ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
delphi-kantoros
Φώτο: Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και ο κ. Γιάννης Καντωρός, διευθύνων σύμβουλος της Interamerican. ΑΠΕ

Γ. Καντώρος: Ανάγκη επανασχεδιασμού του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican υπογράμμισε την σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και σημείωσε πως πρέπει να επανασχεδιαστεί το σύστημα Υγείας και να κινείται γύρω από τον ασθενή και όχι το νοσοκομείο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το μέλλον της εργασίας ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις κλήθηκαν να προσαμορστούν στα νέα δεδομένα της απομακρυσμένης εργασίας και πλέον η αγορά οδηγείται σε ένα νέο υβριδικό μοντέλο. Παράλληλα η πανδημία πυροδοτεί μια σειρά από αλλαγές που θα έρθουν τόσο στην Υγεία όσο και την εκπαίδευση, με το ψηφιακό μετασχηματισμό να διαφοροποιεί τον τρόπο που θα λειτουργεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Ο CEO της Interamerican κ. Γιάννης Καντώρος περιέγραψε πώς μέσα σε λίγες ημέρες και με αφορμή την πανδημία εταιρίες με χιλιάδες εργαζόμενους έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εξ αποστάσεως εργασίας. «Εργαλεία υπήρχαν, απλώς δεν τα χρησιμοποιούσαμε», πρόσθεσε. Σχετικά με την επόμενη ημέρα στον τομέα της εργασίας, ο κ. Καντώρος τόνισε ότι οδεύουμε προς ένα υβριδικό μοντέλο που θα συνδυάζει τον παραδοσιακό τρόπο με την τηλεργασία.

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας της χώρας μας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δεν έχει πολλά χρόνια ζωής και πρέπει να επανασχεδιαστεί για να πάψουμε να ακολουθούμε παλιές συνταγές. «Σήμερα το σύστημα υγείας κινείται γύρω από το νοσοκομείο, ενώ πρέπει να κινείται γύρω από τον ασθενή», είπε ο κ. Καντώρος που υπογράμμισε την σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο της υγείας.

Για την εκπαίδευση στην περίοδο της πανδημίας μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιλτιάδης Νεκτάριος. Όπως είπε η εμπειρία αυτή απέδειξε ότι χάρη στις σύγχρονες πλατφόρμες τα Πανεπιστήμια μπορούν άνετα να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως για κάποιο διάστημα. Αυτό, ωστόσο, ενώ λειτουργεί ιδανικά για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες των προπτυχιακών φοιτητών.

Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Νεκτάριος επισήμανε ότι υπάρχουν μοντέλα του εξωτερικού που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα όπως για παράδειγμα αυτό της Σουηδίας που αντιμετωπίζει την μαύρη οικονομία ενώ συγχρόνως λύνει τα προβλήματα εργαζομένων και εργοδοτών. «Χρειάζεται επιτέλους μία διακομματική συναίνεση για να αλλάξει το σύστημα», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ι. Κανακάκης: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η αντιμετώπιση του εμφράγματος στην Ελλάδα

Όσον αφορά ηλικίες των εμφραγμάτων η μέση ηλικία, όπως προκύπτει από τη μελέτη, είναι τα 64 έτη. «Οι γυναίκες παρουσιάζουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή η μέση ηλικία των αντρών είναι 62, ενώ των γυναικών είναι 70.
nosokomeio, meth, koronoios, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού παγκοσμίως, ποιες οι ανάγκες της Ελλάδας

Ερευνητές εκτιμούν πως τα μεγαλύτερα κενά σε υγειονομικό προσωπικό εντοπίζονται σε Αφρική και Ασία, ενώ τουλάχιστον 130 χώρες έχουν ελλείψεις γιατρών και σε περισσότερες από 150 λείπουν νοσηλευτές και μαίες.
ESG

ΟΠΑΠ: Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»

Ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση στη δημόσια υγεία όπου πραγματοποιήθηκαν 30 έργα ανακαίνισης όπου συμπεριλαμβάνονται 23 νοσηλευτικές μονάδες διεθνών προδιαγραφών και δυναμικότητας 564 κλινών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και το 40% φτάνει το clawback στους εισαγωγείς ιατρικών υλικών

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) τονίζει οτι η κυβέρνηση οφείλει να ρυθμίσει την στρεβλή κατάσταση που υπάρχει ώστε να μπορέσουν οι εισαγωγείς ιατρικών υλικών να επιβιώσουν ως κλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα και Σερβία συμμαχούν για να προωθήσουν τον τουρισμό Υγείας

Πρόκειται για ανερχόμενο κλάδο της οικονομίας στον οποίο η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ήδη μέσω του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας έχει ξεκινήσει συνεργασία με χώρες της Βαλκανικής.