ΓΔ: 1483.28 -0.87% Τζίρος: 81.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:49:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Lamda Development

Ποιο είναι το νέο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων: Οι αποφάσεις για το Ελληνικό

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το Ελληνικό αλλά και για την ιδιωτικοποίηση 10 λιμένων. «Παγώνουν» οι κινήσεις τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την ΕΥΔΑΠ.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων 38 περιουσιακών στοιχείων τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει λάβει και την απαραίτητη έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το έργο του Ελληνικού, με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα να περιλαμβάνουν:

 • Υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης για πρόδρομες εργασίες 
 • Έκδοση απόφασης Ελεγκτικού Συνεδρίου (καζίνο) 
 • Έκδοση αποφάσεων Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακύρωσης (2 σε εκκρεμότητα) 
 • Ολοκλήρωση μετεγκαταστάσεων δημοσίων χρηστών
 • Μεταβίβαση/ εισφορά εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.) 
 • Υπογραφή και Κύρωση Σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο
 • Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής

Όπως αναφέρεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία για το έργο βρίσκεται στην εξής φάση: 

 • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΤΑΙΠΕΔ και LAMDA με την οποία οριστικοποιήθηκε η συμφωνία επί του διαγράμματος διανομής 
 • Στις 09/03/2021 υπογράφτηκε η Σύμβαση Διανομής και σύστασης δικαιώματος επιφανείας και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 26/03/2021 (ν.4787/2021) 
 • Οριστικοποιήθηκε η Σύμβαση Παραχώρησης για τις πρόδρομες εργασίες (το επιτρεπτό της οποίας έχει περιληφθεί στον Κυρωτικό Νόμο ν.4787/2021 άρθρο 4)

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση 10 λιμανιών (Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχων λιμανιών έως το 2062. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των 10 Οργανισμών Λιμένος Α.Ε καθώς και το δικαίωμα να (υπο) παραχωρεί λιμενικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις στην περιοχή αρμοδιότητας των 10 Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. ) οι επόμενες κινήσεις εκ μέρους του Ταμείου είναι οι ακόλουθες: 

 • Το Ταμείο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Αναμονή απόφασης ΥΠΕΘΑ σχετικά με την ανάπτυξη ναύσταθμου στο λιμάνι (ακριβής προσδιορισμός έκτασης) για τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης 
 • Εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Η διερεύνηση αυτή αφορά στην παρούσα στιγμή την μαρίνα για Mega-Yacht και την μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης. 

Ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει τα εξής βήματα: 

 • Προετοιμασία για πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στα Λιμάνια ή/και υπο-παραχώρηση δραστηριότητας 
 • Η ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους 3 διαγωνισμούς λιμένων, δηλαδή των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας (πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών 67%) και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας - Φίλιππος Β’ (υπο-παραχώρηση δραστηριότητας), ήταν η 02/10/2020. Ζητήθηκαν παρατάσεις λόγω συνθηκών COVID-19, από διαγωνιζόμενους και στους τρεις διαγωνισμούς, με τελικές ημερομηνίες υποβολής των εκδηλώσεων 16/10/2020 για την Αλεξανδρούπολη, 23/10/2020 για την Καβάλα και 30/10/2020 για την Ηγουμενίτσα. 
 • Υποβλήθηκαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τέσσερα επενδυτικά σχήματα στην Αλεξανδρούπολη, πέντε στην Καβάλα και εννέα στην Ηγουμενίτσα 
 • Στις 30/03/2021 έγινε η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που θα προχωρήσουν στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας 
 • Στις 05/04/2021 αναρτήθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος του Ηρακλείου. Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως 30/07/2021 

Αναφορικά με ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ τονίζεται ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή «αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης».

ΤΑΙΠΕΔ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Ιστορική στιγμή για το Ελληνικό, αρχίζει να υλοποιείται

Η επένδυση του Ελληνικού, όπως ανέφερε ο υπουργός, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από χθες, μετά από 7 χρόνια αναμονής και σχεδόν 20 χρόνια από την ημέρα που το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας έριξε αυλαία.
gournes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 15/10 για το ακίνητο της πρώην βάσης στις Γούρνες

Η αρχική καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών ήταν η 15η Ιουλίου, με το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά σε μετάθεση τελικών ημερομηνιών και για ορισμένα ακόμη θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ακίνητο.
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό: Τι ισχύει με τη μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων ακινήτων

Όπως διευκρίνισε ο υπ. Οικονομικών « το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί, μεταβιβάζει και παραδίδει στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητα, κτίρια και συστατικά».