ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

«Πακέτο» 18 δισ. για πράσινη ενέργεια, 4 μεγάλα σχέδια επενδύσεων

Τι δηλώνει στο Bloomberg στέλεχος της Boston Consulting που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Τι σχεδιάζουν για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, Motor Oil.

Στην στροφή της ελληνικής οικονομίας στις επονομαζόμενες «πράσινες επενδύσεις» και στη χρήση προς αυτόν τον σκοπό σημαντικού μέρους των κονδυλίων που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο καταθέτει τις απόψεις του και ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, στέλεχος της Boston Consulting Group, η οποία συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη τόσο οι εγχώριες όσο και οι ξένες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν καθώς 18 δισ. ευρώ εκ των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν στην «πράσινη ανάπτυξη». 

«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πάνω από το 30% των κονδυλίων της ΕΕ για την Ελλάδα θα κατευθυνθούν σε «πράσινες» επενδύσεις», υποστήριξε ο κ. Αντωνιάδης σε δηλώσεις του στο αμερικανικό πρακτορείο. 

Πολλές από τις ευκαιρίες βρίσκονται σε περιοχές που εξαρτώνται από τον λιγνίτη και μέσω αυτών θα μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το πρακτορείο τονίζει ότι η  Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης, ωστόσο έχει προϋπολογισμό 6,2 δισ. ευρώ για πράσινα έργα. Άλλα 11,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της χώρας για χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% μέχρι το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Το πρακτορείο στο δημοσίευμά του αναφέρεται στα παρακάτω έργα: 

  • Τα Ελληνικά Πετρέλαια, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ελλάδας, θα κατασκευάσουν 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204 MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη. 
  • Η ΔΕΗ και η RWE AG της Γερμανίας συμφώνησαν να δαπανήσουν ένα δισ.  ευρώ σε ηλιακά πάρκα χωρητικότητας 2 GW, μέσω κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή. 
  • Ομάδα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και παρόχους ενέργειας της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της Motor Oil Hellas, καθώς επίσης η Trans Adriatic Pipeline AG έχουν υποβάλει πρόταση για μονάδα πράσινου υδρογόνου αξίας οκτώ δισ. ευρώ. 
  • Η Mytilineos και η ΔΕΗ έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εισέλθουν στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για εθνική στρατηγική υδρογόνου τον επόμενο μήνα. 

Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε επίσης ότι η αύξηση των τιμών του άνθρακα ενδέχεται να στηρίξει περαιτέρω τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι τιμές των 90 ευρώ ανά τόνο ή υψηλότερες μακροπρόθεσμα δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν, ανέφερε. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ένταξη στο δίκτυο επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ΑΠΕ

Στα 850 εκατ. ευρώ φτάνει το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επένδυση 80 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Δράμα

Την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό θα αγοράζει σε προσυμφωνημένη τιμή η ελβετική AXPO ενώ την κατασκευή του πάρκου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ανέλαβαν η αμερικανική AMERESCO και η ελληνική SUNEL.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους φόρους στα υπερκέρδη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όμως η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιοι φόροι προκαλούν και προβλήματα, με κυριότερο την επιβράδυνση των επενδύσεων.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν 8,2% οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα φτάνοντας τα 340 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, αν διατηρηθεί η ενεργειακή κρίση στο πρώτο 4μηνο του 2022 στα επίπεδα του Οκτωβρίου, το οικονομικό πλεόνασμα από την λειτουργία των αιολικών πάρκων θα φτάσει περίπου τα 800 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 μήνες.