ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

«Πακέτο» 18 δισ. για πράσινη ενέργεια, 4 μεγάλα σχέδια επενδύσεων

Τι δηλώνει στο Bloomberg στέλεχος της Boston Consulting που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Τι σχεδιάζουν για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, Motor Oil.

Στην στροφή της ελληνικής οικονομίας στις επονομαζόμενες «πράσινες επενδύσεις» και στη χρήση προς αυτόν τον σκοπό σημαντικού μέρους των κονδυλίων που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο καταθέτει τις απόψεις του και ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, στέλεχος της Boston Consulting Group, η οποία συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη τόσο οι εγχώριες όσο και οι ξένες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν καθώς 18 δισ. ευρώ εκ των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν στην «πράσινη ανάπτυξη». 

«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πάνω από το 30% των κονδυλίων της ΕΕ για την Ελλάδα θα κατευθυνθούν σε «πράσινες» επενδύσεις», υποστήριξε ο κ. Αντωνιάδης σε δηλώσεις του στο αμερικανικό πρακτορείο. 

Πολλές από τις ευκαιρίες βρίσκονται σε περιοχές που εξαρτώνται από τον λιγνίτη και μέσω αυτών θα μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το πρακτορείο τονίζει ότι η  Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης, ωστόσο έχει προϋπολογισμό 6,2 δισ. ευρώ για πράσινα έργα. Άλλα 11,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της χώρας για χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% μέχρι το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Το πρακτορείο στο δημοσίευμά του αναφέρεται στα παρακάτω έργα: 

  • Τα Ελληνικά Πετρέλαια, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ελλάδας, θα κατασκευάσουν 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204 MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη. 
  • Η ΔΕΗ και η RWE AG της Γερμανίας συμφώνησαν να δαπανήσουν ένα δισ.  ευρώ σε ηλιακά πάρκα χωρητικότητας 2 GW, μέσω κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή. 
  • Ομάδα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και παρόχους ενέργειας της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της Motor Oil Hellas, καθώς επίσης η Trans Adriatic Pipeline AG έχουν υποβάλει πρόταση για μονάδα πράσινου υδρογόνου αξίας οκτώ δισ. ευρώ. 
  • Η Mytilineos και η ΔΕΗ έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εισέλθουν στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για εθνική στρατηγική υδρογόνου τον επόμενο μήνα. 

Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε επίσης ότι η αύξηση των τιμών του άνθρακα ενδέχεται να στηρίξει περαιτέρω τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι τιμές των 90 ευρώ ανά τόνο ή υψηλότερες μακροπρόθεσμα δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν, ανέφερε. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές. 
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: 50 δισ. οι επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.