ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται απόφαση για επιδότηση δαπανών, ωφελούνται 31.000 επιχειρήσεις

Δημοσιεύεται αύριο η υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιήσει την παροχή της επιδότησης για εξόφληση φόρων και εισφορών. Περισσότερο κερδισμένες οι επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης λιανεμπορίου.

Η ώρα να πάνε... ταμείο πλησιάζει για σχεδόν 31.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν επιδότηση δαπανών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται αύριο να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, αφού εξασφαλίστηκε και η έγκριση της Κομισιόν.

Αμέσως μετά, θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να ενημερωθούν μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport για τα ποσά που θα λάβουν με βάση τις πάγιες δαπάνες τους.

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν θα λάβουν μετρητά, αλλά voucher, δηλαδή ένα πιστωτικό σημείωμα, με το οποίο θα μπορούν να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η επιδότηση μπορεί να  φτάνει έως και το 70% ή ακόμα και 80% των πάγιων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης στην πλατφόρμα myBusinessSupport.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) ποσό της επιδότησης θα μοιραστεί σε 30.922 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν 235.000 εργαζόμενους, ενώ η μέση στήριξη θα διαμορφωθεί στα 14.000 ευρώ.

Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, πλέον ωφελημένες είναι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης, λιανικού εμπορίου και τουρισμού. Οι 10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης, οι 3.500 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών κ.α..

Έχουν «κοπεί» από το πρόγραμμα, εξάλλου, επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες, ή είχαν μείωση τζίρου μικρότερη από 30% που προϋποθέτει το πρόγραμμα. Εκτός έμειναν και επιχειρήσεις που μέσω των προγραμμάτων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δάνεια κ.λ.π.)  υπερκάλυψαν τις πάγιες δαπάνες. Εκτός προγράμματος έμειναν, βεβαίως, και επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στις πληττόμενες.

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει, με το ανώτατο ύψος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που η επιχείρηση κατέβαλε το 2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 και αφορούν παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επιλέξιμες στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών ήταν οι επιχειρήσεις που πληρούσαν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

  • Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
  • Ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική απόφαση,
  • Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
  • Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
  • Είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
  • Δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων,
  • Είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ypoyrgeio-oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μεταξύ άλλων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων για την κλιμακωτή επιδότηση τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει ο διαγωνισμός για την εταιρεία επαναμίσθωσης κατοικιών

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη, ενώ στο τέλος της 12ετίας οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς της μισθωμένης κατοικίας.
staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Κρατάμε «εφεδρείες» σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για την έκταση του προβλήματος από την πρόσφατη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα Απρίλιου ενεργοποιείται η κάρτα για τα καύσιμα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως τον Απρίλιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα στηριχθούν με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Νωρίτερα η επιδότηση για το πετρέλαιο και στα μέσα του μήνα θα δοθεί η ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίστωση 55,5 εκατ. σε 385.081 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας. Η επόμενη πληρωμή αναμένεται στις 30 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο πληρωμές εντός του 2022.