ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Ψηφίζουν» Ελλάδα οι αεροπορικές, «καταιγίδα» νέων δρομολογίων

«Αερογέφυρα» απευθείας με τα ελληνικά νησιά στήνουν οι εταιρείες, για την αποφυγή συγχρωτισμού στα αεροδρόμια. Τι σχεδιάζουν Aegean, Ryannair, TUI Fly, Sky Express, Delta και United για το καλοκαίρι.

Με καλούς οιωνούς και ελπίδες για αρκετά καλύτερη «συγκομιδή» από πέρυσι, ώστε να μπουν οι βάσεις για μια σεζόν – ξέσπασμα το 2022, η Ελλάδα ανοίγει στις 14 Μαΐου τις «πύλες» του τουρισμού, σε μια συγκυρία που μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι (MitsisHotels, Crecotel, Sani/Ikos κ.α.) ανοίγουν τις μονάδες τους, ενώ δεκάδες είναι οι αεροπορικές εταιρείες που θα πετάξουν φέτος προς την Αθήνα και τα ελληνικά νησιά. 

Από το ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών του 2019, όταν και έγιναν συνολικά περίπου 4,5 δισ. αεροπορικά ταξίδια για πάσης φύσεως δραστηριότητες, στο ιστορικό ναδίρ του 2020 όπου ο κλάδος των αερομεταφορών διένυσε τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του εν καιρώ ειρήνης, φτάσαμε στο 2021 που – ως φαίνεται – θα είναι το έτος «γέφυρα» μεταξύ των δύο αυτών άκρων.

Μολονότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα αναφορικά με το ποσοστό ανάκαμψης των ταξιδιών το 2021, το σίγουρο είναι ότι θα είναι πολύ καλύτερο από το 2020, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήδη κάνουν λόγο για ανάκαμψη των ταξιδιών ώστε να φτάσουν στο 50-60% του 2019.

Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη έχουν καταστρώσει τα πλάνα τους για τα ταξίδια, με τη χώρα μας να είναι σε περίοπτη θέση, με κεντρικό ατού το υπέροχο κλίμα και την ιδιαιτερότητα των περισσότερων νησιών από κάθε άλλο τουριστικό προορισμό στο δυτικό κόσμο. Οι νησιωτικοί προορισμοί φέτος έχουν την τιμητική τους, καθώς δεκάδες είναι οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης που θα συνδέσουν ευρωπαϊκές πόλεις απευθείας με ελληνικά νησιά, ώστε να αποφευχθούν συνθήκες συγχρωτισμού. 

Στόχος φέτος είναι η ευελιξία και η αποφυγή –κατά το δυνατόν– πολλών ωρών παραμονής σε αεροδρόμια κ.λπ., οπότε υπάρχουν δεκάδες απευθείας δρομολόγια προς τα ελληνικά νησιά. Δεδομένων των ακραία δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν το 2020, αναπτύσσονται βάσιμες προσδοκίες για μια αρκετά ισχυρή ανάκαμψη το 2021. 

Οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι ανοίγουν 

Παράλληλα, κορυφαίοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας μας ανοίγουν σταδιακά τις μονάδες τους, ώστε να υποδεχτούν τουρίστες. Ο όμιλος Mitsi, η Crecotel, το Sani/IkosGroup και πολλοί άλλοι έχουν ήδη ανακοινώσει το άνοιγμά τους. Τη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μέσω twitter γνωστοποίησε ότι στις 14 Μαΐου ανοίγει το Sani Resort και στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Ikos Resorts σε Ελλάδα και Ισπανία. Ο ίδιος σημείωσε πως η ζήτηση για τα δύο brand του ομίλου είναι πολύ υψηλή, από τα τέλη Ιουλίου και μετά.

Aegean Airlines: Πρώτη έδειξε το δρόμο για την περιφέρεια 

Το δρόμο προς το άνοιγμα στην περιφέρεια έδειξε η Aegean, η οποία ήδη από την προηγούμενη χρονιά προέβλεψε τη ζήτηση για τα ελληνικά νησιά. Ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας θα προσθέσει 50 δρομολόγια πτήσεων από και προς την περιφέρεια της Ελλάδας φέτος, ενώ θα προστεθούν 17 έως 20 αεροσκάφη που θα επιχειρούν απευθείας και αποκλειστικά από τις εφτά περιφερειακές της βάσεις, σε συνολικά 65 δημοφιλή δρομολόγια του εξωτερικού με τακτικές πτήσεις.

Με 33 νέα απευθείας δρομολόγια, που ενισχύουν σημαντικά τις βάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στα Χανιά, αλλά και στις τρεις νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη και Μύκονο. Φυσικά διατηρεί τη βάση της Αθήνας με 37-40 αεροσκάφη, ως τον βασικό κόμβο δραστηριότητας του δικτύου της για την προσβασιμότητα και διασυνδεσιμότητα τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα μικρότερα νησιά.

Πυκνά δρομολόγια από την TUI

Χθες, ο ισχυρότερος (εξωγενής) παράγοντας που καθορίζει τον ελληνικό τουρισμό, η TUI, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πτήσεις προς την Ελλάδα στις 14 Μαΐου, ημέρα ανοίγματος του τουρισμού, με προορισμούς την Κρήτη και τη Δυτική Πελοπόννησο. Αφετηρία της πρώτης πτήσης είναι το Ανόβερο, με προορισμό το Ηράκλειο, ενώ προς Κρήτη προγραμματίζονται πέντε ακόμη πτήσεις από Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Κολωνία και Φρανκφούρτη. Στις 15 Μαΐου η TUI Fly πετά στην Κω, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.Στο πρόγραμμα της TUI από το Αννόβερο περιλαμβάνονται 3.000 καταλύματα, σε 21 ελληνικά νησιά. Σε αυτά είναι ενταγμένα έξι Robinson και TUI MagicLifeClubs στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κω και στη Δυτική Πελοπόννησο. 

Ryanair: Ρεκόρ ελληνικών προορισμών

Το μεγαλύτερο πτητικό πρόγραμμα στην ιστορία της προς ελληνικούς προορισμούς ανακοίνωσε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία θα δημιουργήσει και τρεις νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Ρόδο και Χανιά για την καλοκαιρινή περίοδο. Η εταιρεία στις 15 Απριλίου ανακοίνωσε 74 νέα δρομολόγια προς τρία ελληνικά νησιά, με τρεις νέες βάσεις και πάνω από 550 εβδομαδιαίες πτήσεις και 218 διαδρομές, προς μια σειρά διεθνών και εσωτερικών προορισμών που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση του τουρισμού. Με αυτές τις κινήσεις προστίθενται 46 νέα δρομολόγια κι έτσι η Ιρλανδική εταιρεία, που έχει ξεπεράσει πλέον σε μέγεθος τη γερμανική Lufthansa, φτάνει τα 107, διαβλέποντας ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση για την χώρα ως τουριστικό προορισμό. 

Η Sky express

Ήδη εξυπηρετεί 34 προορισμούς στο εσωτερικό δίκτυο της χώρας η Sky Express, με έμφαση στις άγονες γραμμές, ενώ μέσω της αγοράς έξι καινούριων Airbus A320neo αλλάζει επίπεδο, μπαίνοντας και σε πιο ανταγωνιστικές πτήσεις εσωτερικού, βγαίνοντας και στο εξωτερικό. Έχει ήδη εγκαινιάσει τη γραμμή Αθήνα – Λάρνακα, με απευθείας, καθημερινές πτήσεις που σταδιακά θα φτάσουν τις τρεις ημερησίως, ενώ προγραμματίζει να πετάει σε τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκούς προορισμούς από το καλοκαίρι του 2021. Έτσι εκτός από την Λάρνακα, τον άλλο μήνα ξεκινάει πτήσεις προς Βρυξέλλες και αργότερα Ντόρτμουντ, Παρίσι, Αμβούργο.

Επιστρέφει η Delta Air Lines 

Ολική επαναφορά για την αμερικανική Delta Air Lines, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα και μάλιστα με τρεις απευθείας πτήσεις σε καθημερινή βάση, δύο από το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης (JFK) και μία από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson (ATL) της Ατλάντα. Έτσι, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες επιλέγει την Αθήνα, ως τον πρώτο ευρωπαϊκό προορισμό με τον οποίο ξεκινά και πάλι της δραστηριοποίησή της, στην μετά-Covid εποχή.

Η United Airlines

Ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας δίνει η αμερικανική εταιρεία με νέες εποχικές πτήσεις που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τον Ιούλιο. Η United Airlines διευρύνει τις συνδέσεις της με την Αθήνα με καθημερινές πτήσεις από τη Ουάσινγκτον, μέσω του αεροδρομίου Washington Dulles International Airport από την 1η Ιουλίου (ανατολική κατεύθυνση) & 2 Ιουλίου 2021 (δυτική κατεύθυνση) έως και τις 3 Οκτωβρίου (ανατολικά) & 4 Οκτωβρίου 2021 (δυτικά).Το νέο αυτό δρομολόγιο σηματοδοτεί την πρώτη καθημερινή απευθείας σύνδεση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αθήνας. 

Καταιγισμός δρομολογίων

Air France – KLM: Ενισχυμένο πρόγραμμα θα έχει φέτος προς την χώρα μας ο όμιλος Air France – KLM, καθώς πέρα από την Αθήνα θα πετά από το Παρίσι σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο και Ηράκλειο, οι οποίοι θα έχουν αφετηρία το Παρίσι, αεροδρόμιο CharlesdeGaulle.

Qatar Airways: Την επιστροφή της στη Μύκονο έχει ανακοινώσει η εταιρεία με πτήσεις που θα ξεκινήσουν στις 14 Μαΐου. Το ιδιαίτερα δημοφιλές δρομολόγιο Ντόχα - Μύκονο, το οποίο είχε ξεκινήσει το 2018 και σταμάτησε λόγω Covid-19, θα επανέλθει τρεις φορές την εβδομάδα συνδέοντας το νησί των ανέμων με 35 πόλεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. 

Jet 2: Θα συνδέσει προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου με διάφορα ελληνικά νησιά για φέτος το καλοκαίρι όπως Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Σκιάθο ενώ ίσως υπάρξει και σύνδεση με τα Χανιά λίγο αργότερα. 

easyJet: Στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά τις προγραμματισμένες θέσεις για φέτος το καλοκαίρι έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα και η easyJet. Πιο συγκεκριμένα, θα προσθέσει 747.000 περισσότερες διαθέσιμες θέσεις το καλοκαίρι του 2021 προς Ελλάδα συγκριτικά με το 2019, 

Transavia: Νέες πτήσεις προς την Ελλάδα από το Μονπελιέ και τη Νάντη, για το Καλοκαίρι 2021, στις αρχές Ιουλίου, με την εταιρεία να ανοίγει μια νέα διεθνή διαδρομή προς την Κέρκυρα για Ιούλιο και Αύγουστο 2021. Αυτή η νέα πτήση έρχεται να προστεθεί στα τέσσερα ακόμη δρομολόγια που έχει ήδη εξαγγείλει η εταιρεία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. 

Wizzair: Περισσότερα δρομολόγια για τον δημοφιλή προορισμό των Χανίων προγραμματίζει για φέτος το καλοκαίρι και η Wizzair, ενώ η εταιρεία πρόσφατα εγκαινίασε πτήσεις προς την Αθήνα από το Διεθνή Αερολιμένα του ΆμπουΝτάμπι.

Vueling: Δύο νέες πτήσεις προς Μύκονο και Σαντορίνη από Φλωρεντία, έθεσε προς πώληση η Vueling, για το Καλοκαίρι του 2021. Η πτήση προς Μύκονο θα είναι Τρίτη και Σάββατο, θα αναχωρεί στις 5:30 μ.μ. και θα φτάνει στις 8:55 μ.μ., από τις 22 Ιουνίου 2021. 

Emirates: Ξεκινάει και πάλι τις καθημερινές της πτήσεις από την Αθήνα προς το NewarkLibertyInternationalAirport στη Νέα Υόρκη από την 1η Ιουνίου 2021. 

SkyUp Airlines: Πέντε δημοφιλείς, καλοκαιρινούς προορισμούς, σε ελληνικά νησιά περιλαμβάνει το καλοκαιρινό πτητικό πρόγραμμα της Ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας SkyUpAirlines. Η ουκρανική εταιρεία θα προσφέρει αεροπορικές συνδέσεις με Ηράκλειο, Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετραπλάσιος ο αριθμός των αφίξεων, δείχνει αντοχή ο τουρισμός

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος. Τονίζει στο Business Daily ότι είχαμε τον Ιούνιο 2,3 εκατ. επισκέπτες. Σεπτέμβριος και Οκτώβριος οι κρίσιμοι μήνες. Τι λέει για τη Μύκονο.
Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό από το «κόκκινο» των Γερμανών

Στις επικίνδυνες περιοχές κατατάσσουν την Ελλάδα οι γερμανικές αρχές μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και σε κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία της τουριστικής σεζόν. Τι σημαίνει η νέα σύσταση.
Vasilikos, xenodoxeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Σεζόν σε «κινούμενη άμμο», ελπίδες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αυξημένες οι πτήσεις τον Ιούνιο, αλλά η πληρότητα στα ξενοδοχεία το β' 15θήμερο δεν ξεπέρασε το 35% και η μετάλλαξη Δέλτα εντείνει την αβεβαιότητα. Ποια είναι τα σχέδια για τα 260 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για χαμένο Ιούλιο στον τουρισμό, απομακρύνεται ο στόχος εσόδων

Προβληματισμός για την παράταση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από Βρετανία και την υποτονικότητα στις κρατήσεις. Ποιες είναι οι τρεις κύριες αγορές όπου θα δοθεί η «μάχη». Παράταση στήριξης θέλει ο ΣΕΤΕ.