ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι τρεις μεγάλες εξαγορές που αλλάζουν το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά

Άλλαξαν χέρια μέσα σε λίγους μήνες Εθνική Ασφαλιστική, AXA και MetLife. Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία, οι πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια και το αυστηρό πλαίσιο κεφαλαιακών απαιτήσεων επιτάχυναν τις εξελίξεις.

Η πρόσφατη εξαγορά των δραστηριοτήτων της MetLife στην Ελλάδα και την Πολωνία από τον όμιλο NN Group είναι ο τελευταίος κρίκος που προστέθηκε στην αλυσίδα των εξαγορών του τελευταίου χρόνου, που αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Στην Ελλάδα, από το 2004 ο αριθμός των ασφαλιστικών μειώνεται κάθε χρόνο, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η πανδημία, που εξελίχθηκε σε καταλύτη αλλαγών, αναδιαμορφώνει το τοπίο και των ασφαλειών, με τις εταιρείες να προχωρούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο να υπάρξουν μεγαλύτερα και κεφαλαιακά ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα, ενώ αυξάνονται οι απαιτήσεις για επενδύσεις.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας αναγκάζουν τις ασφαλιστικές να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά και την επενδυτική πολιτική τους ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ενώ οι απαιτήσεις αυξάνονται και λόγω των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου που οδηγούν είτε στην μεγέθυνση ή στην εξειδίκευση του ασφαλιστικού προϊόντος.

Η ανάγκη χρηματοδότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ασφαλιστικών εταιρειών, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και η οδηγία Solvency II οδηγούν στην ανάγκη μεγαλύτερων σχημάτων, με την ελληνική αγορά ασφαλειών να καταγράφει τους τελευταίους μήνες μια σειρά από σημαντικές εξαγορές που αλλάζουν τον τοπίο.

Οι μεγάλες εξαγορές στην ασφαλιστική αγορά

Η Εθνική Ασφαλιστική στα χέρια της CVC

Το μεγαλύτερο deal που απασχόλησε την ελληνική αγορά αφορά φυσικά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μια υπόθεση που σερνόταν επί χρόνια και μετά από καθυστερήσεις η Εθνική Ασφαλιστική πέρασε στα χέρια της CVC αντί 385 εκατ. ευρώ ή 346 εκατ. ευρώ για το 90,01% που θα διαθέσει η ΕΤΕ.

Το αμερικανικό fund CVC απέκτησε την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με ενεργητικό ύψους 4 δισ. ευρώ1,1 εκατ. ασφαλισμένους και πρόσβαση σε 5 εκατ. πελάτες της Εθνικής Τράπεζας μέσω της σχετικής συνεργασίας που προβλέπει η τράπεζα. Με βάση την κερδοφορία των 81 εκατ. ευρώ το 2019, το fund θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια για να ανακτήσει το σύνολο της επένδυσής του στην Εθνική Ασφαλιστική. Σημειώνεται ότι διαθέτει 13 διοικητικά υποκαταστήματα, 1.648 ασφαλιστικούς συμβούλους σε 132 γραφεία πωλήσεων σε όλη τη χώρα και 1.299 συνεργαζόμενα πρακτορεία και brokers.

Στην ιταλική Generali η AXA Ασφαλιστική

Στο τέλος του 2020, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου AXA Ασφαλιστική από την Generali που είχε σαν στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην Ευρώπη και να γίνει ηγετικός παράγοντας στην ελληνική αγορά τόσο στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων όσο και στον κλάδο ασφαλίσεων Υγείας, αποκτώντας, παράλληλα, πρόσβαση σε ένα σημαντικό κανάλι bancassurance, σε συνεργασία με την Alpha Bank. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, είχε ανακοινωθεί και η έναρξη της 20ετούς αποκλειστικής συμφωνίας διανομής της Generali με την Alpha Bank.

Η AXA πέρασε στα χέρια της Generalli αντί 165 εκατ. ευρώ και αποτελούσε μια από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες που συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, με ηγετική θέση στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων και υγείας και δυναμική παρουσία στον κλάδο ζωής. Υπενθυμίζουμε πως το 2019, η AXA Ελλάδος παρουσίασε συνολικά ακαθάριστα ασφάλιστρα ύψους 168 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές δραστηριότητες της MetLife στην ΝΝ Group

Αντί 584 εκατ. ευρώ πέρασαν στα χέρια του ομίλου ΝΝ Group οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της MetLife στην Ελλάδα και την Πολωνία. Όπως ανακοινώθηκε, θα ενισχυθούν περαιτέρω οι τρέχουσες κορυφαίες θέσεις στην Πολωνία στην αγορά ζωής και σύνταξης και θα δημιουργηθεί η νούμερο ένα ασφαλιστική εταιρία ζωής στην Ελλάδα.

Παράλληλα θα εξεταστούν οι δυνατότητες διανομής, προσθέτοντας ισχυρά δίκτυα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και θα δημιουργηθεί πρόσθετο λειτουργικό κεφάλαιο, που αναμένεται να αυξηθεί στα περίπου 50 εκατ. ευρώ το 2024, εξαιρουμένων εν μέρει συνεργειών κόστους, με αναμενόμενη διψήφια απόδοση επένδυσης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΝΝ, η συμφωνία σχεδόν θα διπλασιάσει τη συνολική βάση ασφαλισμένων της ΝΝ στην Πολωνία και την Ελλάδα και θα δημιουργήσει μία ισχυρή πλατφόρμα για μελλοντική ανάπτυξη, με προοπτική συνεργειών κόστους.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η συμφωνία θα καταστήσει την ΝΝ τη νούμερο ένα ασφαλιστική εταιρία ζωής της χώρας, με μερίδιο 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και 31% στον κλάδο ζωής και υγείας. Η ΝΝ θα καταστεί ηγέτιδα στα ομαδικά προγράμματα υγείας και επένδυσης και θα επεκτείνει το ελκυστικό χαρτοφυλάκιο υγείας και ατυχημάτων που διαθέτει στην Ελλάδα. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα δίκτυο με περισσότερους από 400 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προσθέτοντας έτσι πάνω από 50% δυναμικό στο υφιστάμενο δίκτυό της. Η ΝΝ στην Ελλάδα θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις δυνατότητες διανομής της, προσθέτοντας επιπλέον κανάλια απευθείας διανομής και μεσιτών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κλείδωσε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σήμερα οι ανακοινώσεις

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο ΧΑ θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία με το CVC. Δόθηκε έγκριση από το ΤΧΣ, προβληματισμός για το τίμημα.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» τα έργα οδοφωτισμού αλλά με «σκιές» στους διαγωνισμούς

Έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Αθήνα και άλλους δήμους προκηρύχθηκαν σε λίγες ημέρες. Προηγήθηκαν διαγωνισμοί όπου επικράτησε ο ίδιος ανάδοχος, εν μέσω καταγγελιών για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι «κανόνες παιχνιδιού» για δάνεια: Πώς θα δίνονται έως 10 δισ. ετησίως

Ανοίγει η περίμετρος για να περιληφθούν περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ποια είναι τα βασικά κριτήρια απόρριψης αιτημάτων για δάνεια. Τι δηλώνουν οι επικεφαλής Alpha και Eurobank, Β. Ψάλτης και Φ. Καραβίας.