ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Φωτο: Shutterstock

Με λίγα κλικ οι μεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος

Υποχρεωτική από την 1η Ιουνίου η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου για αγοραπωλησίες ακινήτων. Από τον συμβολαιογράφο ο υπολογισμός του φόρου. Πώς θα δίνεται η απαλλαγή για πρώτη κατοικία.

Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία, το χαρτοβασίλειο και τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων μπαίνει από την 1η Ιουνίου, καθώς υποχρεωτικά πλέον οι δηλώσεις φόρου για αγοραπωλησίες κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εδαφικών εκτάσεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ΤΑXISnet

Στόχος της Α.Α.Δ.Ε. είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να επεκταθεί και σε κάθε άλλη πράξη μεταβίβασης ακινήτων όπως οι κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Με τη νέα διαδικασία, η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) θα συντάσσεται από τον συμβολαιογράφο ανά αγοραστή και ανεξαρτήτως από το πλήθος πωλητών ή τον αριθμό προς αγορά ακινήτων και θα υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή από τους συμβαλλομένους. Η αξία για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζεται από τον συμβολαιογράφο με τα φύλλα υπολογισμού ή το ΑΤΑΚ του ακινήτου αλλά την ευθύνη για την ακρίβεια και την ορθότητα της δήλωσης και των φύλλων υπολογισμού αξιών θα φέρουν αποκλειστικά οι συμβαλλόμενοι.

Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο της δήλωσης που θα διενεργείται από το σύστημα θα βεβαιώνεται ο τυχόν προκύπτων φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του. Ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλλει τον φόρο εφάπαξ με τη χρήση της Τ.Ο.:

  • είτε μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε ηλεκτρονική εφαρμογή που υπάρχει στο σύστημα TAXISnet,
  • είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ,
  • είτε μέσω e-banking.

Η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Οι εξπρές διαδικασίες θα ισχύουν κι όταν υποβάλλεται αίτηση από τον αγοραστή για απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Για το αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, με αυτόματο τρόπο, από το σύστημα TAXISnet. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω διασταύρωσης των στοιχείων που έχουν αναγραφεί στην δήλωση φόρου μεταβίβασης με τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, όπως έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε9 και έχουν καταχωρηθεί στην εφαρμογή e-περιουσιολόγιο.

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης. Σημειώνεται ότι το όριο απαλλαγής για την πρώτη κατοικία 200.000 ευρώ αν ο αγοραστής είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Διευκόλυνση ελέγχων και διασταυρώσεων

Πέραν των φορολογούμενων οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων θα διευκολύνουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των φορολογικών αρχών για τον εντοπισμό περιπτώσεων φορολογουμένων οι οποίοι: 

  • δεν έχουν δηλώσει ακίνητα ή έχουν δηλώσει ανακριβώς την αξίας τους,
  • δεν έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις την αγορά ακινήτων για να αποφύγουν «το πόθεν έσχες» και να αποκρύψουν «μαύρα εισοδήματα»,
  • έχουν αναγράψει ανακριβώς τα στοιχεία κατοικιών που αγόρασαν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να μειώσουν τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των τεκμηρίων διαβίωσης και να γλιτώσουν την καταβολή επιπλέον φόρου βάσει τεκμηρίων.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για ελέγχους με διασταυρώσεις

Πρώτη προτεραιότητα στους ηλεκτρονικούς ελέγχους από την εφορία θα έχουν όσοι υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Έλεγχοι σε 630 τραπεζικούς λογαριασμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στο χάος με τις μειώσεις ενοικίων με νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εισέρχονται στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να έχουν αναλυτική εικόνα για τις δηλώσεις Covid από το Μάρτιο του 2020, τα τυχόν λάθη και παραλείψεις και ύψος της κρατικής ενίσχυσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων: Θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν αποζημιωθεί για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ σε αναμονή για την αποζημίωση βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες για ειωμένα ενοίκια από τον Μάρτιο.