Φώτο: Shutterstock

Η ελληνική επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται στα Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια αποτελούν μια σημαντική αγορά για την Ελλάδα που η οικονομική της διείσδυση σε αυτές τις αγορές έχει παράδοση ετών με τις ελληνικές επιχειρήσεις να συνεχίζουν να επενδύουν σταθερά στις χώρες αυτές.

Τα Βαλκάνια αποτελούν μια σημαντική αγορά για την Ελλάδα, καθώς η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζουν να αποτελούν από τους παραδοσιακά στενούς εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Ο Χρήστος Νίκας καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σημειώνει με δηλώσεις του στη Deutsche Welle πως στη δεκαετία του '90 οι βαλκανικές χώρες ήταν σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι ακόμα και από τις ΗΠΑ.

Η οικονομική διείσδυση της Ελλάδας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες έχει πλέον παράδοση ετών. Όποιος περνά οδικώς τους Ευζώνους διαπιστώνει γρήγορα ότι ελληνικές εταιρίες έχουν έντονη παρουσία στις γειτονικές χώρες. Η εταιρία Jumbo για παράδειγμα διαθέτει υποκαταστήματα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και 24 καταστήματα με σύμβαση δικαιόχρησης (franchising) στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βοσνία και την Βόρεια Μακεδονία. To ίδιο και η αλυσίδα Goody´s με πλήθος καταστημάτων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Οι εμπορικές σχέσεις δεν περιορίζονται στην δικαιοχρησία, τονίζει ο καθηγητής Οικονομικών Χρήστος Νίκας, του οποίου οι έρευνες δείχνουν ότι το σημαντικότερο ελληνικό προϊόν που εισάγει η Βόρεια Μακεδονία είναι το πετρέλαιο. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, τα οποία παράγονται από κοινού και στις δύο χώρες.

Ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης επισημαίνει στη Deutsche Welle ότι οι πολιτικές διενέξεις δεν επηρεάζουν το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών βαλκανικών χωρών. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η χαμηλή αγοραστική δύναμη στις χώρες αυτές. Το εμπόριο ζει άλλωστε από την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ. Το γεγονός αυτό δεν δείχνει ωστόσο να αποθαρρύνει τους έλληνες επενδυτές, στους οποίους τα Σκόπια προσφέρουν χαμηλή φορολογία και ελκυστικό μισθολογικό κόστος. Προφανώς για αυτό το λόγο η μεγαλύτερη αλυσίδα πρακτορείου βενζίνης και σουπερμάρκετ βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ελληνικές εταιρίες επενδύουν στη Βόρεια Μακεδονία μισό δισ δολάρια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Φραγκογιάννης: «Νέα εποχή στις επιχειρηματικές σχέσεις με τη Γερμανία»

Τη βεβαιότητα ότι μια νέα εποχή ξημερώνει στις διμερείς και επιχειρηματικές σχέσης της Ελλάδας με τη Γερμανία εξέφρασε ο Κ. Φραγκογιάννης, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας για την οικονομική διπλωματία που διοργάνωσε η τράπεζα Hypovereinsbank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου στο Ελληνικό

Θα έχει έκταση η οποία θα φθάσει στα 75.000 τμ, ενώ εντός των ορίων του βρίσκονται τα 3 υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, τα οποία έχουν κηρυχτεί Νεότερα Μνημεία.