ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

Κοινή επιστολή αλλά και διαφωνίες πέντε κρατών για το πλαφόν στο αέριο

Να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής και τη δημιουργία ενός νέου δείκτη σύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια ζητούν 5 υπουργοί Ενέργειας από την Κομισιόν, σημειώνοντας ωστόσο διαφωνίες για την αποτελεσματικότητά των μέτρων αυτών,

Σε κοινή αποστολή επιστολής προς την Κομισιόν προχώρησε ομάδα πέντε χωρών ανάμεσά τους και η Ελλάδα ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου.

Την επιστολή υπογράφουν εκτός από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και οι υπουργοί Ενέργειας της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών που ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας εστάλη η κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα δύο βασικά σημεία της επιστολής που βασίζονται στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, είναι τα εξής:

  1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
  2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Στην επιστολή, ωστόσο, τα μέτρα αυτά αναφέρονται αλλά υπογραμμίζονται παράλληλα οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους υπουργούς που υπογράφουν την επιστολή, ζητώντας από την Επιτροπή να εξετάσει τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο των προτάσεων που θα υποβάλει.

Ειδικότερα, στην επιστολή σημειώνεται πως «τις τελευταίες εβδομάδες εμείς (Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο και άλλα κράτη μέλη) πραγματοποιήσαμε ανοιχτές και εποικοδομητικές συζητήσεις για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Ξεκινήσαμε με διαφορετικές ιδέες και προτάσεις. Συναντηθήκαμε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας στην Πράγα στις 12 Οκτωβρίου, με πνεύμα συμβιβασμού και με την κοινή πεποίθηση ότι χρειαζόμαστε κοινό έδαφος για να ανοίξουμε το δρόμο για μια ισχυρή κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση». Στην επιστολή αναφέρονται τα μέτρα με τα οποία συμφωνούν και οι πέντε και τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ισχύος στην αγορά μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών.
  2. Συντονισμό και βελτιστοποίηση πλήρωσης για τις αποθήκες αερίου.
  3. Συντονισμό και εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας για τις εισαγωγές φυσικού αερίου με όλους τους αξιόπιστους εταίρους.
  4. Ανάπτυξη ενός νέου δείκτη αναφοράς LNG για τη μείωση του αντίκτυπου του δείκτη TTF στις συμβάσεις αερίου.
  5. Ανάγκη ενισχυμένων προσπαθειών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και
  6. Ενίσχυση και επιτάχυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ, ιδίως με την άμεση άρση των ρυθμιστικών φραγμών.

Κλείνοντας οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή «να διερευνήσει τις ακόλουθες επιλογές και να προτείνει πιθανές λύσεις.

  • Η επιλογή 1 είναι να τροποποιηθούν οι αναφορές στον δείκτη TTF στις σχετικές συμβάσεις μέσω ενός νομικού ή/και ρυθμιστικού μέτρου της ΕΕ. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τη νομική σκοπιμότητα μιας τέτοιας επιλογής και τις πιθανές παρενέργειες στις αγορές.
  • Η επιλογή 2 είναι να εφαρμοστεί ένα ανώτατο όριο τιμής/διάδρομος στην αγορά χονδρικής και να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός μηχανισμός για την αντιστοίχιση της προσφοράς και της ζήτησης, εάν επιτευχθεί το ανώτατο όριο τιμής. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με αυτήν την επιλογή και κατά πόσον ένα τέτοιο μέτρο είναι εφικτό και οικονομικά αποδοτικό».

Για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

komision, european union, europe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο για μια πιο «πράσινη» βιομηχανία

Μπαίνουν σε προτεραιότητα τεχνολογίες που θα συμβάλουν σημαντικά στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές καθώς και προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές διεργασίες με ελάχιστα απόβλητα.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θέλει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών, την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, ενώ θα μειωθεί ο αντίκτυπος των ορυκτών καυσίμων.
businessdaily-iliakos-thermosyfonas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Πρόγραμμα επιδότησης 100 εκατ. για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Kατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Ενέργειας η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επιδότηση 20% σε δήμους και περιφέρειες για αναβάθμιση οδοφωτισμού

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Προβλέπει ότι με τις επιλέξιμες επεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζεται τουλάχιστον 50% ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας.