή» είπε ο κ. Πελαγίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχει επομένως πεδίον δόξης λαμπρόν για τις κυβερνήσεις, αλλά κυρίως για την Ευρώπη προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές για την απασχόληση και την παραγωγικότητα οι οποίες θα καταπραΰνουν τους φόβους των πολιτών ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους δεν θα μπορούν να βρουν μια καλή δουλειά στο νέο τοπίο». 

Ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να σταθεροποιηθούν οι εξελίξεις στις θέσεις εργασίας και στο επίπεδο των μισθών. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η αφοσίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην σταθερότητα των τιμών είναι ορθή. Δεν μπορεί -εξήγησε- να συγκριθεί η ΕΚΤ με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς η ανεξάρτητη νομισματική πολιτική της FED “συνδιαλέγεται” με μια συγκροτημένη και ομοιογενή δημοσιονομική πολιτική και έτσι και οι δύο αυτοί βραχίονες της πολιτικής μπορούν να σταθεροποιούν την οικονομία δίνοντας έμφαση ταυτόχρονα και στην απασχόληση και στις τιμές.

«Πολλοί αναλυτές πλέον θέτουν το ερώτημα γιατί η ΕΚΤ δεν στοχεύει ευθέως και στην απασχόληση, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί στο μέλλον μόνο εφόσον υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική», ανέφερε ο κ. Πελαγίδης και κατέληξε: «Σήμερα με το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται ένα πρώτο βήμα για δημοσιονομική ενοποίηση η οποία θα ολοκληρώσει επί το θετικότερο την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική προσδίδοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην στόχευση της διατήρησης και της ανάπτυξης των θέσεων εργασίας και του επιπέδου των μισθών, ταυτόχρονα με τη σταθερότητα των τιμών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κοιμάμαι τα βράδια, χωρίς να ανησυχώ για δημοσιονομική αστάθεια

«Η εμπειρία οδήγησε τον νότο σε σωστή εκμετάλλευση του Ταμείου Ανάκαμψης. Να υπενθυμίσω ότι το ταμείο δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας. Υπάρχει όμως και η κλιματική αλλαγή που είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο"» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: 6 προτάσεις για την επιτυχή προσαρμογή της αγοράς εργασίας

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε τη συνέχιση της εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που ενθαρρύνουν όχι μόνο τη συμμετοχή νέων στο εργατικό δυναμικό, αλλά και την παραμονή των μεγαλύτερων σε ηλικία στην αγορά εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχει ξεφύγει από τους σημαντικούς κινδύνους η ελληνική αγορά εργασίας

Η ανεργία των νέων είναι η κύρια αδυναμία της ελληνικής αγοράς εργασίας με το 31,5% των ατόμων έως 25 ετών να μην έχει εργασία. Από το 2009 έχει να παρουσιάσει μονοψήφια ποσοστά η ανεργία στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης: Πάνω από 3% θα φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ και 5% της Fed

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η μάχη με τον πληθωρισμό θα έχει διάρκεια και το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και επηρεάζεται και από τη γήρανση του εργασιακού πληθυσμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης: Κίνδυνος από τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού

Όπως ανέφερε ο senior υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 - 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό και το πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό που θα προκύψει θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Το ποσοστό της ανεργίας την τελευταία τριετία, έχει μειωθεί

«Έχουμε πόρους και θέλουμε να τους αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική: Κοινωνική αποτελεσματικότητα», τόνισε συμμετέχοντας σε υβριδική συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.