ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Ψάχνουν ύπαρξη καρτέλ σε διαγωνισμούς για συστήματα φωτισμού

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επ. Ανταγωνισμού «η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας»

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάμιση συστημάτων φωτισμού πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσήτης. Προσθέτει ακόμη ότι οι έλεγχοι έγιναν στις εγκαταστάσεις των εν λόγω επιχειρήσεων - τις οποίες δεν κατονομάζει- στους νομούς Αττικής και Αλεξανδρούπολης, ενώ υπογραμμίζει ότι η διενέργεια ελέγχων δεν αποτελεί «απόδειξη» ενδεχόμενης «ενοχής» των εν λόγω εταιρειών. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: «η Επιτροπή Ανταγωνισμού («ΕΑ»), σε συνέχεια των δράσεών της σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, διενήργησε αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού καθώς και την προμήθεια συναφούς εξοπλισμού. 

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στους νομούς Αττικής και Αλεξανδρούπολης και αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της Ε.Α. για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011.

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο, και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την συνεργασία του ΟΟΣΑ εκσυγχρονίζεται η Επ. Ανταγωνισμού

Ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού Ι. Λιανός σημείωσε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Επιτροπής και να χρησιμοποιήσει νέες ψηφιακές τεχνολογίες προς όφελος της οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σκοπός του οδηγού είναι να ενισχύσει τις ΜμΕ εντός της ψηφιακής οικονομίας δίνοντας παραδείγματα με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά και που πρέπει να γνωστοποιήσουν στην Επ. Ανταγωνισμού, για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.