ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
Φώτο: Shutterstock

ΕΟ Greece: Καινοτομία και ανθρώπινο δυναμικό τα «κλειδιά» της ανάκαμψης

Τις επενδύσεις στην καινοτομία, την προσαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου αλλά και την επιλογή των κατάλληλων στελεχών, υπογραμμίζει έρευνα του EO Greece, με σκοπό την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μετά τον κορονοϊό.

Μια αισιόδοξη προοπτική φαίνεται να ανοίγεται για τις επιχειρήσεις στην εποχή μετά τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας που διεξήγε το EO Greece, το ελληνικό chapter του παγκόσμιου δικτύου επιχειρηματικότητας EO, με τη συμμετοχή των επιχειρηματιών-μελών του.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της έρευνας του EO, η περίοδος της πανδημίας έχει αναμφίβολα επηρεάσει τις δραστηριότητες των περισσότερων επιχειρήσεων, αλλά διαφαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης εντός του 2021 και του 2022.

Πιο αναλυτικά, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (52,7%) δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν καταγράψει κάμψη στις εργασίες τους, λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που βρήκαν και αξιοποίησαν ευκαιρίες, με αποτέλεσμα το 23% να απαντά πως η εταιρεία τους σημείωσε ανάπτυξη το 2020.

Παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, οι επικεφαλής των εταιρειών που κατέγραψαν απώλειες, παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να επανακάμψουν σχετικά άμεσα. Χαρακτηριστικά, η πλειονότητα (73,4%) των μελών του EO Greece αναμένει αυτή την εξέλιξη μέχρι τα τέλη του 2021. Επιπλέον, το 18,4% των συμμετεχόντων περιμένει ότι η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων τους θα σημειωθεί το 2022.

Όσον αφορά στους παράγοντες που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, οι επιχειρηματίες-μέλη του EO εστίασαν σε τρεις βασικές περιοχές. Οι επενδύσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την παρουσίαση νέων προϊόντων/υπηρεσιών είναι η απάντηση που έδωσε το 60% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, 49,1% βλέπει ως διέξοδο την προσαρμογή του στρατηγικού και επιχειρηματικού τους πλάνου. Αντιστοίχως, η ενίσχυση της εταιρείας τους με τα κατάλληλα στελέχη είναι το σημείο-κλειδί για 49,1% των συμμετεχόντων.

Συνολικά, οι απαντήσεις των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα φανερώνουν μια διάθεση για εξωστρέφεια και δυναμισμό, παρά για αναδίπλωση και συντηρητικές κινήσεις, όπως η μείωση των θέσεων εργασίας ή ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Στην ετήσια έρευνα του EO Greece, συμμετείχαν οι επιχειρηματίες-μέλη του δικτύου επιχειρηματικότητας, οι οποίοι εκπροσωπούν εταιρείες με δραστηριότητα στην Ελληνική και τη διεθνή αγορά, σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως: Τεχνολογία, Λιανεμπόριο, Τρόφιμα και Ποτά, Ιατρικές Υπηρεσίες, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Κατασκευές κ.ά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαινιάζει το InvestEU στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για να εγκαινιάσει το InvestEU στην Ελλάδα και να επιβεβαιώσει τη στήριξη του ομίλου σε πολλά νέα έργα-ορόσημα και επενδύσεις για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ανθεκτικές και τολμηρές επιχειρήσεις - Το υπόδειγμα των Growth Awards

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, υπερβαίνοντας δυσκολίες και διαμορφώνοντας, τελικά, συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη.
Eisodhma-income-euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Olympia Forum III: Βιώσιμη ανάπτυξη με λογική, καινοτομία και ταχύτητα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποίησε τους χρηματικούς πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία εν μέσω υγειονομικής κρίσης και διέθεσε συνολικά 117 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο ενδιαφέρον από Καναδά για επενδύσεις στην ελληνική καινοτομία

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ επισήμανε τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύει σε ποιότητα και επάρκεια η ελληνική βιομηχανία τροφίιμων

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, οι επιχειρήσεις εξελίσσονται, εφαρμόζουν νέες μεθόδους παραγωγής και καινοτομούν, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών.
dimas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρίστος Δήμας: Σε 3 μήνες η υποβολή προσφορών για την Πολιτεία Καινοτομίας

Αξίζει να αναφερθεί πως εταιρείες κολοσσοί από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προκειμένου να συμπράξουν συνέργειες.