ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Φωτο: Shutterstock

Με λίγα κλικ οι μεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος

Υποχρεωτική από την 1η Ιουνίου η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου για αγοραπωλησίες ακινήτων. Από τον συμβολαιογράφο ο υπολογισμός του φόρου. Πώς θα δίνεται η απαλλαγή για πρώτη κατοικία.

Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία, το χαρτοβασίλειο και τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων μπαίνει από την 1η Ιουνίου, καθώς υποχρεωτικά πλέον οι δηλώσεις φόρου για αγοραπωλησίες κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εδαφικών εκτάσεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ΤΑXISnet

Στόχος της Α.Α.Δ.Ε. είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να επεκταθεί και σε κάθε άλλη πράξη μεταβίβασης ακινήτων όπως οι κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Με τη νέα διαδικασία, η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) θα συντάσσεται από τον συμβολαιογράφο ανά αγοραστή και ανεξαρτήτως από το πλήθος πωλητών ή τον αριθμό προς αγορά ακινήτων και θα υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή από τους συμβαλλομένους. Η αξία για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζεται από τον συμβολαιογράφο με τα φύλλα υπολογισμού ή το ΑΤΑΚ του ακινήτου αλλά την ευθύνη για την ακρίβεια και την ορθότητα της δήλωσης και των φύλλων υπολογισμού αξιών θα φέρουν αποκλειστικά οι συμβαλλόμενοι.

Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο της δήλωσης που θα διενεργείται από το σύστημα θα βεβαιώνεται ο τυχόν προκύπτων φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του. Ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλλει τον φόρο εφάπαξ με τη χρήση της Τ.Ο.:

  • είτε μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε ηλεκτρονική εφαρμογή που υπάρχει στο σύστημα TAXISnet,
  • είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ,
  • είτε μέσω e-banking.

Η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Οι εξπρές διαδικασίες θα ισχύουν κι όταν υποβάλλεται αίτηση από τον αγοραστή για απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Για το αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, με αυτόματο τρόπο, από το σύστημα TAXISnet. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω διασταύρωσης των στοιχείων που έχουν αναγραφεί στην δήλωση φόρου μεταβίβασης με τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, όπως έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε9 και έχουν καταχωρηθεί στην εφαρμογή e-περιουσιολόγιο.

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης. Σημειώνεται ότι το όριο απαλλαγής για την πρώτη κατοικία 200.000 ευρώ αν ο αγοραστής είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Διευκόλυνση ελέγχων και διασταυρώσεων

Πέραν των φορολογούμενων οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων θα διευκολύνουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των φορολογικών αρχών για τον εντοπισμό περιπτώσεων φορολογουμένων οι οποίοι: 

  • δεν έχουν δηλώσει ακίνητα ή έχουν δηλώσει ανακριβώς την αξίας τους,
  • δεν έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις την αγορά ακινήτων για να αποφύγουν «το πόθεν έσχες» και να αποκρύψουν «μαύρα εισοδήματα»,
  • έχουν αναγράψει ανακριβώς τα στοιχεία κατοικιών που αγόρασαν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να μειώσουν τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των τεκμηρίων διαβίωσης και να γλιτώσουν την καταβολή επιπλέον φόρου βάσει τεκμηρίων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλά και γρήγορα η μεταβίβαση ακινήτων με έξι παρεμβάσεις από την ΑΑΔΕ

Απλοποιείται, μεταξύ άλλων, η έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, καταργείται το πιστοποιητικό μη οφειλής από δωρεές - κληρονομιές. Λιγότερα δικαιολογητικά για βεβαίωση ΤΑΠ και αυτόματη συμπλήρωση Ε9.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται... αυτόματες μεταβιβάσεις ακινήτων με τον νέο ηλεκτρονικό φάκελο

Με το νέο σύστημα τα δεκάδες πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα από αρμόδιους φορείς θα συγκεντρώνονται με εξουσιοδότηση των ενδιαφερόμενων μερών προς τις υπηρεσίες και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς συμπληρώνεται αυτόματα το Ε9 σε κάθε αγοραπωλησία ακινήτου

Από τις 7 Ιουλίου σε ισχύ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία της ΑΑΔΕ για τους αγοραστές και πωλητές ακινήτων, οι οποίοι απλώς θα περιμένουν να ειδοποιηθούν με e-mail για την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» συναλλαγών στα ακίνητα με 1.300 μεταβιβάσεις την ημέρα

Στις 117.000 φτάνουν ήδη φέτος οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, με συνολικά φορολογικά έσοδα ύψους 170 εκατ. ευρώ. Θετικές προοπτικές ιδιαίτερα για ακίνητα στην Αττική και σε τουριστικές περιοχές βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος.