ΓΔ: 1442.72 -0.41% Τζίρος: 23.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:27:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα τελευταία εμπόδια στις Βρυξέλλες για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Προβληματίζουν τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού οι προτάσεις για κίνητρα συγχωνεύσεων, φόβοι για δημιουργία μονοπωλίων. Διαβουλεύσεις για αλλαγές πριν την επίσημη κατάθεση του σχεδίου, σήμερα, από τον Θ. Σκυλακάκη.

Ενστάσεις στο «παρά ένα» της κατάθεσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες εταιρειών που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κίνητρα δεν εξασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων και επιμένει να γίνουν αλλαγές.   

Για το θέμα, η ελληνική πλευρά έως αργά χθες βράδυ βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια στα θέματα του ανταγωνισμού και να προχωρήσει ο έλεγχος του σχεδίου στον τομέα των έργων.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την καθιέρωση κινήτρων για συγχωνεύσεις (μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ειδικά προγράμματα δανεισμού επιχειρήσεων που συγχωνεύεονται κ.α.), με στόχο να ξεπεραστεί ένα σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, που δεν τους επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Όμως, από την πλευρά της Κομισιόν διατυπώνεται η ένσταση ότι τα κίνητρα αυτά δεν θα πρέπει να έχουν γενική ισχύ, ανεξάρτητα από το μέγεθος των επιχειρήσεων, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ευνοηθούν οι συγχωνεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων, που θα δημιουργήσουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Περισσότερα από 170 έργα και μεταρρυθμίσεις

Στο Εθνικό Σχέδιο, που πιθανότατα θα υποβληθεί σήμερα στη Κομισιόν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυκαλάκη, περιλαμβάνονται περισσότερα από 170 έργα και μεταρρυθμίσεις, τα οποία θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν πριν δοθεί η οριστική έγκριση.  

Στο σκέλος της χρηματοδότησης το σχέδιο προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ από τα οποία τα 18,2 δις. ευρώ είναι επιδοτήσεις και τα 12,7 δισ. δάνεια που αντιστοιχούν στο 17,8% του ΑΕΠ και αναμένεται να κινητοποιήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026.

Οι πόροι από τα δάνεια θα αρχίσουν να «τρέχουν» όταν επικυρωθεί το ελληνικό Σχέδιο και θα καλύπτουν το πολύ το 50% της αξίας του έργου, ενώ κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι η κρατική συμμετοχή θα φτάνει στο 40%. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση κατά τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια των επενδυτών κατά τουλάχιστον 20%. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να διαρκεί 8-12 χρόνια, ενώ θα υπάρχει περίοδος χάριτος 2-3 χρόνια, πριν από την έναρξη αποπληρωμής του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις λάβουν φέτος δάνειο θα αρχίσουν να το αποπληρώνουν μετά το 2023-2024.

Φέτος η Ελλάδα αναμένει προκαταβολές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο 3,9 δισ. ευρώ εντός του καλοκαιριού και εφόσον πληροί τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων και των μεταρρυθμίσεων θα λαμβάνει κονδύλια και δάνεια 5,31 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις θα πρέπει να ικανοποιούν ένα τουλάχιστον από τα εξής πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου

Άξονας 1 – πράσινη μετάβαση (6 δισ. ευρώ)

  • Εξοικονομώ κατ’ οίκον (1,081 δισ. ευρώ) Περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων και διπλά τζάμια, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, έξυπνα συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.τ.λ. Άλλα 450 εκατ. προβλέπονται για τη δράση «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 200 εκατ. για την αντίστοιχη δράση στο Δημόσιο.
  • Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (450 εκατ.).
  • Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών – Κυκλάδων (195 εκατ.).
  • Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, π.χ. Ελαιώνας, νότιο παραλιακό μέτωπο Αττικής, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού (475 εκατ.).
  • Ανακαίνιση ΟΑΚΑ (43 εκατ.).
  • Πολεοδομικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα (250 εκατ.).
  • Ηλεκτροκίνηση συγκοινωνιών (220 εκατ.).
  •  Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης (224 εκατ.).

Άξονας 2 – ψηφιακή μετάβαση (2,1 δισ. ευρώ)

  • Ασύρματα δίκτυα 5G στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (130 εκατ. ευρώ). Θα αναπτυχθούν σε 6 αυτοκινητοδρόμους, καλύπτοντας 2.011 χλμ.
  • Υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά και με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος (89 εκατ.).
  • Ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους (565 εκατ.). Θα αφορούν διάφορους τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, οι πολεοδομίες, το κτηματολόγιο, η μετανάστευση, ο ΕΦΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων (375 εκατ.). Αφορά την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασία από απόσταση, ψηφιακό γραφείο, digital marketplace, κυβερνοασφάλεια κτλ.

Άξονας 3 – απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (5,2 δισ. ευρώ)

  • Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση και το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων (1,040 δισ. ευρώ). Προβλέπει τη συστηματική και διαρκή αξιολόγηση των παρόχων, συνδέει την αμοιβή τους και την αμοιβή των καταρτιζομένων με πιστοποίηση απόκτησης δεξιοτήτων από τρίτους.
  • Μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (479 εκατ.). Θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, καθώς και ειδικά προγράμματα για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), καθώς και αντίστοιχες με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης.
  • Προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια (471 εκατ.).
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης (364 εκατ.). Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις.
  • Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα (317 εκατ.).
  • Ενίσχυση της παιδικής προστασίας, με δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών ή θέσεων σε σταθμούς, μεταρρύθμιση των προγραμμάτων τους, ενίσχυση των προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης παιδιών με σοβαρές αναπηρίες (184 εκατ.).

Άξονας 4 – ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας (4,8 δισ. ευρώ)

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη συλλογή των φόρων (174 εκατ.).
  • Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας (450 εκατ.).
  • Ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (ιαματικές πηγές), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα των παραλιών (260 εκατ. ευρώ).
  • Μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα (520 εκατ.).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για δύο δόσεις κονδυλίων από την Ευρώπη ύψους 2,9 δισ.

Τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την τελευταία δόση από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θέλει να «ξεκλειδώσει» η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας έως τα τέλη Οκτωβρίου μια μεγάλη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ποια είναι τα 15 ορόσημα

Η Ελλάδα έχει υποβάλλει τρία αιτήματα πληρωμής για το σκέλος των επιχορηγήσεων και δύο για το σκέλος των δανείων. Έως το τέλος Αυγούστου νέο αίτημα για δάνεια 5 δισ. και επιδοτήσεις 750 εκατ. ευρώ.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κανόνες παιχνιδιού για φθηνά δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Τουλάχιστον 30% των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες και 20% από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Απαγορεύονται οι off shore και η αναχρηματοδότηση παλιών δανείων. Τι ορίζει νέα απόφαση του Θ. Σκυλακάκη.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερος γύρος παρεμβάσεων στήριξης, νέο «κούρεμα» στην επιστρεπτέα

Πρόσθετα μέτρα για ενδεχόμενη παράταση της υγειονομικής κρίσης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Τι θα γίνει με επιστρεπτέα προκαταβολή, κορονοχρέη, επιδότηση ενοικίων και χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Στόχος η άντληση κεφαλαίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ο «Ηρακλής» ξανακάνει επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μπορούν να απευθύνονται εκ νέου στις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.