ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παγώνουν για 60 ημέρες οι πληρωμές επιταγών που λήγουν τον Μάιο

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αναστέλλονται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Μαΐου το σφράγισμα επιταγών για πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις.

Παγώνουν για 60 ημέρες οι επιταγές που λήγουν από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις καθώς και για εκείνες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα για παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου οι οφειλές από ΦΠΑ που λήγουν η έληξαν από την 1η Απριλίου έως τις 30 Απριλίου.

Ειδικότερα όπως ορίζει η τροπολογία:

α) Αναστέλλονται από την 1η.5.2021 έως και την 31η.5.2021. για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων κατά εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία που αναγράφεται σε κάθε αξιόγραφο, σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα

β) Παρατείνονται έως και τις 31.8.2021 οι προθεσμίες καταβολής:

  • των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), (πρόκειται για οφειλές που λήγουν ή έληξαν από 1.4.2021 έως 30.4.2021).
  • Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο. Υ Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30η.4.2021 και την 31η.5.2021 για τους οριζόμενους κομιστές αξιογράφων.

γ) Χορηγείται παράταση του ευεργετήματος μη καταχώρησης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, κατά παρέκκλιση των ειδικότερα οριζόμενων διατάξεων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που επλήγησαν δραστικά από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, υπό τις ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις και προθεσμίες. Για τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα ανωτέρω αξιόγραφα αναστέλλονται η έκδοση διαταγής πληρωμής καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 12 προτάσεις του ΕΒΕΠ για τις φορολογικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων

Το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι η άμεση ή έμμεση ρευστότητα είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει τόσο την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας, όσο και την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή 75 ημερών στις επιταγές που λήγουν τον Μάρτιο

Παράλληλα μειώνονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και αναβάλλεται για την 1η Ιουλίου ο νέος τρόπος φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών, βάσει της νέας τροπολογίας.