Φώτο: Shutterstock

Αντίστροφη μέτρηση για στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ξεκινά σήμερα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πιστωτές μπορούν να λαμβάνουν τα οικονομικά στοιχεία των οφειλετών τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια για παραμονή στον ν. Κατσέλη. Επιταχύνονται οι κατασχέσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί από σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον έλεγχο των αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής οι πιστωτές μπορούν να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους και έτσι να διαμορφώνουν άποψη για το αν κάποιος είναι επιλέξιμος για τη διατήρηση της προστασίας που παρέχει ο Ν. 3869/2010, γνωστός ως νόμος Κατσέλη.

Όπως αναφέρει το υπ. Οικονομικών: «Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε ο πιστωτής θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες με υψηλή ικανότητα αποπληρωμής θα κληθούν να πληρώσουν. Αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Εξυπακούεται ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων υπολογίζεται περίπου στις 100.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ