ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

S&P Global: Έως 20% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ

Μεταξύ των οικονομιών που θα κερδίσουν τα μέγιστα από τα κεφάλαια του Ταμείου συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με τον οίκο να προχωρά και σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Μεταξύ των πλέον κερδισμένων οικονομιών από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης συγκαταλέγεται η ελληνική, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης S&P Global σε έκθεσή του για την ευρωζώνη, για την οποία προχωρά και σε αναβάθμιση της εκτίμησης για τον ρυθμό ανάπτυξης τόσο φέτος όσο και το 2022. 

Όπως φαίνεται και στο γράφημα που ακολουθεί η επίδραση για το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φθάσει έως και το 20% την επόμενη 5ετία (έως το 2026), με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών χωρών που θα δεχθούν τη μεγαλύτερη ώθηση, μαζί με αυτές των Βουλγαρίας και Κροατίας. 

Η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ έως το 2026

 

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να προσθέσει από 1,3% έως και 3,9% στο συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης έως το 2026, ενώ χώρες όπως Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία θα επωφεληθούν τα μέγιστα, με παράλληλο περιορισμό της οικονομικής διαίρεσης που υπάρχει στη ζώνη του ευρώ. 

Αναφορικά με την ίδια την ευρωζώνη ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος στο 4,4% και το 4,5% για το 2022, ενώ οι αναλυτές του εκτιμούν πως ο βασικός παράγοντας που θα στηρίξει την ανάκαμψη είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης, καθώς πλέον τα νοικοκυριά δεν υποχρεώνονται να εξοικονομήσουν χρήματα.

Χάρη σε μέτρα όπως τα προγράμματα στήριξης της εργασίας, το ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών της ευρωζώνης κατάφερε να αυξηθεί 0,17% το 2020 παρά την πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,5%. Σε αντίθεση με άλλες κρίσεις, αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν χρειάζεται να μειώσουν τις αποταμιεύσεις τους για να εξομαλύνουν την κατανάλωσή τους καθώς η οικονομία επιστρέφει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.  Ως εκ τούτου, ο οίκος αναμένει ότι το ποσοστό αποταμίευσης θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία έως το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, παρόλο που η μεταποίηση δεν θα είναι πλέον ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική στήριξη. Όπως τονίζεται στην έκθεση: 

  • Πρώτον, οι προοπτικές για εξωτερική ζήτηση συνέχισαν να βελτιώνονται φέτος. Αν και η Κίνα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έναρξη της ανάκαμψης της μεταποίησης στην Ευρώπη, η ταχεία οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ και το άνοιγμα των οικονομιών στα περισσότερα μέρη του κόσμου συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών εξαγωγών. 
  • Δεύτερον, η βιομηχανία θα αυξήσει τις επενδύσεις της, ειδικά καθώς τα περιθώρια κέρδους ανακάμπτουν. 

Ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν σημαντικά τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα δύο χρόνια, δίνοντας ένα άλλο κίνητρο στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για να επενδύσουν.

Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη νέα οικονομική ανάκαμψη εξασφαλίζοντας χαλαρούς όρους χρηματοδότησης. Μάλιστα ο οίκος αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έως το 2023 και θα αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων πριν από τα τέλη του 2024. 

Οι εκτιμήσεις της S&P Global για την πορεία των μεγάλων οικονομιών


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΚΤ: Στο 0,5% η ανάπτυξη της ευρωζώνης, με πληθωρισμό στο 5,6%

Αναιμική θα παραμείνει η πορεία για την οικονομία της ευρωζώνης φέτος, με σταδιακή αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας.
UBS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Οι παράγοντες που καθιστούν «ανθεκτική» την ελληνική οικονομία

Ο διεθνής όμιλος αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος στο 6,4%, ενώ εκτιμά ότι το 2023 θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και υποχώρηση του χρέους στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024.