ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agrotikis anaptyxis-libanos-spilios
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Το ΥΠΑΑΤ προχωρά στη δημιουργία μητρώου ακίνητης περιουσίας

Στόχος είναι να υπάρξει, όχι απλώς πλήρης αποτύπωση της περιουσίας που ανήκει στο συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και η διαχείρισή της να είναι απόλυτα διαφανής, ορθολογική και λιγότερο γραφειοκρατική.

Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με μοναδικό στόχο το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση αναγκών που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες, αναμένεται να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της μια ομάδα αποτελούμενη από συνεργάτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού και υπαλλήλους της αρμόδιας διεύθυνσης ακινήτων, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του ν. 4061/2012 που διέπει την παραχώρηση ακινήτων του ΥΠΑΑΤ.

Στόχος του κ. Λιβανού είναι η δημιουργία Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΑΑΤ, ώστε να υπάρξει, όχι απλώς πλήρης αποτύπωση της περιουσίας που ανήκει στο συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και η διαχείρισή της να είναι απόλυτα διαφανής, ορθολογική και λιγότερο γραφειοκρατική.

«Η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ, αποτελεί», σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου «κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για τον Σπήλιο Λιβανό».

Κάτι που φαίνεται από τις δυο παραχωρήσεις προς αξιοποίηση της περιουσίας των μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή της Πεδινής (39 στρέμματα) και της Κατσικάς (950 στρέμματα) στην Περιφέρεια Ηπείρου. Εκεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας προβλέπεται να δημιουργηθεί, στη μεν Πεδινή ένα πρωτοποριακό Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στη δε Κατσικά ένα Πάρκο Καινοτομίας Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Μεταποιητικού Τομέα.

«Εμπράκτως, λοιπόν το ΥΠΑΑΤ στηρίζει τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας για την ανάπτυξη έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας την πεποίθηση Λιβανού ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την Περιφέρεια» δήλωσαν τα ίδια στελέχη.

Η παραχώρηση του κτήματος Polder

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η παραχώρηση του κτήματος Polder στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ώστε να υλοποιήσει το πρότζεκτ ενεργειακών κοινοτήτων που έχει σχεδιάσει. Πρόκειται για ένα τεράστιο και πρωτοποριακό έργο, το οποίο θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονόμηση των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της περιοχής, θα ενισχύσει την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει και το νοικοκύρεμα των οικονομικών των ΤΟΕΒ.

Η έκταση που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 1.300 στρέμματα και υπολογίζεται ότι η επένδυση θα φτάσει τα 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρά και σε παραχωρήσεις των ακινήτων του για σκοπούς που υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

Γι' αυτό διέθεσε εκτάσεις προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο νομό Ροδόπης (7 στρέμματα) και στο νομό Ηρακλείου (6 στρέμματα) αντίστοιχα για την ανέγερση Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον έχει παραχωρηθεί για κοινωφελή σκοπό έκταση στο δήμο Ορεστιάδας (οικόπεδο 724 τμ) για την ανέγερση κτηρίου ως χώρου πολιτισμού και πολυχώρου μνήμης Καραγατσιανών και Ανδριανουπολιτών προσφύγων.

Τέλος, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ίδια στελέχη «υπάρχουν δεκάδες αιτήματα από Περιφέρειες, δήμους αλλά και ιδιώτες προς το ΥΠΑΑΤ που ζητούν την παραχώρηση ή την ενοικίαση περιουσίας του υπουργείου προκειμένου να αξιοποιηθεί είτε για κοινωνικούς σκοπούς είτε για επενδυτικούς».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μείωση των ρύπων του μεθανίου

«Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης, αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου», δήλωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Να συναποφασίσουμε πώς θα επενδύσουμε τους πόρους της νέας ΚΑΠ

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η ημερίδα στην οποία συμμετείχε γίνεται για «να διαμορφώσουμε μαζί το πλαίσιο που θα επενδύσουμε 22 δισ. από την ΚΑΠ και από το Ταμείο Ανάκαμψης». 
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Προτεραιότητα η δημιουργία ισχυρών συνεταιριστικών σχημάτων

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δημιουργηθεί ένα φορολογικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν στους συνεταιρισμούς.
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Σημαντικός ο πρωτογενής τομέας στα ζητήματα περιβάλλοντος

Μιλώντας για τους αγρότες ο υπ. Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και με πολλούς τρόπους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή τους.