ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Επενδύσεις 44 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 στο χώρο της ενέργειας

Στόχος είναι να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε και να συμβάλουμε στους ευρωπαϊκούς στόχους, ώστε η Ευρώπη να μειώσει το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%, είπε ο Κ. Σκρέκας.

«Συζητάμε για επενδύσεις της τάξης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε και να συμβάλουμε στους ευρωπαϊκούς στόχους, ώστε η Ευρώπη να μειώσει το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%, οι οποίες ενοχοποιούνται για την μεταβολή του κλίματος στον πλανήτη και άρα της κλιματικής κρίσης».

Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης Regional Growth Conference που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία συντόνισαν οι δημοσιογράφοι, Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος.

Όπως πρόσθεσε, «μέσα από τις επενδύσεις θα γίνει ό,τι χρειάζεται, όπως αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και συστήματα αποθήκευσης, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση, για να έλθει η ανάπτυξη, διότι πάρα πολλά από αυτά τα έργα, θα δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια πολλές θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, ο Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι «η ενεργειακή μετάβαση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που δείχνει η Ελλάδα ότι έχει αναλάβει στην συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια, δίνει ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και για τις υπηρεσίες που παρέχονται από την χώρα».

Όπως εξήγησε, «τα επόμενα χρόνια και οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι πολίτες του κόσμου θα ελέγχουν πάρα πολύ καλά αυτά τα οποία θα αγοράζουν, είτε είναι προϊόντα, είτε είναι υπηρεσίες».

Όσον αφορά στο ταμείο ανάκαμψης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «υπάρχουν σχεδόν πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις και δάνεια, τα οποία θα στηρίξουν τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και γενικά επενδύσεις οι οποίες προστατεύουν το περιβάλλον και έχουν να κάνουν με την προστασία της βιοποικιλότητας και την αναδάσωση».

Όπως είπε, σχετικά με την αναδάσωση, «προχωρούμε ένα τεράστιο έργο για την φύτευση 30 εκατομμυρίων δέντρων, κυρίως σε περιαστικές περιοχές και περιαστικά δάση, τα οποία έχουν καταστραφεί κατά το παρελθόν».

Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχουν δράσεις, όπως είναι η ενεργειακή εξοικονόμηση, το γνωστό πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ΄ οίκον" και με αυτό προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από το κτιριακό μας απόθεμα, διότι η Ελλάδα έχει παλιά σπίτια, αφού το 70% έως 80% αυτών έχουν κατασκευαστεί πριν από τις δεκαετίες του ‘90 και του 2000».

Εδώ, συνέχισε, «προωθούμε δημόσια δαπάνη δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και αυτό θα μοχλεύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να αναβαθμίσουμε τα σπίτια, να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να μειώσουμε το λογαριασμό του νοικοκυριού και παράλληλα να αναθερμαίνουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό κλάδο για την ελληνική οικονομία, που είναι ο κλάδος της οικοδομής».

Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «σύμφωνα με τα σχέδιά μας, όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του 2023, εκτός από ένα, την "Πτολεμαΐδα 5", που θα μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, το 2025».

Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων, σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, είπε ότι «πρέπει να βλέπουμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Για αυτό το λόγο», συνέχισε, «ως υπεύθυνη και αλληλέγγυα κοινωνία, θα πρέπει να κάνουμε κάτι και για αυτές τις περιπτώσεις» και εξήγησε: «Εμείς λοιπόν σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να εξαλείψουμε την ενεργειακή φτώχεια και το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα "πράσινο" ενεργειακό δίχτυ ασφαλείας για τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν δυσκολία να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ή να πληρώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν. Έτσι λοιπόν θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια και μέσα από τις συνεργασίες που θα κάνουμε με δήμους και περιφέρειες, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση, είπε ότι «δεν είναι κάτι μελλοντικό, αλλά ήδη έχει έλθει και επηρεάζει τις ζωές μας» και συμπλήρωσε: «Βλέποντας λοιπόν πως μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, όταν πιάνει απροετοίμαστο τον πλανήτη μπορεί να προκαλέσει τέτοιες θεμελιώδεις αλλαγές στην καθημερινότητά μας, πρέπει να πάρουμε αφορμή από αυτό και να μην επιτρέψουμε σε μία επόμενη παγκόσμια κρίση, που ήδη έχει φτάσει, δηλαδή την κλιματική κρίση, να πιάσει τον πλανήτη απροετοίμαστο».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης για αυξήσεις σε ενέργεια: Διεκδικούμε πακέτο από την Ευρωπη

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις στην ενέργεια για το επόμενο τρίμηνο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σημείωσε ότι το μέτρο θα συνεχιστεί και μετά εάν συνεχιστούν και οι διεθνείς αυξήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους ζητούν οι κλωστοϋφαντουργοί

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κλωστοϋφαντουργία πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο από την μεγάλη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για να μειωθεί το κόστος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΕ: Τροχοπέδη η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία

Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί ζημιές στη βιομηχανία και ως εκ τούτου χρειάζονται άμεσες ενέργειες σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα του ΣΒΕ.
mitsotakis_press_conference
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, θα απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού».
RawMat2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

RawMat2021: Τα θέματα που συζητήθηκαν και ο απολογισμός του Συνεδρίου

436 επιστήμονες για πέντε ημέρες συζήτησαν τις προκλήσεις και τα θέματα της κυκλικής οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής βιομηχανίας, τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται στον τομέα πρώτων υλών και ενέργειας και πρότειναν λύσεις.