ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση 3% στην αγορά επίπλων οικιακής χρήσης έως το 2021

Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη και τα χαμηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένουν τα βασικά προβλήματα του κλάδου.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP, οι εξαγωγές επίπλων (σε αξία) σημειώνουν άνοδο την τελευταία πενταετία, ωστόσο κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με το επίπεδο των εισαγωγών. Η εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο βάσει αξίας, βαίνει αυξανόμενη, αγγίζοντας το 63,5% το 2018. 

Φθίνουσα πορεία ακολούθησε εγχώρια αγορά επίπλων οικιακής χρήσης (σε αξία) την περίοδο 2008-2015 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -11,7%. Ο ετήσιος ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται από το 2013 και μετά ωστόσο, την τριετία 2016 -2018 η αγορά παρουσιάζει συνεχή αύξηση με αποτέλεσμα το 2018 να καταγράφεται ετήσια μεταβολή 4,8%.

Σύμφωνα με την Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager Οικονομικών Μελετών της ICAP, οι πωλήσεις επίπλων καθιστικού χώρου κάλυψαν το 43,5% της συνολικής αξίας πωλήσεων των εξεταζόμενων προϊόντων, το 2018. Τα έπιπλα υπνοδωματίου κάλυψαν το 38,5% και τα έπιπλα τραπεζαρίας απέσπασαν το υπόλοιπο 18% της συνολικής αγοράς.

Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη και τα χαμηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένουν τα βασικά προβλήματα του κλάδου τα προϊόντα του οποίου έχουν χαμηλή προτεραιότητα στις αγορές του καταναλωτικού κοινού σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Ως αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου οξύνεται και τους ωθεί σε έντονες αλλαγές της τιμολογιακής πολιτικής και των όρων πωλήσεων (μείωση τιμών, προσφορές).

Εκτιμάται ότι η αγορά των επίπλων οικιακής χρήσης θα κινηθεί σε ανοδικά επίπεδα την τριετία 2019-2021, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2%-3%. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η περαιτέρω βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας και η ανάπτυξη της οικονομίας με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται και ενέργειες για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 11 επιχειρήσεων εισαγωγής οικιακών επίπλων με διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για τη διετία 2017-2018 από την ανάλυση του οποίου προκύπτουν τα εξής: Το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα το 2018/2017, ενώ οριακά μειωμένα εμφανίζονται τα συνολικά ίδια κεφάλαια (-1,3%). Από την άλλη αύξηση παρουσιάζουν οι συνολικές πωλήσεις (κατά 7,1%) γεγονός που οδήγησε στην βελτίωση και των μικτών κερδών (7,7%) την ίδια περίοδο. Τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και οδήγησαν στην εμφάνιση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος και τα 2 έτη. Τόσο τα κέρδη EBITDA όσο και το τελικό (καθαρό) αποτέλεσμα του συγκεκριμένου δείγματος εταιρειών εμφάνισαν επιδείνωση. Από τις 11 εταιρείες του δείγματος, 7 ήταν κερδοφόρες το 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σακελλαρίδη: Ανακόπτεται το ανοδικό μομέντουμ των εξαγωγών

Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων η επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί επηρεάζουν και τις εργασίες των Ελλήνων εξαγωγέων.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 12,8 δισ. ευρώ ο όγκος του εμπορίου με την Κίνα με άνοδο 18,4%

Ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ παρατηρεί πως δεν υπήρξε καμία παύση των ανταλλαγών και της συνεργασίας των δύο χωρών, αναφέροντας πως στο εννεάμηνο του 2022 τα έσοδα του ΟΛΠ σημείωσαν ετήσια αύξηση 28%.