ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_tourism_covid
Πηγή: Shutterstock

Επιστρέφει η ελπίδα στον τουρισμό: Ανοίγει πάλι η γερμανική αγορά

Αίρονται οι υγειονομικοί περιορισμοί για τους Γερμανούς που θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αρχίζουν από 28 Ιουνίου οι πτήσεις από Ρωσία. Πιο χαλαρό καθεστώς για την είσοδο των τουριστών στην Ελλάδα.

Μετά την ψυχρολουσία από τα υγειονομικά μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης, οι ελπίδες για μια ουσιαστική εκκίνηση της σεζόν επιστρέφουν στην ελληνική τουριστική βιομηχανία με το άνοιγμα της γερμανικής αγοράς και τη νέα κινητικότητα από την πλευρά της Ρωσίας. Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου αναφέρουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις ανοίγουν μια χαραμάδα φωτός, ενώ ως τώρα αποτελούσαν πηγή σοβαρών πονοκεφάλων οι ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το Βερολίνο αφαίρεσε την Ελλάδα και άλλους δημοφιλείς προορισμούς θερινών διακοπών από τη λίστα των περιοχών κινδύνου για κορονoϊό που καταρτίζει το Ινστιτούτο Robert Koch. Έτσι, τα άτομα που εισέρχονται στη Γερμανία από αυτές τις περιοχές δεν θα απαιτείται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι η Γερμανία, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 4,026 εκατ. Γερμανοί τουρίστες (+13%), πραγματοποίησαν 37,313 εκατ. διανυκτερεύσεις (+16%), ενώ απέφεραν εισπράξεις 2,959 δισ. ευρώ. Το 2019, το 28% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο και το 56% στο 3ο τρίμηνο. Το 29% των αφίξεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο και το 49% στο 3ο τρίμηνο, ενώ το 28% των διανυκτερεύσεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 54% στο 3ο τρίμηνο.

Το γερμανικό πρακτορείο τουριστικών ειδήσεων fvw μεταδίδει ότι η μείωση των κρουσμάτων και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών έχουν επαναφέρει την ελπίδα των τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας για την φετινή σεζόν, καθώς ο δείκτης προσδοκιών των τουριστικών πρακτόρων που καταρτίζεται από τη συμβουλευτικής εταιρεία Dr. Fried & Partner ανέβηκε τον Ιούνιο στο 134, ενώ τον Μάιο είχε περάσει τις 100 μονάδες, και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, όταν δημιουργήθηκε ο δείκτης. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί είναι «διψασμένοι», μετά την περιπέτεια της πανδημίας, για θερινές διακοπές. Η Tui Group αναφέρει συνεχή αύξηση της ζήτησης, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών, στους οποίους εστιάζει και ο κορυφαίος tour operator της Ευρώπης.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης τονίζει σε δήλωσή του ότι «το άνοιγμα του ελληνικού Τουρισμού προχωρά με υπευθυνότητα, με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα για την υγειονομική ασφάλεια των φιλοξενούμενών μας, αλλά και των Ελλήνων πολιτών». Το παράδειγμα της Γερμανίας αναμένουμε να ακολουθήσουν πολλές άλλες χώρες, επιταχύνοντας την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα».

Ανοίγει και η Ρωσία

Την ίδια ώρα, και η ρωσική αγορά, που είχε τροφοδοτήσει τον ελληνικό τουρισμό με περίπου 500.000 επισκέπτες το 2019, αρχίζει να ανοίγει. Οι πτήσεις προς την Ελλάδα θα μπορούν από τις 28 Ιουνίου να πραγματοποιούνται βάσει του νέου διευρυμένου προγράμματος, που κατήρτισε η ρωσική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών προς τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από διεθνή αεροδρόμια αρκετών ρωσικών πόλεων, καθώς εγκρίνονται οι σχετικές κατατεθειμένες αιτήσεις που εκκρεμούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Euractiv, αιτήσεις για δρομολόγια είχαν καταθέσει από τον Απρίλιο η Aegean και η Ellinair, οι οποίες ως τώρα δεν είχαν εγκριθεί.

Ειδικότερα, πτήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται πλέον προς την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τον Άραξο και τη Ζάκυνθο, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά τη χειρότερη υγειονομική εικόνα της Τουρκίας, για τη γειτονική χώρα θα ανοίξουν νωρίτερα οι πτήσεις, από τις 22 Ιουνίου.

Αψηφούν τον Τζόνσον οι Βρετανοί

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική αγορά, δεύτερη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη γερμανική, υπάρχουν ενδείξεις ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να κρατήσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών προς τις οποίες συνιστάται να μην ταξιδεύουν («πορτοκαλί» προορισμοί) συναντά αντιστάσεις από τους Βρετανούς πολίτες και τις αεροπορικές εταιρείες.

Αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν επιπλέον δρομολόγια προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης και κάνουν μεγάλες προσφορές φθηνών εισιτηρίων. Η Ryanair, κορυφαία εταιρεία χαμηλού κόστους και μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώ, προσφέρει εισιτήρια έναντι μόλις 5 λιρών για προορισμούς της Ελλάδας και, ειδικότερα, για πτήσεις προς την Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, την Κεφαλονιά. Η αγορά προεξοφλεί ότι οι περιορισμοί θα αρθούν πολύ σύντομα, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν και Βρετανοί πολίτες αποφασισμένοι να υποστούν την ταλαιπωρία των αυστηρών υγειονομικών μέτρων για να απολαύσουν μερικές ημέρες διακοπών.

Πιο χαλαρά μέτρα στην είσοδο ξένων τουριστών

Για να διευκολύνει τις τουριστικές ροές, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας. Ειδικότερα αποφάσισε τις ακόλουθες αλλαγές για τους ελέγχους πολιτών που προέρχονται από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα:

  1. Αναγνώριση των rapid tests: Στο εξής, η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τεστ αντιγόνου) και όχι μόνο με τεστ PCR.
  2. Αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ελέγχους σε παιδιά τουριστών: Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει γραμμή το υπ. Οικονομικών: Δεν αποκλείει μέτρα στήριξης

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν στενά την επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η πανδημία θα κρίνουν το ρυθμό ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Οκτώβριο αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό ανάκαμψης στο 6% για το σύνολο του 2021.
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο έπεσαν οι κρατήσεις για Airbnb μετά τα μέτρα για τη Μύκονο

Μέσα σε λίγα 24ωρα οι πληρότητες των καταλυμάτων σε όλη τη χώρα με βάση τις προκρατήσεις για τον Ιούλιο έπεσε από 95% σε 80%. Διαψεύδει ο Χ. Θεοχάρης ότι υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Μυκόνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα 24ώρων η επιδότηση 500 εκατ. για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Η έγκριση από την Κομισιόν αναμένεται τις επόμενες ημέρες για να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση και να φθάσουν σε 30.000 επιχειρήσεις τα πιστωτικά σημειώματα για πληρωμή φόρων και εισφορών.