ΓΔ: 917.64 -0.23% Τζίρος: 46.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα ενισχυθεί το διεθνές αποτύπωμα της ελληνικής ναυτιλίας

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο 6ο Delphi Economic Forum τονίστηκε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και προσοχή στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster.

Βασικός πυλώνας της ναυτιλίας θα μπορούσε να υπάρξει το ελληνικό ναυτιλιακό cluster αν και χρειάζεται ακόμα βελτίωση σε αρκετούς τομείς όπως η δημιουργία μαρινών και η ναυπήγηση επιβατικών πλοίων, με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις για να ενδυναμώσουν το αποτύπωμά τους στο εξωτερικό.

Για την σημασία του Εθνικού Ναυτιλιακού Cluster συζήτησαν κατά την διάρκεια του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Man Energy Solution LTD, η Ράνια Πατσιοπούλου, Marine Global Strategic Accounts and Business Development και ο Κωστής Φραγκούλης CEO Franman και President of The International Propeller Club (Port of Piraeus).

Στην συζήτηση που συντόνισε ο Γιώργος Τεριακίδης, Area Manager, East Mediterannean & Black Sea, Maritime, DNV, Greece, και οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν στην κληρονομιά της ναυτιλίας στη χώρα, εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια και η οποία θα πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Από την πλευρά του o Κωστής Φραγκούλης τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και προσοχή στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster, γιατί αυτό όπως είπε, είναι βασικός πυλώνας της ναυτιλίας. Για το ελληνικό ναυτιλιακό cluster είπε πως είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά υπάρχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης, όπως η δημιουργία μαρίνων, η κατασκευή yachts ακόμα και η ναυπήγηση επιβατικών πλοίων.

Η Ράνια Πατσιόπουλος, με την πλευρά της ανέφερε πως οι εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα έχουν τη ίδια στρατηγική και την επιρροή που συναντά κάποιος σε μεγάλες εταιρείες του κόσμου. «Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να είναι κοντά στις τοπικές αγορές, γιατί ακούν τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της αγοράς και έτσι μπορούν να βελτιωθούν» τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε πως πολλές καινοτόμες ιδέες «γεννήθηκαν» εδώ και ταξίδεψαν παγκόσμια.

Ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν παγκόσμιους κολοσσούς, αλλά «στην Ελλάδα οι εταιρείες αυτές δεν είναι πολλές. «Οι ελληνικές εταιρείες που αφήνουν παγκόσμιο αποτύπωμα είναι πολύ λίγες». 

«Οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στο ανθρώπινο παράγοντα, στις συνεργασίες και αυτές που είναι τοπικές - μικρές, αλλά δρουν ως παγκόσμιες είναι αδύνατο να αποτύχουν» τόνισε. Τέλος, ζήτησε επενδύσεις από τις εταιρείες, έτσι ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, στήριξη έτσι ώστε να ανταγωνιστούν μεγάλες αγορές, αλλά και βελτίωση των digital συνθηκών που ευνοούν την εργασία πάνω στην ναυτιλία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Ανοίγει θέσεις εργασίας η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημείωσε ότι το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει ανάληψη χρεών περίπου 220 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποπληρωθούν σταδιακά με επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας και δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.
Elefsina-Naypigeia-Shipyards
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα ελληνικά ναυπηγεία ετοιμάζονται να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς

Η αρχή γίνεται από το Νεώριο της Σύρου όπου έως το 2022 είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 350 επισκευές πλοίων όλων των τύπων, ακολουθούν δυναμικά και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαινιάζει το InvestEU στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για να εγκαινιάσει το InvestEU στην Ελλάδα και να επιβεβαιώσει τη στήριξη του ομίλου σε πολλά νέα έργα-ορόσημα και επενδύσεις για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η επενδυτική άνθηση θα μας κρατήσει μακριά από την ύφεση

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπήρξε 30% αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς δόθηκαν κίνητρα, και υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει εξαιρετική δυναμική το 2024.