ΓΔ: 873.9 -1.45% Τζίρος: 44.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:56:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tax_return
Πηγή: Shutterstock

Νέο Ε3: Πώς θα δηλωθούν στην εφορία όλες οι αφορολόγητες ενισχύσεις

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες είναι οι κερδισμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Στους «τυχερούς» περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι».

Μεγάλες αλλαγές στο φετινό έντυπο Ε3 που ξεκλειδώνουν ελαφρύνσεις και επιστροφές φόρου για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις φέρνει η πανδημία και οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις

Στο έντυπο έχουν προστεθεί υποπίνακες και δεκάδες κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν όλες τις αφορολόγητες ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 μέσω του κρατικού πακέτο στήριξης συμπεριλαμβανομένων των φθηνών δανείων από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα, οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν μεταξύ άλλων την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ενίσχυση που δόθηκε στους πληγέντες από τον κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, την αποζημίωση για τις μισθώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, την ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοΐού COVID 19 στον πρωτογενή τομέα, την επιδότηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων  και την ωφέλεια από την μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενοι με βάση τους ΚΑΔ απαλλάσσονται για τα εισοδήματα του 2020 από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς απενεργοποιούνται εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Σε τουλάχιστον ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.
  • Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 
  • Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Ποιοι θα είναι κερδισμένοι από τις φετινές δηλώσεις

Πάντως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες είναι οι κερδισμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς θα δουν το λογαριασμό της εφορίας να έχει ξεφουσκώσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ αναμένεται και μπαράζ επιστροφών φόρου εισοδήματος. Το όφελος που θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά είναι τριπλό καθώς:

  • Ενεργοποιήθηκε η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.  
  • «Πάγωσε» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Μειώθηκε ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).

Στους «τυχερούς» περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς οι περισσότεροι αναμένεται να έχουν επιστροφή φόρου λόγω της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, αλλά και του γεγονότος ότι η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» έγινε το 2020 με 20% επί του ποσού που αναγράφονταν στην απόδειξη. Οι περισσότεροι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα λάβουν επιστροφή φόρου ενώ αν δικαιούνται και το αφορολόγητο των μισθωτών τότε το ποσό της επιστροφής αυξάνεται.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

card_payment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικά κίνητρα και μπόνους για τη χρήση «ηλεκτρονικoύ χρήματος» από το ΥΠΟΙΚ

Μείωση φορολογητέου εισοδήματος και αύξηση ποσών της φορολοταρίας στη «μάχη» για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.