ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έντονο ενδιαφέρον για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το Δεκέμβριο του 2020, συνολικά 938 ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, με το αιτούμενο ποσό να ανέρχεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι γεωργικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει.

Κάτι που προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς από το Δεκέμβριο του 2020, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ΤΕΑΑ, συνολικά 938 ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, με το αιτούμενο ποσό να ανέρχεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, το 63% (περίπου 57 εκατ. ευρώ) αφορά σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Δράση 4.1.4) και το 37% (περίπου 33 εκατ. ευρώ) σε επενδύσεις σε μεταποίηση (Δράση 4.2.4).

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συγκεντρώνει το 21% του συνολικού αιτούμενου ποσού, ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 18%, και ακολουθούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 17% και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 15%.

Ανά Τράπεζα, τη μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνει, με διαφορά, η Τράπεζα Πειραιώς (57% με περίπου 51 εκατ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα (17% με περίπου 15,5 εκατ. ευρώ) και τη EUROBANK (15% με περίπου 14 εκατ. ευρώ).

Ωφελούμενοι και ρευστότητα

Ωφελούμενοι του Ταμείου μπορούν να είναι γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις των οποίων το τελικό προϊόν είναι γεωργικό.

Μέσω του ταμείου μπορούν να χορηγηθούν δάνεια για επενδύσεις όσο και για κεφάλαιο κίνησης. Τα δάνεια αυτά μπορούν να συνδυάζονται με επιχορηγήσεις, έτσι ώστε να διευκολύνουν τη ρευστότητα των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και να συμβάλουν στην ομαλότερη ολοκλήρωση των ενταγμένων επενδύσεων.

Οι χρηματοδοτήσεις θα χορηγούνται με τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου για την κάλυψη των παγίων δαπανών και των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που έχουν ενταχθεί σε δράσεις του ΠΑΑ 2014 - 2020 (Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης) ή υλοποιούν συναφείς επενδύσεις, καθώς και με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης για δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Το ποσό της χρηματοδότησης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως και 5.000.000 ευρώ.

Δάνεια κίνησης έως 200.000 ευρώ

Μεγάλη «ανάσα» αναμένεται να δώσει στις γεωργικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, η απόφαση που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη για δάνεια κίνησης προς αυτές, που μπορούν να φτάσουν έως και τις 200.000 ευρώ από το ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από κινήσεις του υπουργού Σπήλιου Λιβανού και του ΓΓ Κώστα Μπαγινέτα.

Για να υπαχθούν στο Ταμείο οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα πρέπει να δείξουν ότι, με βάση τα διαθέσιμα, πραγματικά οικονομικά στοιχεία έχουν υποστεί μείωση των αναμενόμενων/εισπραχθέντων εσόδων του κατά τα έτη 2020 και 2021 σε σύγκριση με το 2019.

Όπως γνωστοποίησε το ΥΠΑΑΤ το εν λόγω ποσό θα μπορεί να δοθεί χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις και με σημαντική απλοποίηση στη διαδικασία χορήγησης, καθώς οι ωφελούμενοι δεν απαιτείται να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο, ούτε να προσκομίσουν απολογιστικά αποδεικτικά στοιχεία δαπανών.

«Τα δάνεια αυτά παρέχονται με στήριξη από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020 συμμετέχει με πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ και επτά ελληνικές τράπεζες με 400 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ, λειτουργεί με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) συστάθηκε, ως Ταμείο Χαρτοφυλακίου, τον Ιούνιο του 2019. Η διαχείρισή του ανατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και η σχετική συμφωνία χρηματοδότησης υπογράφηκε από τον -τότε- υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΤαΕ, Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019.

Εν συνεχεία και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του ίδιου έτους το ΕΤαΕ απηύθυνε πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Ταμείο.

Μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του 2020 υπογράφηκαν οι επιχειρησιακές συμφωνίες (guarantee agreements) μεταξύ του ΕΤαΕ και των επτά Τραπεζών που συμμετέχουν στο ΤΕΑΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ypourgeio-agrotikis-anaptyxhs
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το ενδιάμεσο κείμενο για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

Στο κείμενο συνοψίζονται τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου, τα οποία προέκυψαν από την εκτεταμένη διαβούλευση με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς μέσα από τις σχετικές ημερίδες σε κάθε Περιφέρεια.
Φράγμα, Νερό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥπΑΑΤ: Αρδευτικά έργα συνολικού ύψους 6,1 εκατ. ευρώ στα Τρίκαλα

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή υπόγειων αγωγών μήκους 255 χιλιομέτρων στα αγροκτήματα του Νομού Τρικάλων και λοιπών δήμων, ενώ η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης του έργου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
ypourgeio-agrotikis-anaptyxhs
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥπΑΑΤ: 19,9 εκατ. για ενίσχυση σε χοίρο, μαύρο χοίρο και μέλι

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «η απόφαση αυτή δεν σημαίνει αυτόματη εκταμίευση, αφού θα υπάρξει πρόσκληση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να υποβληθεί από κάθε ενδιαφερόμενο δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα».
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Λιβανός: Στην αναβάθμιση του Έλληνα αλιέα στοχεύει το ΥπΑΑΤ

Ο υπουργός ανέφερε ότι η δημιουργία του Αλιευτικού Καταφυγίου θα αποτελέσει πηγή ουσιαστικής αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής για τους αλιείς και για τους περίοικους και θα συνδράμει στη δυνατότητα εκμετάλλευσης του παραλιακού μετώπου στο δήμο Καλαμαριάς.