ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αύξηση 4,56% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα το α' τρίμηνο

Μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ενώ και οι εισαγωγές μειώθηκαν σε 19,16 TWh στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε ανοδική πορεία η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα που αυξήθηκε κατά 4,56% στο πρώτο τρίμηνο του έτους όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Η κατανάλωση αυξήθηκε από ηλεκτροπαραγωγούς και νοικοκυριά φτάνοντας συνολικά στις 17,64 Τεραβατώρες (TWh), αντί των 16,87 TWh που ήταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφεται από τους ηλεκτροπαραγωγούς με 9,31 TWh, καλύπτοντας ποσοστό 52,78% της ζήτησης. Ενισχυμένη σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2020 είναι η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των δικτύων διανομής, με 5,44 TWh, που αντιστοιχούν περίπου στο 31% της ζήτησης. Οι εγχώριες βιομηχανίες και το CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) καταγράφουν κατανάλωση 2,89 ΤWh, καλύπτοντας ποσοστό 16,39% επί της ζήτησης.

Πέραν της εγχώριας κατανάλωσης, το 7,76% της συνολικής ζήτησης για το πρώτο τρίμηνο του έτους αφορούσε σε εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε περίπου 1,48 ΤWh, ποσότητα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτήν που εξήχθη την αντίστοιχη περίοδο του 2020, εξέλιξη που αποδίδεται στην επαναφορά των τιμών για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το α' τρίμηνο πέρυσι.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 19,16 TWh, παρουσιάζοντας μείωση από τις 19,82 TWh στο α' τρίμηνο του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (8,9 TWh), το οποίο κάλυψε ποσοστό 46,57% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2020. Ακολούθησε ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα), με κάλυψη του 30,37% των εισαγωγών (5,82 TWh).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας

Οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων ή ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και θα αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα έργα λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ.
desfa_revithousa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Εκτοξεύτηκαν 294,73% οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο εννεάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ από τις αρχές του 2022 η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώρια κατανάλωση & εξαγωγές) αυξήθηκε κατά 13,47%, φτάνοντας τις 65,39 TWh. Ιστορικό ρεκόρ για τις εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινές προμήθειες αερίου στην Ευρώπη: Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν

Η Επιτροπή κατέθεσε μία σειρά προτάσεων βάσει των οποίων οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, όπως ο ΔΕΣΦΑ, θα μπορούν να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου.