ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ξεπερνούν και το 40% οι μειώσεις φόρου για τους εκμισθωτές ακινήτων

Χαμηλώνει τα εισοδήματα των ιδιοκτητών η υποχρεωτική μείωση ενοικίων, ενώ «παγώνει» και η εισφορά αλληλεγγύης. Πώς δηλώνονται τα ανείσπρακτα ενοίκια στο έντυπο Ε2.

Μειωμένα εισοδήματα δηλώνουν φέτος οι εκμισθωτές ακινήτων και, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι μειώσεις φόρου εισοδήματος μπορεί να ξεπερνούν και το 40%.

Η υποχρεωτική μείωση ενοικίων για επαγγελματική στέγη και κατοικία κατεβάζει σημαντικά τον λογαριασμό για τη φορολογία εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις για τους ιδιοκτήτες που πλήρωναν εισφορά αλληλεγγύης, η οποία «παγώνει» προσωρινά.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που εισέπραξε για το 2019 ενοίκια 24.000 ευρώ (2.000 το μήνα) πλήρωσε φόρο εισοδήματος 6.000 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 376 ευρώ, δηλαδή συνολικά 6.376 ευρώ.

Για το οικονομικό έτος 2020, τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 40% για οκτώ μήνες, κατεβάζοντας κατά 6.400 ευρώ το εισόδημα που δηλώθηκε. Έτσι, με εισόδημα 17.600 ευρώ, το οποίο απαλλάσσεται και από την εισφορά αλληλεγγύης, ο ιδιοκτήτης του παραδείγματος πληρώνει φόρο εισοδήματος 3.760 ευρώ, δηλαδή η επιβάρυνση μειώνεται κατά 43,6%.

Σε περίπτωση ενός ιδιοκτήτη που δεν επιβαρύνθηκε για το 2019 με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση είναι και πάλι σημαντική. Αν είχε, για παράδειγμα, εισόδημα από ενοίκια 12.000 ευρώ το 2019, ο φόρος εισοδήματος που πλήρωσε ήταν 1.800 ευρώ. Με τη μείωση κατά 40% για οκτώ μήνες, το εισόδημα για το 2020 πέφτει στα 8.800 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 1.320 ευρώ, μειωμένο κατά 26,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την απαλλαγή από τον φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια έχει ως πρώτο βήμα την κατάθεση στην εφορία αντιγράφου εξωδίκου προς τον ενοικιαστή και του αποδεικτικού επίδοσης και, ακολούθως συμπληρώνεται στο έντυπο Ε2 το ποσό των ανείσπρακτων ενοικίων.

Τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2020, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2020.

Το έντυπο Ε2 («Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας») χρειάζεται προσοχή στη συμπλήρωσή του για την αποφυγή λαθών. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τα μισθώματα συμπληρώνονται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, όπως και τα μισθώματα που προκύπτουν με τεκμαρτό τρόπο στις περιπτώσεις της ιδιοχρησιμοποίησης και της δωρεάν παραχώρησης.

Τα ποσά των εισοδημάτων που απέκτησαν ιδιοκτήτες από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα στο 2020 πρέπει να δηλωθούν συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στη στήλη 16 του εντύπου Ε2 με τον κωδικό 60.

Το έντυπο δεν συμπληρώνεται σε περίπτωση:

  • α) Καταβολής αποζημίωσης για την πρόωρη λύση της μίσθωσης από τον μισθωτή καθώς και της άυλης αξίας στις περιπτώσεις μικτών συμβάσεων, ήτοι συμβάσεων όπου πέραν του δικαιώματος μίσθωσης περιλαμβάνεται και το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης του ακινήτου.
  • β) Ιδιοκατοίκησης κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικής ή μη εξοχικής) ή χρήσης για τις ανάγκες του φορολογούμενου χώρου στάθμευσης-αποθήκης με διαφορετική διεύθυνση από αυτή της κύριας κατοικίας ή δευτερεύουσας.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
  • Στη σχετική στήλη αναγράφεται υποχρεωτικά το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό κ.λπ.
  • Το ακίνητο ανήλικου εξαρτώμενου τέκνου και το εισόδημα που προκύπτει απ' αυτό θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, στον πρώτο πίνακα και στον πίνακα Ι (Εκμισθούμενα κ.λπ. Ακίνητα) των συμπληρωματικών στοιχείων επιλέγοντάς το στην πρώτη στήλη και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. του τέκνου στις αντίστοιχες στήλες.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με λίγα κλικ οι μεταβιβάσεις ακινήτων: 30 ερωτήσεις και απαντήσεις

Με το νέο καθεστώς μπαίνει τέλος στις χειρόγραφες, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον η διεκπεραίωση των υποθέσεων θα είναι απλή, γρήγορη και θα ολοκληρώνεται σε 9 βήματα.