ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πάει πίσω το ελληνικό σχέδιο επιδότησης της ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών

Το φθινόπωρο, στην καλύτερη περίπτωση, θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επιδοτήσεις που περιμένει η ενεργειακή αγορά. Προετοιμασία νέου, ολοκληρωμένου σχεδίου.

Για το φθινόπωρο και … βλέπουμε η έγκριση από την Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις που η ελληνική ενεργειακή αγορά περιμένει διακαώς. Ενδεχομένως και το φθινόπωρο να είναι παρακινδυνευμένο ως χρονικό σημείο έγκρισης, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι αποκλείεται σε κάθε περίπτωση η κατάθεση του μηχανισμού προς έγκριση από την ελληνική πλευρά προς την Ε.Ε. τον Ιούνιο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτ Βεστάγκερ τα ελληνικά σχέδια για τις ενεργειακές κρατικές επιδοτήσεις περνάνε τώρα από ολική «ανακαίνιση», ώστε να κατατεθεί ένα σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Επιτροπής μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως έγραφε το Business Daily, στην ατζέντα του υπουργείου σε αυτή τη διαπραγμάτευση βρισκόταν αφενός να υποστηριχθεί η ΔΕΗ, που κλείνει λιγνιτικούς σταθμούς και ορυχεία αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να κρατά σε λειτουργία λιγνιτικούς σταθμούς με οικονομικά ασύμφορους όρους και αφετέρου να υποστηριχθούν οι επενδυτές που δημιουργούν νέους σταθμούς παραγωγής φυσικό αέριο, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ενεργειακή σταθερότητα μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και με δεδομένη τη συνεχή αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ.

Η Μ. Βεστάγκερ έβαλε φρένο σε αυτές τις βλέψεις του ΥΠΕΝ κυρίως λόγω της πρόθεσης της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μηχανισμό αποζημίωσης της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες που παραμένουν σε εφεδρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική πρόταση της ΔΕΗ, που βιάζεται να βάλει στα ταμεία της αποζημιώσεις, είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση, παρά τη διαφωνία της ΡΑΕ, η οποία τελικά δικαιώθηκε, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων.

Στην ενοποιημένη αγορά ενέργειας της Ευρώπης, κρατικές ενισχύσεις εγκρίνονται με πολύ αυστηρούς κανόνες, στο πλαίσιο ειδικών μηχανισμών δυναμικότητας (Capacity Reserve Mechanism - CRM), οι οποίοι δημιουργούνται και παίρνουν «πράσινο φως» από την Κομισιόν μόνο όταν κρίνεται ότι δίνονται όσες ενισχύσεις χρειάζονται για να διασφαλίζεται η ενεργειακή σταθερότητα και χωρίς να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αναλυτικές μελέτες για την προσφορά και τη ζήτηση ισχύος, που θα λαμβάνουν υπόψη και τις διασυνδέσεις με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν επιτρέπεται να αποζημιώνεται για να κρατά σε εφεδρεία μια λιγνιτική μονάδα, εάν μπορούν οι ανάγκες να καλυφθούν από τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία.

Με δεδομένα τα παραπάνω η ελληνική πλευρά βρίσκεται και πάλι σε συζητήσεις με την Κομισιόν και το επόμενο δίμηνο κρίνεται κρίσιμο για να προετοιμαστεί κατάλληλα η πρόταση ώστε να κατατεθεί έως τις αρχές του φθινοπώρου. Έτσι μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα σχέδιο βελτίωσης του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού (Market Reform Plan) και να έχει δημιουργηθεί εκ νέου μία μελέτη επάρκειας του συστήματος (Adequacy Report) ώστε να παρουσιαστούν οι πραγματικές ανάγκες που έχει το ενεργειακό σύστημα.

ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες που έχουν κάνει «άνοιγμα» σε επενδύσεις σε φυσικό αέριο περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις αυτές την ίδια στιγμή που παραμένει μετέωρη η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ να δώσει λύση στο ανοιχτό πόλεμο ΔΕΗ – βιομηχανίας για τα τιμολόγια της τελευταίας. Ούτε σε αυτό το ανοιχτό ζήτημα υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση Σκρέκα – Βεστάνγκερ. Το παραπάνω μέτρο θα μπορούσε να προχωρήσει, θεωρητικά τουλάχιστον, με βάση αντίστοιχο μοντέλο που έχει εγκρίνει η Κομισιόν για την Ισπανία. Το μοντέλο αυτό, όμως, δεν προβλέπει επιδότηση της εξισορρόπησης, η οποία «καίει» τη βιομηχανία. Έτσι, εάν εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα το καθεστώς που έχει εγκριθεί στην Ισπανία, δεν θα μειωνόταν ουσιωδώς το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, η οποία παραμένει σήμερα υπό πίεση, καθώς η ΔΕΗ ζητά πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων και δεν υπάρχουν προς το παρόν συμφωνίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσάρεστες εκπλήξεις στους καταναλωτές από το ράλι στις τιμές ρεύματος

Σε επίπεδο ρεκόρ εκτίναξε ο καύσωνας τις τιμές χονδρικές, αυξημένες χρεώσεις στους καταναλωτές φέρνουν οι ρήτρες στα συμβόλαια. Καθυστερεί η παρέμβαση της ΡΑΕ για διαφάνεια στα τιμολόγια.
Energeia, Xrimatistirio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ρεύματος αλλά και «παιδικές ασθένειες»

Προχωρά η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας, αλλά δεν αναμένεται να επιδράσει σημαντικά στον ανταγωνισμό για να μειωθούν οι τιμές. Νέες παρεμβάσεις για να μειωθούν οι στρεβλώσεις προαναγγέλλει η ΡΑΕ.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περιπέτεια με το φράγμα Μεσοχώρας: Πώς έγινε νέο... Γεφύρι της Άρτας

Οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός έργου της ΔΕΗ, το οποίο κόστισε 280 εκατ. ευρώ. Τα χαμένα 34 χρόνια και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για το «ξεκλείδωμα» του έργου.