ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εκτός νομοσχεδίου για τα απόβλητα έμεινε η καύση απορριμμάτων

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα δεν αναφέρεται στις 3 - 4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου θα διοχετεύεται τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

«Απορία ψάλτου βηξ»: Αυτή η έκφραση ταιριάζει στις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όσο και του αρμόδιου γενικού γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων Μαν. Γραφάκου για το θέμα των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) απορριμμάτων που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)

Στο ΕΣΔΑ προβλέπεται πως τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα θα διοχετεύεται στην τσιμεντοβιομηχανία, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας σε τρεις ή τέσσερις μονάδες που θα δημιουργηθούν ανά την χώρα. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε επίπεδα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου για τα απόβλητα που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν προβλέπει, όμως, τίποτα συγκεκριμένο για τις μονάδες καύσης, που παραμένουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, ενώ προωθείται η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας, ουδείς γνωρίζει πώς, πού και με ποιο κόστος θα διατίθεται το υπόλειμμα αυτών των μονάδων, με δεδομένο πως η τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα τμήμα. 

Πρόκειται για κενό που πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι μεγάλοι διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ για τις μονάδες επεξεργασίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που ξεκινούν στις 27 Ιουλίου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. 

Ο κ. Σκρέκας ρωτήθηκε για το θέμα, όπως και ο κ. Γραφάκος, και υποστήριξαν πως βρίσκεται υπό μελέτη η ποσότητα υπολλείμματος που δεν θα πηγαίνει στις τσιμεντοβιομηχανίες και συνεπώς πρέπει να οδεύει προς τις μονάδες καύσης / ενεργειακής αξιοποίησης. Σε ερώτημα για τις χωροθετήσεις, περιορίστηκαν να αναφέρουν πως είναι λογικό οι μονάδες να βρίσκονται κοντά στις περιοχές που παράγονται τα απορρίμματα για λόγους κόστους.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως πως για την κατασκευή των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης θα αξιοποιηθούν σχήματα ΣΔΙΤ και άλλες μορφές συνεργασίας του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα με τον πρώτο ρόλο να πηγαίνει στους ιδιώτες επενδυτές. Πρόσθεσε πως το σχέδιο είναι υπό διαμόρφωση.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.
waste management
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίμματα: Μάχες ισχυρών εταιρειών για την πίτα του 1 δισ. ευρώ

Στο διαγωνισμό για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης η πρώτη προσφυγή από την κοινοπραξία Motor Oil - Θαλής. Φόβοι για μακρά παράταση των διαδικασιών ανταγωνισμού διαλόγου στους δύο μεγάλους διαγωνισμούς.
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μοντέλο για μονάδες απορριμμάτων, κρίσιμο τεστ στην Κ. Μακεδονία

Αρχίζει ο διαγωνισμός για την κατασκευή με συμμετοχή ιδιωτών της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτεροι διαγωνισμοί στην Αττική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέσπασε πόλεμος δημάρχων με Πατούλη για προμήθεια 223 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο της Περιφέρειας για τεράστια προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμό ανακύκλωσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής. Σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα.