ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:56 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ξέσπασε πόλεμος δημάρχων με Πατούλη για προμήθεια 223 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο της Περιφέρειας για τεράστια προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμό ανακύκλωσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής. Σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα.

Ενώ η περιφέρεια Αττικής προωθεί σχέδιο για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή, οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου έχουν «βγει στο κλαρί» με αφορμή διάφορες επιλογές του Γιώργου Πατούλη.

Έτσι, μια σύγκρουση που αφορά την προμήθεια – μαμούθ των 223,5 εκατ. ευρώ, που προωθεί ο κ. Πατούλης, για εξοπλισμό ανακύκλωσης και απορριμματοφόρων μπορεί να εκτροχιάσει και το σχέδιο για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τόσο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όσο και μέσω παραδοσιακών εργολαβιών. Επικεφαλής της «στάσης» κατά του κ. Πατούλη είναι ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακής Ενωσης των 65 Δήμων Αττικής).

Όσο, πάντως, οι δήμαρχοι διαγκωνίζονται, τα στοιχεία για τα ποσά που πληρώνουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου προκειμένου να θάβονται τα σκουπίδια στη χωματερή της Φυλής σοκάρουν. Την τελευταία δεκαετία, οι δήμοι της Αττικής πλήρωσαν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να θάβονται τα σκουπίδια και να βρίσκεται η χώρα μας στους ουραγούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα τα 400 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο ποσό πήγαν ως ανταποδοτικά τέλη στους δήμους εντός των ορίων των οποίων βρίσκεται η χωματερή και κυρίως στον δήμο Φυλής. Ο δήμος Αθηναίων που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο πλήρωσε περίπου 200 εκατ. ευρώ μέσω των ανταποδοτικών τελών των πολιτών.

Η τελευταία σύγκρουση των δημάρχων της Αττικής με την Περιφέρεια απειλεί τον σχεδιασμό που έχει στόχο να σταματήσει κάποια στιγμή η λειτουργία της χωματερής, που παίρνει συνεχείς παρατάσεις εν μέσω διαμαρτυριών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) που παρουσίασε προ εβδομάδων ο κ. Πατούλης προβλέπει δύο – τρεις μονάδες με ΣΔΙΤ καθώς και μία (στο Γραμματικό) μέσω παραδοσιακού διαγωνισμού δημοσίου έργου.

Αναλυτικά στοιχεία για το ΠΕΣΔΑ δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά ο πρώτος διαγωνισμός για τη μονάδα επεξεργασίας του Γραμματικού έμπλεξε «με το καλημέρα» σε προσφυγές μεταξύ ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων. Το συνολικό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις κοντά στο ένα δισ. ευρώ για τις μονάδες, τον απαραίτητο εξοπλισμό και την προώθηση της ανακύκλωσης.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως, ενώ η κυβέρνηση έχει σημειώσει αρκετές μικρές νίκες με την προώθηση των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιφέρεια, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δηλαδή στις δύο περιοχές που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων στη χώρα.  

Τώρα, η κόντρα των δημάρχων με τον Γ. Πατούλη μπορεί να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις. Μάλιστα στο άρμα των δημοτικών αρχόντων ανέβηκε εσχάτως και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, επί των ημερών της οποίας δεν έγινε τίποτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη χωματερή της Φυλής. Αντίθετα προχώρησε άλλη μία παράταση στη λειτουργία της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός νομοσχεδίου για τα απόβλητα έμεινε η καύση απορριμμάτων

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα δεν αναφέρεται στις 3 - 4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου θα διοχετεύεται τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
waste management
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίμματα: Μάχες ισχυρών εταιρειών για την πίτα του 1 δισ. ευρώ

Στο διαγωνισμό για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης η πρώτη προσφυγή από την κοινοπραξία Motor Oil - Θαλής. Φόβοι για μακρά παράταση των διαδικασιών ανταγωνισμού διαλόγου στους δύο μεγάλους διαγωνισμούς.
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μοντέλο για μονάδες απορριμμάτων, κρίσιμο τεστ στην Κ. Μακεδονία

Αρχίζει ο διαγωνισμός για την κατασκευή με συμμετοχή ιδιωτών της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτεροι διαγωνισμοί στην Αττική.