ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
Φωτο; George Vitsaras / SOOC

Θ. Σκυλακάκης: Υψηλό το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για οικονομία

Για μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% την επόμενη 4ετία έκανε λόγω ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ τόνισε ότι η χθεσινή δημοπρασία του 5ετούς ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Τη βεβαιότητα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει πρόσθετα χρήματα, θα κινητοποιήσει επενδύσεις και κατά συνεπεία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς εξέφρασε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στην χωρά μας, σημειώνοντας ότι αυτό διαπιστώθηκε και σε διαδικτυακή διάλεξη που πραγματοποιήθηκε χθες με Γάλλους εκπρόσωπους επιχειρήσεων, οι οποίοι βλέπουν θετικές προοπτικές στην οικονομία μας.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας για τα επόμενα έτη υπογράμμισε ότι «και τα δικά μας μακροοικονομικά σενάρια δείχνουν μέση ανάπτυξη τα επόμενα 4 χρόνια της τάξης του 4% με πολύ καλύτερα στοιχειά το 2022».

Τέλος, αναφερόμενος στην χθεσινή έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου που οι πρόσφορες ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, μίλησε για καλή εξέλιξη και επεσήμανε ότι σε αυτά τα θετικά νέα πρέπει να προστεθούν η πορεία του δεκαετούς ομόλογου που η απόδοση του έχει πέσει από το 2019 από το περίπου 3% στο 0,9%, αλλά και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται στο 0,959% έχοντας υποχωρήσει 1,59% σε ημερήσια βάση, ενώ ακόμη καλύτερα κινείται η αντίστοιχη του 5ετούς ομολόγου καθώς «προσγειώθηκε» στο 0,18%, με αποδυνάμωση 12,8%. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή δημοπρασία του νέου 5ετούς ομολόγου, αρχικά ο ΟΔΔΗΧ είχε δώσει καθοδήγηση (guidance) για διαμόρφωση του επιτοκίου στο 0,28%, όμως η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, οδήγησε σε υποχώρησή του στο 0,2%, ένα από τα χαμηλότερα με τα οποία έχει δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο. 

Στις αρχές του 2021 το υπ. Οικονομικών υποστήριξε ότι θα πραγματοποιήσει στοχευμένες εξόδους στις αγορές, με στόχο τη συγκέντρωση από οκτώ έως και 12 δισ. ευρώ, αλλά πιθανώς, εξαιτίας των υψηλών δαπανών για τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας, να υπάρξουν και πρόσθετες κινήσεις ώστε να ενισχυθεί η ρευσότητα αλλά και το «μαξιλάρι» που έχει διαθέσιμο το ελληνικό Δημόσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Ένταξη 55 έργων αξίας 3,35 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις εντάξεις των έργων να αυξάνονται διαρκώς».
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογραφή συμφωνιών με έξι τράπεζες για δάνεια 970 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος επενδύσεις 30 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος των δανείων για επενδύσεις θα είναι με χαμηλό επιτόκιο, ενώ σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει κρατική εμπλοκή στη διαδικασία.