ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σκρέκας: 500 εκατ. κέρδος των καταναλωτών από τη διασύνδεση της Κρήτης

Όπως ανέφερε επίσης ο διευθ. σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη και έπεται ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ποσού 500 εκατ. ευρώ από τους καταναλωτές ετησίως για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 400.000 το χρόνο, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 4ο Invest GR Forum.

«Η στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα συμπυκνώνεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι στην πορεία για την κλιματική ουδετερότητα θα χρειαστούν επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών, σε αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας. Μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη και έπεται ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες Κυκλάδες που δεν έχουν διασυνδεθεί ακόμη, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Ο γενικός διευθυντής της Hewlett Packard Enterprise για την Ελλάδα και την Κύπρο, Μιχάλης Κασιμιώτης περιέγραψε τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ως το 2025 σε σχέση με το 2016 στις λειτουργικές δραστηριότητες και 15% στα εργοστάσια, διασφάλιση του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από Ανανεώσιμες Πηγές). Όπως είπε το 6% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας γίνεται στα data centers, και η εταιρεία εφαρμόζει σειρά λύσεων για τον περιορισμό της (επιλογή σωστού εξοπλισμού και προγραμμάτων, διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας, πρόβλεψη και πρόληψη δυνητικών προβλημάτων, περιορισμός των απορριμμάτων εξοπλισμού πληροφορικής κ.α.).

Ο γενικός διευθυντής Ελλάδος της Huawei Νικόλαος Λάζαρης υπογράμμισε ότι η αποθήκευση ενέργειας στο μέλλον θα είναι το ίδιο σημαντική όσο και η παραγωγή ενώ οι μονάδες ΑΠΕ θα εγκαθίστανται εξ αρχής σε συνδυασμό με μπαταρίες. Με τους νέους ταχυφορτιστές, πρόσθεσε, σύντομα η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 10 - 15 λεπτά. Τέλος ο γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της εταιρίας για μείωση των εκπομπών αλλά και της κατανάλωσης νερού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επέκταση στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο και στο φυσικό αέριο

Το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ για έργα στις λιγνιτικές περιοχές

Τα έργα θα υλοποιηθούν στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, από το Πράσινο Ταμείο και τη Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υπό την εποπτεία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εκκίνηση οι επιδοτήσεις για το ρεύμα με 30 - 150 ευρώ έως και τον Δεκέμβριο

Δικαιούχοι  είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στην χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραστική επιτάχυνση αδειών ΑΠΕ από τα πέντε χρόνια σε 14 μήνες

Μέτρα για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, θέσπιση πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, κίνητρα για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και τον νέο κλιματικό νόμο παρουσίασε ο υπ. Περιβάλλοντος στο υπουργικό συμβούλιο.
Chalki, Halki, Prasini Energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Χάλκη, το πρώτο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR-eco islands

Η ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Δήμου και των κατοίκων εκτιμάται σε 180.000-250.000 ευρώ, ενώ η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.