ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σκρέκας: Έως τον Ιούνιο η πρόταση στην ΕΕ για επενδύσεις στο φυσικό αέριο

Η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM) για να προχωρήσουν επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου θα έχει κατατεθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού στην ΕΕ σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έως τον Ιούνιο θα έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM) για να προχωρήσουν επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας μιλώντας στο 2ο συνέδριο Pwer & Gas Supply Forum και συμπλήρωσε πώς θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήμα για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ θα προωθηθούν τα διμερή συμβόλαια ΑΠΕ για να δούμε τα πρώτα να «τρέχουν» μέσα στο 2021, ή το αργότερο 2022. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στα διμερή συμβόλαια ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως το υπουργείο εκπονεί μελέτη για να διαπιστωθεί ο καλύτερος τρόπος στήριξης από την πολιτεία των συμβολαίων αυτών εξετάζοντας πρακτικές που έρχονται από το εξωτερικό όπως για παράδειγμα από την Ισπανία. Δίνοντας ένα παράδειγμα σημείωσε ότι η πολιτεία ενδεχομένως να έχει ως στόχο να διασφαλισθεί με ποιον τρόπο ένα διμερές συμβόλαιο θα εκπληρωθεί στο σύνολο της διάρκειάς του ή με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να στηριχθούν οι επενδύσεις στις μονάδες ΑΠΕ. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που είναι γνωστό ενώ τόνισε ότι γίνονται κινήσεις ώστε να διασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Ένας τέτοιος μηχανισμός σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα είναι η στρατηγική εφεδρεία ενώ σε πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις είναι η βελτίωση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τα σχέδια για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, «τα οποία θα διασφαλίσουν την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για την κοινωνία και την οικονομία», σημείωσε ο υπουργός.

Μιλώντας για το Target Model τόνισε ότι μπορεί στην αρχή του να υπήρξαν «παιδικές ασθένειες» αλλά όπως είπε τα μέτρα της ΡΑΕ έχουν φέρει αποτέλεσμα, για να υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές στη Αγορά Εξισορρόπησης ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο παρακολουθεί την αγορά και είναι έτοιμο να παρέμβει εάν αυτό χρειαστεί ενώ στα σχέδια τους είναι και η ισχυροποίηση της ΡΑΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Αρκτική να γίνει βασική προτεραιότητα για ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η Ιταλία θεωρεί την Αρκτική προτεραιότητα για ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιδιώκοντας συντονισμένη παρουσία στην περιοχή για αποτροπή εντάσεων. Προγραμματίζει επιχειρηματική αποστολή, τονίζοντας τη σημασία των πρώτων υλών της Αρκτικής.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπάν κλιμακώνει την εκστρατεία κατά της Ουκρανίας με εθνική διακήρυξη

Ο Βίκτορ Ορμπάν προωθεί εθνική διακήρυξη κατά της στήριξης της Ουκρανίας με πόρους ΕΕ, ενόψει δύσκολων εκλογών. Παρουσιάζει τις εκλογές ως επιλογή ειρήνης ή πολέμου, ενώ στοχοποιεί την αντιπολίτευση ως φιλοπολεμική.
Ελιές σε λευκό πιάτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτραπέζιες ελιές: Αντιδράσεις για δασμούς στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur

Οργανώσεις από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα εκφράζουν ανησυχία για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης–Mercosur, καθώς προβλέπει κατάργηση δασμών στις εισαγωγές ελιών, ενώ οι ευρωπαϊκές παραμένουν με δασμούς.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Ζητούνται μέτρα για εύκολη πρόσβαση ΜμΕ σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ο ευρωβουλευτής Δ. Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν στοχευμένα μέτρα για τις ΜμΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας, με ειδικές προσκλήσεις και ισόρροπη γεωγραφική κατανομή.