ΓΔ: 1421.87 0.30% Τζίρος: 43.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tourismos, Turism, Ellada
Φώτο: Unsplash

Έρχεται νέος κύκλος διεθνών συνεργασιών στα ελληνικά νησιά

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Σμυρλής ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται η ευκαιρία να διευρυνθεί το επενδυτικό σχέδιο. Προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων στα Δυτ. Βαλκάνια.

Την ελπίδα ότι τα ελληνικά προγράμματα που θα ενταχθούν στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με όσα δρομολογούν τα υπουργεία για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, θα έχουν ουσιαστικά οφέλη για την οικονομική εξωστρέφεια της Ελλάδας, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλήςπρόεδρος του Enterprise Greece.

Αναλυτικότερα, μιλώντας -με φυσική παρουσία- από το βήμα του υβριδικού συνεδρίου Export Summit, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο κ. Σμυρλής τόνισε: «Σήμερα επισκέπτεται την Ελλάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για να ανακοινώσει την έγκριση των ελληνικών προτάσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ευελπιστούμε ότι με αυτά τα προγράμματα, καθώς και με εκείνα των άλλων υπουργείων για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, θα υπάρξει διάχυση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά κυρίως ουσιαστικά οφέλη για την οικονομική εξωστρέφεια της χώρας μας».

Προς νέες διεθνείς συνεργασίες στα ελληνικά νησιά

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επένδυσης της Volkswagen στην Αστυπάλαια, με στόχο τη μετατροπή της στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο» και πράσινο νησί της Μεσογείου, είπε πως «το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται σε ένα μόνο νησί, ούτε προέρχεται από μόνο μία εταιρεία, αλλά πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε και σε άλλα νησιά, με νέες διεθνείς συνεργασίες».

Αντίστοιχα, χαρακτήρισε ως απτό αποτέλεσμα της οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδας την επένδυση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποιώντας πως βρίσκονται υπό επεξεργασία και νέες επενδυτικές προτάσεις (άλλων επιχειρήσεων), «οι οποίες, ακόμα και αν δεν είναι καθαρά τεχνολογικές, όπως της Pfizer, ενσωματώνουν όλες μεγάλο τμήμα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Εντός των επόμενων εβδομάδων η παρουσίαση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας

Ο κ. Σμυρλής γνωστοποίησε ακόμα ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα παρουσιαστεί το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, στο οποίο ενσωματώνονται όλες οι δράσεις των πρεσβειών, των 52 ελληνικών γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ανά τον κόσμο, τα επιχειρησιακά σχέδια της Εnterprise Greece και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων- ΟΑΕΠ («ο ΟΑΕΠ ετοιμάζεται για την πρώτη ουσιαστική αναδιάρθρωσή του επί δεκαετίες»), καθώς και οι συνέργειες με τα συναρμόδια υπουργεία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Παράλληλα, πολύ άμεσα θα συγκληθεί «υπό νέα, πολύ συνεκτική» σύνθεση, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωστρέφειας. «Κεντρική μας προτεραιότητα αποτελεί η στενή συνεργασία κυβέρνησης, περιφερειών, φορέων, επιμελητηρίων, επιχειρήσεων, ώστε μέσω των εργαλείων της οικονομικής διπλωματίας να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό» συμπλήρωσε.

Kατά τον κ. Σμυρλή με την αξιοποίηση του δικτύου των γραφείων ΟΕΥ και σε συντονισμό με την Enterprise Greece, θα υλοποιηθούν -μεταξύ άλλων- δράσεις για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και της επιχειρηματικότητας σε περιοχές με προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Νιγηρία, Ινδονησία και Μεξικό, χωρίς να παραμεληθούν οι παραδοσιακοί εταίροι της χώρας.

«Καίριος τομέας προτεραιότητας» τα δυτικά Βαλκάνια

Στο μεταξύ, ως «καίριο τομέα προτεραιότητας» για την ελληνική οικονομική διπλωματία χαρακτήρισε τα Βαλκάνια και ιδίως τις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει εκπονηθεί το Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την περιοχή. Το ελληνικό σχέδιο, είπε, εναρμονίζεται με το ευρύτερο πλαίσιο που τίθεται από το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για τη σφυρηλάτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να επενδυθούν 9 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε έργα υποδομών και πράσινης ανάπτυξης.

Μάλιστα, ο κ. Σμυρλής προανήγγειλε τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και «να έχουν ενεργό και καθοριστικό ρόλο σε συνεργασίες με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής».

Ήδη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, στο Βελιγράδι, της ηγεσίας του ΥΠΕΞ και σχεδιάζονται άμεσες επισκέψεις και σε άλλες χώρες της περιοχής, με σκοπό την ενίσχυση των συνεργασιών στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ενέργεια και το περιβάλλον. Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Σμυρλής θα λάβει μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων στη Βόρεια Μακεδονία, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές με μέλη της κυβέρνησης και επιχειρηματικούς φορείς, ενώ τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Balkan Forum, που θα εστιάσει στα δυτικά Βαλκάνια.

«Ο δικός μας ρόλος στην πορεία σύγκλισης των δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ δεν είναι ούτε αυτονόητος, ούτε αυτόματος. Χρειάζεται μακρόπνοη στρατηγική και καθημερινή προσπάθεια. Δεν είμαστε θεατές, αλλά πρωταγωνιστές» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σμυρλής, ο οποίος υπενθύμισε ακόμα ότι ο νέος οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πραγματικότητα από τον Φεβρουάριο: «Δημιουργήσαμε μια ενιαία και συνεκτική δομή στο υπουργείο, που ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες, που έχουν ευθύνη της οικονομικής εξωστρέφειας. Για πρώτη φορά, όσοι ασχολούνται με τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας συνομιλούν, συντονίζονται και εκπονούν πολιτική, από κοινού με εκείνους, που αναπτύσσουν τις πολυμερείς οικονομικές σχέσεις μας».

Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές το 2021

«Πολύ καλά» τα πήγαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2020, παρά τους κραδασμούς πανδημίας, ενώ ακόμα καλύτερη προδιαγράφεται η εικόνα για το 2021, με βάση τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του έτους, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Το 2020, εξήγησε, οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, αυξήθηκαν κατά 3,2%, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2021 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17,6%. Βέβαια, πρόσθεσε, η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πορεία συγκεκριμένων κλάδων, ενώ άλλοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και πιέστηκαν σημαντικά.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, άλλαξαν τα πάντα στην καθημερινότητά μας. Αν δεν αντιληφθούμε έγκαιρα τις αλλαγές, θα δούμε την ανταγωνιστικότητα να μειώνεται και θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα κρίση, οικονομική και κοινωνική» τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αφύπνιση και εγρήγορση των επιχειρηματιών. «Η πανδημία κάποια στιγμή θα τεθεί σε πλήρη έλεγχο και τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα πραγματικότητα, που δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσει, αλλά να δηλώσουμε έτοιμοι για κάθε πρόκληση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στην ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ομαλής μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη νέα εποχή της, μετά την απολιγνιτοποίηση και μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες επενδύσεις στη Β. Ελλάδα από Τουρκικούς ομίλους

«Υπάρχει προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με δύο ομίλους στην Τουρκία, για ισάριθμες επενδύσεις, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ έκαστη, στον ενεργειακό τομέα» επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης.