ΓΔ: 906.15 -0.94% Τζίρος: 26.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:47:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Συνάντηση Σκρέκα – Βεστάγκερ: Στο επίκεντρο οι ενεργειακές εκκρεμότητες

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ατζέντα των συζητήσεων και η υπόθεση καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρίθ Βεστάγκερ

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν στον προγραμματισμό του υπουργείου για θέματα ενέργειας. Μεταξύ αυτών ήταν η υπόθεση καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case). Μετά τη στενή συνεργασία του υπουργείου και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, οι δύο πλευρές σύντομα θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία για τη διευθέτηση της υπόθεσης αυτής που εκκρεμεί από το 2007.  

Ιδιαίτερο βάρος, επίσης, δόθηκε στα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η πρόταση της Ελλάδας για την υιοθέτηση Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας για την περίοδο 2021-2023 και το αίτημα που έχει υποβάλει η Ελληνική Δημοκρατία υπό τη μορφή αποζημίωσης για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ. Στη συνάντηση τέθηκε ακόμη και ο μηχανισμός διαθεσιμότητας ισχύος (CRM),  ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν και το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ). 

Ο κ. Σκρέκας έθεσε το ζήτημα για την έγκριση του νέου σχήματος των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την περίοδο 2021-2024, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 61% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030.  
 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση πλαισίου ενίσχυσης των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (PPAs) μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών. Όπως τόνισε, η σχετική πρόταση, που θα βασιστεί στις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, θα κοινοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για έγκριση.    
 
 Σημειώνεται, τέλος, ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το έργο του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Τον περασμένο Απρίλιο έγινε κοινοποίηση του έργου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητα της επένδυσης με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.  

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά σήμερα να καλωσορίσουμε την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού. Η πρώτη της συνάντηση στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε εδώ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κι αυτό δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος της ενέργειας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε πράγματι να καταφέρουμε η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Μετά την πανδημία, ο ενεργειακός κλάδος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια πολύ ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και, βέβαια, θα δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός που χρειάζεται ώστε να μπορέσουμε ως χώρα να πετύχουμε τους δικούς μας εθνικούς στόχους, που είναι επίσης φιλόδοξοι και μοιράζονται το ίδιο όραμα με αυτό της Ευρώπης. Έχουμε πολλές υποθέσεις που συζητήσαμε σήμερα. Είχαμε μια εκπληκτική συνεργασία και ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση. Συζητήσαμε επτά υποθέσεις που έχουμε ανοιχτές και τις οποίες έχουμε στείλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ώστε να πάρουμε την έγκριση και να προχωρήσουν σημαντικά έργα την επόμενη μέρα της πανδημίας στην Ελλάδα». 

Η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρίθ Βεστάγκερ , δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι σήμερα εδώ. Είναι η πρώτη μου αποστολή εκτός των Βρυξελλών μετά το lockdown. Είναι πάντα ευχάριστο να είμαι εδώ, αλλά θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως θετική αυτή η επίσκεψή μου, καθώς η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική. Οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικά στον τομέα της ενέργειας είναι προφανώς ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά επίσης και για να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για το τι μπορούμε να ολοκληρώσουμε ώστε να αρχίσουν να γίνονται πράξεις, προκειμένου η επανεκκίνηση μετά την πανδημία να έχει πραγματικά πράσινο πρόσημο. Πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά το σημερινό απόγευμα». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται διαγωνισμός 200 εκατ. ευρώ για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, όταν θα είναι έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης, ενώ ο υπουργός Ενέργειας ανήγγειλε ότι την ίδια περίοδο θα ενεργοποιηθεί η αγορά χονδρικής φυσικού αερίου μέσω χρηματιστηρίου.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ άξονες μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής που θα παρουσιαστεί σήμερα στη Βουλή είναι η εκπόνηση νέου ενεργειακού σχεδιασμού ως προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίμερμανς: Επένδυση η Ελλάδα - Γιατί θα πετύχει η Πράσινη Συμφωνία

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για κάποιες χώρες, στη μετάβαση τους από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ.