ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Donahue, Eurogroup, Ypourgeio Oikonomikon
Πηγή: Menelaos Myrillas / SOOC

Οι τέσσερις βασικές προκλήσεις για ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία

Ο υπ. Οικονομικών, σε κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε αξιοσημείωτη αντοχή παρά το σφοδρό πλήγμα που δέχθηκε από την κρίση.

Στη μέχρι σήμερα πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο αυτή όσο και το σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου. 

Ο υπουργός Οικονομικών, αναπτύσσσοντας το πλέγμα των προκλήσεων που υπάρχουν, τόνισε ότι είναι οι ακόλουθες: 

 1. Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
 2. Η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης.
 3. Η προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ.
 4. Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναφορικά με το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η έγκριση των 12 πρώτων εθνικών σχεδίων αποτελεί μεγάλη επιτυχία αλλά προσέθεσε ότι «το μεγάλο «στοίχημα» είναι οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες να κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι πολίτες και οι οικονομίες της Ευρώπης να εισπράξουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, το συντομότερο δυνατό. Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό της, προωθώντας τα 12 πρώτα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της επιτάχυνσης της τραπεζικής ένωσης, αποδεχόμενος, όμως, ότι «πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια, καθώς θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό ευρώ επεσήμανε ότι «θέση της χώρας μας είναι ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος».

Υπέρ των αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει, εξ αρχής, ταχθεί η Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο υπ. Οικονομικών, τονίζοντας, επίσης, ότι η χώρα τάσσεται «υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις».

«Άντεξε» η ελληνική οικονομία

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας είναι κοινώς αποδεκτό, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο επικεφαλής του Eurogroup, ότι η ελληνική οικονομία παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε κατόρθωσε να επιδείξη αξιοσημείωτη αντοχή κατά την κρίση της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι: 

 • Η ύφεση συγκρατήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προβλέψεων.
 • Η χώρα έχει από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις στη συγκράτηση της ανεργίας μέσα στην υγειονομική κρίση.
 • Η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά ανοδικά.
 • Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται.
 • Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συστηματικά υπερβαίνουν αυτές των αντίστοιχων μηνών του 2019.
 • Οι ταξιδιωτικές αφίξεις είναι υπερδιπλάσιες αυτών της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
 • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα.
 • Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται.
 • Οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.
 •  Δύο συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν, επιτυχώς, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
 • Το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος είναι, σταθερά, αρνητικό.
 • Το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι ιστορικά χαμηλό.
 • Το spread του ελληνικού ομολόγου συρρικνώνεται.
 • Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης.

«Αυτοί οι θετικοί δείκτες και οι εξελίξεις είναι καρπός της εφαρμογής μίας υπεύθυνης και καλά σχεδιασμένης στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, η αποτελεσματικότητα της οποίας αναγνωρίζεται τόσο διεθνώς όσο και – πρωτίστως – από την ελληνική κοινωνία. Στρατηγική η οποία καθιστά απολύτως εφικτή, ρεαλιστική, ίσως και συντηρητική, την εκτίμησή μας για οικονομική μεγέθυνση της τάξεως του 3,6% εφέτος», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι επτά πυλώνες της ανάπτυξης

Αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο για τα επόμενα χρόνια, ο υπ. Οικονομικών, υπογράμμισε την εστίαση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε ότι η πολιτική που θα ασκηθεί θα βασίζεται σε επτά πυλώνες.

Πρόκειται για: 

 1. Τη συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.
 2. Την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
 3. Τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
 4. Τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ισχυρή πιστωτική επέκταση, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα.
 5. Τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
 6.  Τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης.
 7. Την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Donohoe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντόναχιου: Το «Ελλάδα 2.0» είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε ότι μοιράζεται απολύτως, κι ο ίδιος, την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία και ότι η φωνή της Ελλάδας σε πάρα πολλές, σημαντικές αποφάσεις, χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης. 
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση, δημοσιονομική ευελιξία και το '22

Ο υπουργός σημείωσε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup σύμφωνα με τις οποίες θα παραταθεί η δημοσιονομική ευελιξία, θα διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης και θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζουν σήμερα το Eurogroup και Ecofin - Τι θα συζητήσουν οι υπ. Οικονομικών

Θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα -Με σημαντικό discount οι τραπεζικές μετοχές

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.