ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Έρχεται διαγωνισμός 200 εκατ. ευρώ για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, όταν θα είναι έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης, ενώ ο υπουργός Ενέργειας ανήγγειλε ότι την ίδια περίοδο θα ενεργοποιηθεί η αγορά χονδρικής φυσικού αερίου μέσω χρηματιστηρίου.

Διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες το απόγευμα στο Greek investment forum in New York.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, όταν θα είναι έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης που θα αφορά τον τρόπο συμμετοχής τους στην αγορά τόσο για την απορρόφηση όσο και για την έγχυση ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας συνέδεσε την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης με την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο το οποίο ως το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει το 67% έναντι 34% που προβλέπεται να είναι η φετινή επίδοση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε εξαιρετική την συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον ενεργειακό τομέα επισημαίνοντας τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί τώρα και τα οποία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη υποδομών όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ (που καλύπτει το 18 % των εισαγωγών της Ελλάδας), τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την ανάπτυξη υποδομών για την τροφοδοσία των Βαλκανικών χωρών με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο από τις ΗΠΑ καλύπτει ήδη το 40% των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας μας εφέτος.

Τέλος ο κ. Σκρέκας ανήγγειλε ότι το Φθινόπωρο θα ενεργοποιηθεί η αγορά χονδρικής φυσικού αερίου μέσω χρηματιστηρίου ενώ από την επόμενη χρονιά θα εισαχθούν και παράγωγα προϊόντα με διαφορετικές διάρκειες, που θα εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη ανταγωνισμού στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σταύρος Παπασταύρου στη Σύνοδο Τριών Θαλασσών στην Κροατία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου επισκέπτεται το Ντουμπρόβνικ για τη Σύνοδο Τριών Θαλασσών, όπου θα μιλήσει σε πάνελ και θα μετάσχει σε συζητήσεις με αξιωματούχους από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κροατία, μαζί με τον ΠτΔ Κ. Τασούλα.
Επίσημος σε ομιλία φόρουμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αύξηση κεφαλαίου του Δημοσίου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητά με την ΕΕ την ένταξη της συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών.
Θερμοσίφωνας με θερμόμετρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

37.000 νέα νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης»

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε τους οριστικούς πίνακες του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» με 37.000 νέους ωφελούμενους και επιδότηση άνω των 125 εκ. ευρώ. Πάνω από 1.700 δικαιούχοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σκληρή απάντηση Παπασταύρου-Τζάφου σε κατηγορίες Πολάκη για ρεύμα

Στα ύψη η πολιτική ένταση στη Βουλή λόγω αυξήσεων στην ενέργεια. Ο Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαρροή πλούτου και ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Τζάφου.
Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση για τη γεώτρηση υδρογονανθράκων στο «μπλοκ 2» του ΒΔ Ιονίου. Η γεώτρηση, προγραμματισμένη για Φεβρουάριο 2027, θα είναι η πρώτη σε 40 χρόνια και αφορά συνεργασία ExxonMobil, Energean, HELLENiQ Energy.
πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Σταθερό το ηλεκτρικό σύστημα παρά το πλεόνασμα ΑΠΕ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρει ότι το ηλεκτρικό σύστημα λειτούργησε ομαλά το Πάσχα, με διαχείριση πλεονάσματος ΑΠΕ μέσω εξαγωγών, τηλερύθμισης και αποθήκευσης ενέργειας.