ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 121.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:15:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εντυπωσιακή ανάκαμψη της μεταποίησης, βγήκε ήδη από την πανδημία

Από τον Μάρτιο η παραγωγή έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς από τον Νοέμβριο η αύξηση είναι υπερτριπλάσια της αντίστοιχης στην ευρωζώνη, όπως αναφέρει η Eurobank.

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στη δυσμενή οικονομική συγκυρία της πανδημίας δείχνει η ελληνική μεταποίηση, που ήδη τον Μάρτιο του 2021 είχε καταφέρει να φθάσει σε παραγωγή υψηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ από τον Νοέμβριο και μετά η παραγωγή αυξάνεται με υπερτριπλάσιο ρυθμό από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, όπως σημειώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της.

Ειδικότερα, ενισχυμένος κατά 1,7% τον Μάρτιο 2021 σε μηνιαία βάση, είναι ο δείκτης παραγωγής μεταποίησης στην Ελλάδα, μετά από πτώση -1,5% τον Φεβρουάριο 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Για το σύνολο του 1ου τριμήνου 2021, αυξήθηκε κατά 3,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,5% σε ετήσια.

Από τον Νοέμβριο 2020 ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα καταγράφει βελτίωση, με τη μέση μηνιαία μεταβολή του δείκτη παραγωγής να ανέρχεται στο 1,4% (0,4% για την Ευρωζώνη). Βάσει αυτής της επίδοσης, η παραγωγή του κλάδου της μεταποίησης στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2021 ήταν υψηλότερη κατά 4,4% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα (-1,8% για την Ευρωζώνη), δείγμα της ανθεκτικότητας που επιδεικνύει ο συγκεκριμένος κλάδος στην υγειονομική κρίση.

Το εν λόγω αποτέλεσμα συνδέεται σε έναν βαθμό με την ανοδική πορεία των εξαγωγών εμπορευμάτων. Οι τελευταίες, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 11,5% ή €686,2 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2021.

 

 

Τα προαναφερθέντα θετικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο 2021, προστίθενται σε μια σειρά δημοσιεύσεων δεικτών υψηλής συχνότητας, όπως του PMI μεταποίησης, του οικονομικού κλίματος, του όγκου λιανικού εμπορίου και του βαθμού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, που όλοι μαζί δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στην παρατεταμένη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία αναμένεται να μεγεθυνθεί με ρυθμό της τάξης του 4,1% το 2021 (4,3% στην Ευρωζώνη) και 6,0% το 2022 (4,4% στην Ευρωζώνη). Σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ενδιάμεσες χειμερινές προβλέψεις (δημοσίευση 11/2/2021), ο εκτιμώμενος πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω κατά 0,6 και 1,0 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

 

 

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για όλα τα κράτη μέλη λόγω των καλύτερων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου, καθώς και της θετικής συνεισφοράς στην ανάπτυξη από το ΕΤΑΑ. Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι εν λόγω προβλέψεις, τότε το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα στο τέλος του 2022 θα είναι υψηλότερο κατά 1,2% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα (). Το αντίστοιχο μέγεθος για την ΕΕ-27 και την Ευρωζώνη αναμένεται στο 2,2% και 1,7% (η μοναδική χώρα της ΕΕ-27 με προβλεπόμενο πραγματικό ΑΕΠ στο τέλος του 2022 μικρότερο σε σχέση με το 2019 είναι Ιταλία).

Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, η εκτιμώμενη ανάκαμψη το 2021 βασίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση (κατανάλωση και επενδύσεις), ενώ το 2022, στην εξίσωση της ανάπτυξης εισέρχεται και η εξωτερική ζήτηση με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερό στο 16,3% το 2021 και ότι θα μειωθεί ελαφρά στο 16,1% το 2022.

Ο αρνητικός πληθωρισμός του 2020 (-1,3%) προβλέπεται να αποκλιμακωθεί στο -0,2% το 2021 και να περάσει σε θετικό έδαφος το 2022 (0,6%). Τέλος, τα νέα δίδυμα ελλείμματα, απότοκα της υγειονομικής κρίσης, αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα το 2021, με την προσαρμογή να ξεκινά το 2022 (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο -6,5% και -4,3% του ΑΕΠ και ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης στο -10,0% και -3,2% του ΑΕΠ για τα έτη 2021 και 2022 αντίστοιχα).

Πρόκληση για τους ασκούντες την οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης με ταυτόχρονη επαναφορά της οικονομίας μεσοπρόθεσμα σε τροχιά δημοσιονομικών πλεονασμάτων και χαμηλών-ελεγχόμενων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη τη δεκαετία του 2000).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιαννακλής (Eurobank): Η τεχνολογία ανοίγει νέα εποχή στον τραπεζικό τομέα

«Οι πελάτες πλέον επισκέπτονται λιγότερο τα φυσικά καταστήματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αυτά» τόνισε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Παραμένει ήπιο το αποτύπωμα της μεταποίησης στην οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί το 2022 η μεταποίηση συνεισέφερε το 10,4% ου συνόλου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σε τρέχουσες τιμές και το 7,9% του συνόλου της απασχόλησης.
businessdaily-Zanias-Giorgos-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν. Πετρίδης: Εισέρχεται δυναμικά στην τραπεζική η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Γενικός Διευθυντής και Group CIO της Eurobank επισήμανε ότι έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες τεχνολογικές δυνατότητες που αλλάζουν την εμπειρία των πελατών. Η ψηφιακή μετάβαση της τράπεζας και τα νέα phygital καταστήματα.