ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Fund για μικρομεσαίες από τον Νίκο Καραμούζη

Ο πρώην πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης σχεδιάζει την ίδρυση fund που στόχο θα έχει την αναδιάρθωση δανείων και ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία.

Την ίδρυση fund που θα επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ελληνική οικονομία σχεδιάζει ο πρώην πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Καραμούζης θα δημιουργήσει το fund SMERemediumCap και θέλει να εξασφαλίσει 100 εκατ. Ευρώ κεφαλαίων μέχρι τέλος του έτους και την αγορά τουλάχιστον 10 εταιρειών που έχουν ξεχωρίσει για τις δυνατότητες τους. Ο πρώην επικεφαλής της επενδυτικής Olympia Group, Κώστας Καραφωτάκης και ο Θεόδωρος Μόσχος, που υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Ελλάκτωρ αναμένεται να έχουν ηγετικές θέσεις στο fund.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα: «Πολλές είναι επιβαρυμένες από κόκκινα δάνεια αλλά ο κ. Καραμούζης πιστεύει ότι κάποιες εξακολουθούν να έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης, εφόσον υπάρξουν κεφάλαια που θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει» αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως τονίζει ο πρώην τραπεζίτης: «Σήμερα, επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα είναι να κοιτάξει κανείς προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εντοπίσει εταιρείες που αν και αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξακολουθούν να έχουν ένα επιχειρηματικό story και δυνατότητες, εφόσον κάποιος καταφέρει να τις αναδιαρθρώσει επιτυχώς».

Το σχέδιο του κ. Καραμούζη αναμένεται να έχει τη στήριξη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας, ενώ πιθανολογείται επίσης και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς και η είσοδος ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραμούζης , «Η κρίση άφησε πίσω της ένα τεράστιο πρόβλημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξη του και συμπληρώνει ότι περίπου 3.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες εταιρείες είχαν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις πριν την κρίση μέσω τραπεζικών δανείων που δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το fund στοχεύει στην αναδιάρθρωση αυτών των δανείων, την εισροή νέω κεφαλαίων και τοποθέτηση Managers με οικονομική συμμετοχή στην επιχείρηση.«Αναμένουμε ότι τα πρώτα δύο deals θα οριστικοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2020» δήλωσε ο κ. Καραμούζης που σημείωσε πως το fund δεν θα προχωρήσει σε επιθετικές εξαγορές και πώληση κόκκινων δανείων, καθώς στόχος είναι η επένδυση στα προϊόντα που θα τροφοδοτήσουν την αγορά και να γίνουν οι επιχειρήσεις ξανά βιώσιμες, επαναφέροντας τις πωλήσεις στα επίπεδα πριν την κρίση. Ο κ. Καραμούζης τόνισε: «Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουμε την οικονομική παραγωγή γενικότερα», ενώ υπογράμμισε πως «αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν 5.000 με 10.000 θέσεις εργασίας μέσω του project μας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ενισχύσεις άνω των 10 δισ. σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ποσό «είναι τόσο μεγάλο, σε σχέση με το τι συνέβη στην οικονομία που η κριτική ότι δεν βοηθήσαμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταρρίπτεται».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες οικονομικής διπλωματίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα οφέλη της τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον ολλανδικό οργανισμό RVO. Η σημερινή εκδήλωση, όπως επεσήμανε, σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσίαση τουριστικής καμπάνιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα 8.514 έργα, ύψους 2 δισ. που υλοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια, πέρα από τις δράσεις που αφορούν τον τουρισμό, θα έχουν θετικό αντίκτυπο.