ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εξαιρετικές επιδόσεις στην πανδημία από πέντε εξαγωγικούς κλάδους

Άλμα 492% έκαναν οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, καλές επιδόσεις και από άλλους τέσσερις κλάδους. Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν καχεκτικές, με πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ της χώρας.

Καχεκτικές επιδόσεις εξακολουθούν να καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές, με τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ να παραμένει σε πολύ χαμηλό ποσοστό. Η ανάπτυξη των εξαγωγών του δευτερογενούς τομέα την τελευταία δεκαετία αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη για τη μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 2020, στη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξαν πέντε εξαγωγικοί κλάδοι με εξαιρετικές επιδόσεις, με πρώτο τον κλάδο φαρμακευτικών προϊόντων, που πέτυχε αύξηση εξαγωγών σχεδόν κατά 50%.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η DK MARKETING, συμβουλευτική εταιρεία εξαγωγών,  «η καχεκτική επίδοση των ελληνικών εξαγωγών αντικατοπτρίζεται στη χαμηλή συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, η οποία την τελευταία δεκαετία υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 31,8%».

Ελληνικές εξαγωγές και ΑΕΠ, 2010 - 2020 (δισ. ευρώ)

exportsGDP

 

Παρά το γεγονός ότι αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, στην ανάλυση τονίζεται ότι αυτό δεν είναι αρκετά ενθαρρυντικό, «καθώς το υψηλό ποσοστό οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και όχι τόσο στην αύξηση των συνολικών εξαγωγών της».

«Η πανδημία περιόρισε την ενθαρρυντική πορεία του πλεονασματικού εμπορικού ισοζυγίου, με τη σημαντικότερη συρρίκνωση να παρουσιάζεται στις εξαγωγές των υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την ευαισθησία του συ-
γκεκριμένου κλάδου σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η υγειονομική κρίση που μαστίζει τόσο την ελληνική, όσο και την παγκόσμια αγορά», αναφέρει η ανάλυση.

Τα καλά νέα έρχονται από τις εξαγωγές αγαθών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, που έδειξαν ανθεκτικότητα και συνέχισαν το 2020 να παρουσιάζουν ανοδική πορεία. «Ο πρωτογενής τομέας», τονίζεται, «σε συνδυασμό με τη μεταποίηση, αναδεικνύεται ως ένας από τους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Παράλληλα, η ανάπτυξη των εξαγωγών του δευτερογενούς τομέα την τελευταία δεκαετία αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη για την μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Τα συμπεράσματα της μελέτης από την ανάλυση των εξαγωγών κατά κατηγορία προϊόντων έχουν ως εξής:

  • Τα πετρελαιοειδή προϊόντα, την τελευταία δεκαετία αποτελούν το σημαντικότερο εξαγωγικό αγαθό της Ελλάδας, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 5,6%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αγαθά που εξάγει η Ελλάδα, κυρίαρχη θέση κατέχουν διαχρονικά το αλουμίνιο, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι μηχανικές συσκευές.
  • Τα φαρμακευτικά προϊόντα φαίνεται πως έχουν σημειώσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το διάστημα 2010 – 2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 12,07%.
  • Αντίστοιχη αύξηση έχουν παρουσιάσει και οι εξαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης να υπολογίζεται στο 10,3%. Οι μηχανικές συσκευές και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,3%, ενώ, παρά την μικρή πτώση που σημείωσαν το 2020, συνεχίζουν να συμβάλλουν σημαντικά στις συνολικές εξαγωγές της χώρας.

Ποιοι κλάδοι άντεξαν στην πανδημία

  • Σχετικά με την εμφάνιση του COVID–19, παρά τις δυσμενείς συνέπειες που επέφερε στην παγκόσμια οικονομία, οι εξαγωγές αρκετών κλάδων τόσο του πρωτογενούς όσο και του δευτερογενούς τομέα όχι μόνο άντεξαν, αλλά ανέδειξαν και θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
  • Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων, ο οποίος το 2020 αυξήθηκε κατά 49,2% αγγίζοντας τα €2,88 δις. Ανάπτυξη παρουσιάζει και ο κλάδος των ηλεκτρονικών συσκευών, που το 2020 αυξήθηκε κατά 8,5% φτάνοντας στα €1,23 δις, καθώς επίσης και ο κλάδος των παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών σημειώνοντας αύξηση 9,41%. Τέλος τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα παρασκευάσματα φρούτων και ξηρών καρπών αυξήθηκαν κατά 16,7% και 18,7% αντίστοιχα.
  • Παρά τη σημαντική ανάπτυξη που παρουσίασαν οι παραπάνω κλάδοι, οι εξαγωγές αγαθών στο σύνολο τους μειώθηκαν, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εξαγωγών των πετρελαιοειδών. Συγκεκριμένα, ο κλάδος αυτός το 2019 κατείχε το 31,55% των συνολικών εξαγωγών, ενώ το 2020 κατέγραψε μείωση ύψους 36,97%, με αποτέλεσμα να απωλέσει εξαγωγές αξίας €3,95 δις.
  • Αναφορικά με τα μερίδια που κατέχει η κάθε κατηγορία προϊόντος, τα πετρελαιοειδή, παρά την πτώση που παρουσίασαν συνεχίζουν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με 21,9% επί του συνόλου. Ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαχρονικά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυναμική, με αποτέλεσμα το 2020 να κατέχουν το 9,4% των συνολικών εξαγωγών.
  • Στη συνέχεια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάστηκε στον κλάδο των πυρηνικών αντιδραστήρων και μηχανικών συσκευών, κατέχοντας μερίδιο 5,6%. Τέλος, το αλουμίνιο και οι ηλεκτρονικές συσκευές συνεισφέρουν στο 5,3% και 4% αντίστοιχα, του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών για το 2020.

Οι δέκα σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι (ποσά σε εκατ. ευρώ)

exports
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης η οικονομία, τι δείχνουν οι δείκτες Google

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δημιουργούν θετικές προσδοκίες για το ΑΕΠ, ενώ οι δείκτες κοινωνικής κινητικότητας της Google επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους περιορισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άντεξαν στην πανδημία οι εξαγωγές αγαθών, μείωση εμπορικού ελλείμματος

Η κρίση του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων και όχι τη μείωσή τους, επισημαίνει η Eurobank, ενώ μειώθηκαν δραματικά οι εξαγωγές υπηρεσιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκατό επιχειρήσεις παίρνουν... τζάκποτ από την επιδότηση δαπανών

Μια μικρή ομάδα βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων με πολύ μεγάλες ζημιές θα πάρουν το ένα τέταρτο των συνολικών επιδοτήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 4 Αυγούστου οι αιτήσεις, τι προβλέπει η ΚΥΑ.
adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνουν σε ψηφιακή «μαύρη» λίστα τα ακατάλληλα πρόσωπα για εταιρείες

Κατ' εφαρμογή κοινοτικής Οδηγίας θα αρχίσουν να καταγράφονται σε ηλεκτρονικό αρχείο όλοι όσοι κρίνονται ακατάλληλοι για να συμμετέχουν σε διοίκηση επιχειρήσεων. Τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.